TARJA - My Winter Storm

TARJA - My Winter Storm

TARJA - My Winter Storm

TARJA - My Winter Storm

Všetko zlé je na niečo dobré. Keď bola Tarja Turunen pomerne necitlivým spôsobom odídená z radov fínskych superstars NIGHTWISH, len veľkí optimisti videli jej budúcnosť v ružových farbách. Obavy len potvrdili riadne neisté prvé kroky na sólovej dráhe s obskúrnymi vianočnými pesničkami. Iba pár mesiacov po výbornom kúsku "Dark Passion Play" od NIGHTWISH však prišla hudobná odpoveď od bývalej frontwoman v podobe debutového albumu. A zrazu je všetko inak.

"My Winter Storm" je svojím spôsobom dokonalé dielo - minimálne čo sa týka marketingu a správneho zamerania na cieľovú skupinu zákazníkov. Je samozrejmé, že bývalá speváčka NIGHTWISH má výrazný komerčný potenciál. Prekvapujúce je, že až takýto. Kolos Universal Music ako zastrešenie celého projektu, veľký symfonický orchester, množstvo vynikajúcich muzikantov (basgitarová legenda Doug Wimbish ako čerešnička na torte), nahrávanie a kompletizácia diela v podstate po celom svete - Tarja má podľa všetkého za sebou výborný manažment a ľudí, ktorí jej veria. Po umeleckej stránke ich dôveru rozhodne nesklamala, na komerčné výstupy si budeme musieť nejakú tú chvíľku počkať.

Tarja TurunenMetalová diva so školeným sopránom vraj vyberala zo stoviek možných spolupracovníkov z radov skladateľov. S niektorými sa dohodla ihneď, ako mala možnosť počuť ich nápady, iní dopĺňali výslednú zvukovú skladačku postupne. V spolupráci s producentom Danielom Presleym sa podarilo optimálne skĺbiť nemalé očakávania fanúšikov NIGHTWISH s hudobným výrazivom, ktoré by Tarju definovalo úplne nanovo, no zároveň neposúvalo príliš ďaleko od pôvodného symfo-gothic-metalového prístavu. Ako správne spomína kolega Louis, Tuomas Holopainen je len jeden. Plachetnica s nápisom "My Winter Storm" sa preto veľmi múdro iba v niekoľkých momentoch ladne obtrie o koralové útesy klávesového mága, aby väčšinu času plávala vo vodách naoko nových a neprebádaných, no v skutočnosti až dôverne známych. "Najtvyšovky" ako výborný singel "I Walk Alone", podmanivá "My Little Phoenix" či parádne vypaľovačky "Die Alive" a "Ciarán´s Well" sa vkusne striedajú s hudbou spadajúcou v podstate do kategórie filmových soundtrackov ("Sing For Me", "Oasis", "Our Great Divide", "Minor Heaven"). Odkazy na slávneho filmového skladateľa Hansa Zimmera, v štúdiách ktorého sa album "My Winter Storm" z veľkej časti pripravoval, sú tak logickým vyústením celého tvorivého procesu.

Všetko zlé je na niečo dobré. Fanúšikovia NIGHTWISH dostali v roku 2007 dve dlhohrajúce (v oboch prípadoch naozaj veľmi dlho) štúdiové nahrávky. Jednu fantastickú a jednu výbornú. Čo viac si môžeme priať? A aby som nezabudol, cover "Poison" od pána Coopera sa naozaj podaril. Prekvapujúce. Ako celá doska "My Winter Storm".

 153

Rudi

Verdikt

Ak to máte radi príjemne romantické, oddychovo melodické, decentne gýčové a ľahko do metalu, gotiky a filmovej hudby šmrncnuté, ste na správnej adrese.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
4,8 / 10
Čtenáři
4,4 / 10

Další informace

Stopáž: 60:56

Produkce: Daniel Presley

www.tarjaturunen.com

Sestava

Skladby

  1. Ite, Missa Est
  2. I Walk Alone
  3. Lost Northern Star
  4. Seeking For Reign
  5. The Reign
  6. The Escape Of The Doll
  7. My Little Phoenix
  8. Boy And The Ghost
  9. Sing For Me
  10. Oasis
  11. Poison
  12. Our Great Divide
  13. Sunset
  14. Damned And Divine
  15. Die Alive
  16. Minor Heaven
  17. Ciarán´s Well
  18. Calling Grace

Diskografie

My Winter Storm (2007)
Henkäys Ikuisuudesta (2006)

Jiné pohledy

3 / 10
Opravdu je nutné aby tým skladatelů a stylistů pracně vymodelovával tuto iluzi "zimní královny" a zvlášť z někoho, kdo nemůže mít jakéhokoliv povědomí o skládání rockových skladeb? Protože kdyby jej Tarja někdy měla, nikdy by nedopustila prezentaci takovéto hrůzy jakou obnáší její album. Neuvěřitelný prefabrikát a kýč, u něhož byla cílová fanouškovská skupina dávno známá a to ještě předtím než byla vůbec napsána první skladba. Naprosto prázdné album bez sebe menšího záchvěvu čerstvého vzduchu a osobnostní invence.
Stray | 14. ledna 2008

 

6,5 / 10
„Dark Passion Play“ hodilo rukavici a všeobecně se čekalo („Henkäys Ikuisuudesta“ do toho z logických důvodů nepočítaje), co s ní provede Tarja. Spolehlivě odhadnout se to dopředu nedalo (i když bylo pochopitelně možno tipovat, že zatímco NIGHTWISH si bez Tarji lehce poradí, osamocená sněžná slavice to bude mít přece jen těžší), a když nakonec poslední NIGHTWISH „jen“ přešlápli na místě, pohrával jsem si dokonce s troufalou myšlenkou, podle níž by Tarja klidně mohla své bývalé chlebodárce trumfnout. Nestalo se však, a to z jednoho prostého důvodu – Tuomas Holopainen je prostě jen jeden. A byť to na některých místech „My Winter Storm“ vypadá, že i jemu se lze dostat na kobylku (famózní singl „I Walk Alone“, „Lost Northern Star“, „My Little Phoenix“, „Damned And Divine“, „Sign For Me“ a „Die Alive“), není tomu tak. Album jako celek, mnohdy až příliš zahleděný do sebe a do své hlavní protagonistky, se místy zbytečně utápí v pomalých, snových a nejednoznačných náladách, a to mu zkrátka v ničem nepřidá. Svoji hodnotu však Tarjina novinka i přesto má (mimochodem, Cooperova „Poison“ je skvěle odvedenou cover verzí) a bez zajímavosti určitě není ani cena 250,- Kč za CD ve speciální východní/česko-slovenské verzi „pro sociálně slabší“, ošizená o texty a s jednoduchým dvojstránkovým bookletem.

Louis | 9. prosince 2007