DARK GAMBALLE - Běh na dlouhou trať

DARK GAMBALLE - Běh na dlouhou trať

DARK GAMBALLE - Běh na dlouhou trať

DARK GAMBALLE - Běh na dlouhou trať

DARK GAMBALLE za sebou mají pěkný lán cesty, který čítá metalovou ornici, časy exotických gambalských oáz a v poslední fázi velmi pohledné a atraktivní „novometalové“ destinace, které, zdá se, přinesly vyškovským zasloužený průlom a zásadnější pozornost na české hudební scéně. Možná se někomu nelíbí, že se v posledních místech pobytu už nemluví šlakovitou gambalštinou a že se používá prostředků obecně přístupnějších širší posluchačské obci, ale faktem zůstává, že DARK GAMBALLE na poli metalového mainstreamu představují seskupení originální a po čertech kvalitní. A jak že to chlapcům bude muzicírovat z DVD kotouče?

DARK GAMBALLE

Inu, skvěle, jak také jinak. Tahle kapela je zrozená pro živé hraní a set z vyškovského klubu Bombastic tomu dává jednoznačně za pravdu. Solidní divácká kulisa sledovala 6.7.2007 víc než hodinový set, sestavený z klíčových skladeb posledního období kapely (tedy z vynikajících desek „Superstar“ a „Bonboniera“), doplněné o ukázky z éry tajemné gambalštiny (flétnou doprovázená „Xumeryilaz“ skutečně zní jak z jiného hudebního světa) a „přechodové“ řadovky „Merizo Nanen“. Její v mateřštině textované kousky zastupují v playlistu „Plochy ze dvou skel“ a nepostradatelná strhující hitovka „Můry“ – skladby nepochybně předznamenávající svým pojetím moderní éru Darků.

DARK GAMBALLE

Tedy éru úderných kytar, výborných textů a chytlavých melodických refrénů. DARK GAMBALLE se nechali vyprovázet gramofonovým čarodějem Nastym a to dodává jejich živému projevu ještě více rafinovanosti a dravého náboje, který je přiřazuje k tomu nejlepšímu z české nu-metalové scény. Je příjemné, že narozdíl od žánrově podobně inklinujících kapel působí vyškovští hodně civilním a neafektovaným dojmem, nedočkáme se siláckých gest a připitomělých průpovídek, celý koncert plyne bez zádrhelů a i doprovodná show je hodně umírněná (žádné igelity atd.). Zůstane tak u kontaktních čoček, rohatého klóbrcu a boxerských (?) omotávek na těle 10, Spajsiho pomalovaného obličeje a děravého trička, světla z ultrafialového spektra a, co je nejdůležitější, hudby. Pokud nečekáte od DARK GAMBALLE okázalý vizuální lunapark, ale jen a pouze dobře interpretované skladby, nemůžete být zklamáni. Sice to vše působí jaksi komorním, všedním a neokázalým dojmem, ale z mého pohledu je to jen a jen ku prospěchu věci.

DARK GAMBALLE

Technická stránka? Solidní. Pochopil-li jsem správně, bralo se to na tři kamery, které snímají až na malé nedoostřené a přesvícené výjimky smysluplné celky i detaily. Střih je takový neurážející, na pár místech výborně dynamizuje zvuk. Ten patří k velkým zbraním „Běhu na dlouhou trať“, ačkoli je hodně vymakaný a plastický, neubírá záznamu na živosti. 10 a jeho pěvecký projev se mi místy zdá být maličko upozaděný, ale to lze jen sotva považovat za výraznější chybu. Zkrátka podpůrné prostředky technického charakteru jen dotvářejí velmi dobrý dojem z projevu kapely a tak to má být, soudruzi, tak je to správné, jak říkávali valcíři od Třince.

DARK GAMBALLE

Bonusová sekce je poměrně příjemná, od pěkných fotogalerií, přes čtyři zastavení vývoje DARK GAMBALLE ve světě klipu (a je to skutečně chvályhodný vývoj) až po krátký dokument, který je spíš zábavnou ptákovinou na okraj. Celkově pozitivní dojem z DVD jen podtrhuje příjemný vizuální design bookletu i menu. Tady není co řešit. Jste-li fanoušky kapely, je to jasná vánoční volba do sbírky.

DARK GAMBALLE

Omluvte prosím nízkou kvalitu snapshotů, způsobenou použitým programem.

 11

Marigold

Verdikt

Velmi uvolněný a profesionální běh, doplněný pěknými bonusy. Vyškovští opět bodují.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 102 min.

Specifikace (na DVD nejsou uvedeny, takže hádám :o))

Obraz: 16:9
Zvuk: Dolby Digital 5.1
Bonusy: dokument, klipy ("Strange Pain", "Můry", "Baletky v hlavě", "Tryskáč"), fotogalerie

www.darkgamballe.cz

Sestava

Skladby

  1. Tam dole pod kanálem
  2. Oni
  3. Dráha
  4. Tryskáč
  5. Krystaly
  6. V horách
  7. Sprint
  8. Strýček Sam
  9. Zlatonoš
  10. Můry
  11. Xumeryilaz
  12. In-Flagranti
  13. Plochy ze dvou skel
  14. Běh na dlouhou trať
  15. Baletky v hlavě
  16. Zubatá

Diskografie

Hluboký nádech (2018)
Panoptikaria (2015)
Zatím dobrý (2013)
Pochyby (2010)
Perpetuum Gamballe (2008)
Běh na dlouhou trať (DVD) (2007)
Bonboniéra (2006)
Superstar (2004)
Merizo Nanen (2002)
Robotory (2000)
Dark Gamballe (1998)
Under The Botton (1996)
Zyezn Gamballe & Mental World (1994)
Sex´N´Death (1992)
Zlá krev (demo) (1991)