BARONESS - Red Album

BARONESS - Red Album

BARONESS - Red Album

BARONESS - Red Album

Rozhodně není náhodou, že si kvartet ze Savannah vybrali do svého katalogu slovutní Relapse, kteří tak učinili navzdory pouhým dvěma EP a jednomu splitku, jež měla kapela do té doby na svém kontě. Evidentně však věděli, co dělají – hned na úvod totiž mohu prozradit, že touto volbou americký label vedle určitě nešlápl. Právě naopak – dal vzniknout velmi povedenému debutu, který BARONESS katapultoval do první ligy stoner-sludgemetalových kapel.

Takže, v čem tkví úspěšnost právě této bandy? Na to je poměrně jednoduchý recept. Stačí složit kvalitní písně s komplikovanějšími strukturami, všechno to obalit do mírně zašpiněného amerického hávu, přihodit pár pěkných melodií i šlapavých pasáží a sláva je zaručena – alespoň u obecenstva holdujícího kapelám jako jsou MASTODON (oproti nimž jsou BARONESS spíše jemnější a méně mohutní), QUEENS OF THE STONE AGE (do těch jim zase chybí přímý tah na bránu a stoprocentní hitovost) či dokonce ISIS (kteří zas pro změnu nejsou tak rock´n´rollově špinaví).

BARONESS

Přijde mi ale téměř zbytečné zmiňovat, že tato parta není žádným laciným plagiátorem ani netvoří kompilát výše zmíněných jmen – možná je jimi lehce ovlivněna, avšak těžiště úspěchu leží ve vlastní schopnosti vytvořit propracované kompozice, kde do sebe vzájemně narážejí světy psychedelična a emocionálna a střídají se sonické výbuchy s proplétajícími se linkami kytar; to vše je doplněno dravou (a přesto nesmírně pestrou) rytmikou a vypjatým (vesměs čistým) vokálem.

Ačkoliv svým jménem mohou BARONESS budit dojem, že je pro jejich tvorbu charakteristický jistý druh noblesy, je tomu přesně naopak – zde se jí nedočkáte ani zbla. Seskupení působí spíše jako parta divokých dřevorubců na LSD, tedy jako někdo, koho byste určitě potkat nechtěli. Pokud však již k podobnému setkání dojde, budete si jej pamatovat ještě pěkně dlouho…

BARONESS mě svým plnohodnotným debutem skutečně potěšili a oproti předešlým (mimochodem, také povedeným) EP postoupili zase o pěkný kus dál – instrumentálně vyzráli, působí kompaktnějším dojmem a stává se z nich skutečná profesionální formace, což jim ze srdce přeji. Jejich písně mají navzdory značné psychedeličnosti hlavu i patu, zcela přesně zapadají do rámce, který si kapela stanovila a především – dokáží pobavit. Už se asi budu opakovat, ale musím to zmínit ještě jednou – opravdu povedený debut…

 15

Deadmann

Verdikt

Takhle nějak by mohla znít parta dřevorubců na LSD...

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 56:31

Produkce: Phillip Cope
Studio: Jam Room

www.myspace.com/yourbaroness

Sestava

Skladby

  1. Rays On Pinion
  2. The Birthing
  3. Isak
  4. Wailing Wintry Wind
  5. Cockroach En Fleur
  6. Wanderlust
  7. Aleph
  8. Teeth Of A Cogwheel
  9. O'Appalachia
  10. Grad

Diskografie

Stone (2023)
Gold & Grey (2019)
Purple (2015)
Yellow & Green (2012)
Blue Record (2009)
Red Album (2007)
A Grey Sigh In A Flower Husk (split s UNPERSONS) (2007)
Second (EP) (2005)
First (EP) (2004)

Jiné pohledy

8 / 10
Súhlas s mladým kolegom Deadmannom - BARONESS si vychutnajú najmä fanúšikovia MASTODON (ich mäkkšej podoby) a QOTSA (ich tvrdších pasáží), príchuť tvorby ISIS je taktiež badateľná, hoci BARONESS majú väčšinu času oveľa väčší odpich a grúv.

Nesúhlas s mladým kolegom Deadmannom - BARONESS si zaslúžia v hodnotení minimálne tučnú osmičku.
Rudi | 10. února 2008