KATATONIA - Last Fair Deal Gone Down

KATATONIA - Last Fair Deal Gone Down

KATATONIA - Last Fair Deal Gone Down

KATATONIA - Last Fair Deal Gone Down

Jediný důvod, proč neželet žánrových konvertitů Paradise Lost? Katatonia! Tahle švédská parta totiž servíruje na každém albu neuvěřitelnou mutaci plně kytarové gotiky, kterou jinde neuslyšíte. Novinka Last Fair Deal Gone Down, s bookletem topícím se v dekadentně šedivějícím rozkladu, je dosavadním vrcholem tvorby Katatonie. Ještě žádná deska nebyla tak melodická, tak expresivní, tak členitá...

KATATONIAMelodický identifikátor Katatonie je neuvěřitelně mnohovrstevnatá nahuštěnina riffů, zespoda podepřených dusavou rytmikou a zahuleným zvukem Sunlight studios. Skladby podstupují neustálé přechody z tichého melancholického vybrnkávání k absolutně mohutným výtryskům elektřiny, navíc se chytře doplňuje plný zvuk kytary s prozpěvující upozaděnou vazbící “včelkou” (geniálním to atributem předchozího alba). Na těžkých kamenných základech naboosterovaných instrumentů staví Katatonia svoje chrámy z éterických pavučin výborného vokálu a decentně dokreslujících klávesových ploch. Hlavní slovo však patří stále kytarové sekci, jejíž vylomeniny jsou stejně úžasné, jako slovy absolutně nepolapitelné. Metalová tíže i vzletná rocková lehkost bez jakýchkoli nesmyslných křečí koexistují bok po boku. Vida, zde je důkaz, že metalurgii lehkých gotických kovů lze provádět bez komerčního řiťolezecví. Jen mít vizi a vlastní hlavu!

Pokud snad předchozí výtvory táhl ke dnu přílišný stereotyp a únava posluchače z “lovení” melodie v tom černočerném moři zvuku, novinka je vykonstruována s mnohem větší precizností a ohledem k písňovosti materiálu. Nálady a tempa se chytře střídají, prolínají, stopáž není zahlcená, naopak, je zředěna novými zvuky a postupy, které udržují příval hudby na snesitelné úrovni. Kompozice si udržují pevný tvar, nerozplývají se v nevnímatelnu, oplývají i nemalou chytlavostí - a nejen tou připomínají slavné momenty Ztraceného ráje! Nedá se sice hovořit o snadno přístupné záležitosti, ale spíše o dalším dobrodružství v říši sterea. Nelze nikomu garantovat, že se v ní neztratí, nebo že se v ní bezebytku vzhlédne, ale za pokus to rozhodně stojí!

Po skvělém příspěvku Amorphis je tu tedy další látka k hloubání. Ať mi proboha nikdo netvrdí, že tu už všechno jednou bylo...

 9

Marigold

Verdikt

KATATONIA je jedna z těch vzácných kapel, které posouvají hudbu vpřed. Jejich nové album předstírá geniální vizi gotického rocku/metalu, který je tak hluboce prostoupen emocemi, že musí posluchače strhnout do svého nitra. Navíc hudebně je rukopis KATATONIE nezaměnitelný. Kež by takových bylo více!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
10 / 10
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 50:44

Produkce: Nyström & Renkse

www.katatonia.com

Skladby

  1. Dispossession
  2. Chrome
  3. We must bury you
  4. Teargas
  5. I transpire
  6. Tonight´s music
  7. Celan today
  8. The future of speech
  9. Passing bird
  10. Sweet nurse
  11. Don´t tell a soul

Diskografie

Sky Void of Stars (2023)
City Burials (2020)
The Fall Of Hearts (2016)
Dethroned & Uncrowned (2013)
Dead End Kings (2012)
Night Is The New Day (2009)
The Great Cold Distance (2006)
The Black Sessions (best of + DVD) (2005)
Brave Yester Days (kompilace) (2004)
Viva Emptiness (2003)
Tonight's Music (EP) (2001)
Last Fair Deal Gone Down (2001)
Teargas (EP) (2001)
Tonight's Decision (1999)
Discouraged Ones (1998)
Saw you Drown (EP) (1998)
Sounds of Decay (EP) (1997)
Scarlet Heavens (split 10'' EP) (1996)
Brave Murder Day (1996)
For Funerals to Come (EP) (1994)
Dance of December Souls (1993)
Jhva Elohim Meth... The Revival (EP) (1992)

Jiné pohledy

10 / 10
Moje prvé stretnutie s tvorbou kapely, ktorú som do tej doby nepochopiteľne ignoroval. Stretnutie absolútne nezabudnuteľné, osudové. Leto 2001 sa pre mňa celé nieslo v znamení týchto geniálnych Švédov.
Najneskôr pri „Chrome“ mi bolo jasné, že práve toto je ONO. „Teargas“ a najmä „Sweet Nurse“ patria zasa ku skladbám, ktoré budú hladiť moju dušu navždy. Zas a znova.
Je len jedna skupina, u ktorej mám zvláštne krásny pocit, že píše hudbu o mne a pre mňa. KATATONIA!
Rudi | 4. ledna 2005