THE NIGHTWATCHMAN - One Man Revolution

THE NIGHTWATCHMAN - One Man Revolution

THE NIGHTWATCHMAN - One Man Revolution

THE NIGHTWATCHMAN - One Man Revolution

Muž s gitarou a ústami plnými ohňa a síry. Takých história pamätá habadej. Tento v nej tiež bude mať svoje miesto a ani sa tomu nemôže brániť. V RAGE AGAINST THE MACHINE a AUDIOSLAVE sa zapísal tak, že jeho sólová tvorba sa nedá prehliadnuť. Tom Morello, poznávacia značka oboch kapiel, si povedal, že to skúsi aj sám a vzal to tak jednoducho ako sa dalo - iba on a gitara. Výsledkom je 50 minút politického protestfolku. Na takýto album som sa samozrejme nemohol pozerať inak, ako so zdvihnutým obočím a mierne sa vtierajúcimi predsudkami.

THE NIGHTWATCHMANAké veľké však bolo prekvapenie, keď som po prvom vypočutí zistil, že ono je to z väčšej časti príjemné, v momentoch, kedy nie sú skladby práve originálne sa aspoň podobajú na niečo fajn a niekedy priblblé texty sa dajú tolerovať ako súčasť folklóru. Morello zbiera kladné body hneď v úvode, najmä titulnou „One Man Revolution“. Podmanivý gitarový námet a naliehavé frázovanie majú skutočne revolučný náboj, ktorý podčiarkuje drsne expresívny spev. Ten je mimochodom prekvapujúco dobre zvládnutý. Prvé, čo ma pri jeho počutí napadlo, bolo meno Everlast a jeho vynikajúci album „Whitey Ford Sings The Blues“. Veľmi príjemná súvislosť... A ďalšia sa vynára pri počúvaní „Let Freedom Ring“. V tejto jemnej balade dostáva okrem akustickej gitary a spevu priestor aj klavír a elektrická gitara. Oba nástroje samotnú skladbu len tu a tam pohladia a vytvárajú príjemne vtieravú atmosféru, podobnú, aká sa nesie napríklad doskou Andreja Šebana „Bezvetrie“. V „The Road I Must Travel“ sa samozvaná revolúcia menom THE NIGHTWATCHMAN vydáva na cestu smerom preč z rozpálených kalifornských ulíc. Do kroku si pri tom vyspevuje pesničku, ktorá je nasiaknutá Slnkom a víziou donekonečna sa hadiacej prašnej cesty. Americký folk ako vyšitý. Tak trochu klišé, ale vykračovať sa pri tom musí dobre. To už nasledujúca pomalá a plačlivá „The Garden Of Gethsemane“ je iná káva. O slovo sa opäť hlási smutná kvílivá gitara, ktorá priamo kontrastuje s drsným Morellovým spevom. Pieseň napriek tomu pôsobí krehkým dojmom a clivú atmosféru, ktorú vytvára, poľahky prenáša na poslucháča. Getsemanská záhrada je jedným z vrcholov albumu. Ak by Morello zo svojho debutu vynechal zopár „vatových“ piesní („Flesh Shapes The Day“, „Union Song“) a zároveň tak skrátil celkovú stopáž, pôsobila by „One Man Revolution“ kompaktnejším dojmom. Takto trochu naráža na prílišnú rozťahanosť a v závere si zahráva s poslucháčovou sústredenosťou.

Tom Morello vzbudzuje kvôli svojim často kontroverzným politickým názorom veľmi rozporuplné reakcie. Jedni by ho najradšej poslali do Severnej Kórey (kolega Thorn), iní by ho zase objímali a bozkávali (Castrovi stúpenci). Tak či tak sa mu musí po hudobnej stránke uznať, že dokázal vytiahnuť z rukáva veľmi príjemnú kolekciu folk-rockových pesničiek. Logicky by sa mu malo dostať priameho porovnania s ďalšími dvomi výraznými osobnosťami rockovej scény, ktoré tento rok vydali svoje sólové dosky – s Chrisom Cornellom, s ktorým ho spája AUDIOSLAVE a so Serjom Tankianom, ktorý s ním rozbehol neziskovú organizáciu Axis Of Justice. Kvalitou sa „One Man Revolution“ našťastie viac približuje k druhému menovanému.

 4

Kevorkian

Verdikt

Samozvaná revolúcia Tom Morello prichádza s veľmi príjemnou kolekciou folk-rockových protestsongov.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Stopáž: 50:04

Produkce: Brendan O´Brien

www.nightwatchmanmusic.com

Sestava

Skladby

  1. California's Dark
  2. One Man Revolution
  3. Let Freedom Ring
  4. The Road I Must Travel
  5. The Garden Of Gethsemane
  6. House Gone Up In Flames
  7. Flesh Shapes The Day
  8. Battle Hymns
  9. Maximum Firepower
  10. Union Song
  11. No One Left
  12. The Dark Clouds Above
  13. Until The End

Diskografie

The Fabled City (2008)
One Man Revolution (2007)