GOGOL BORDELLO - Super Taranta!

GOGOL BORDELLO - Super Taranta!

GOGOL BORDELLO - Super Taranta!

GOGOL BORDELLO - Super Taranta!

Svět je jeden velkej Babylon, kde se matou jazyky, kultury, osudy... Jedno takové zmatení se událo v roce 1999 v newyorské Lower East Side, kde se dala dohromady opravdu pestrobarevná kongregace světových muzikantů – ukrajinský zpěvák, ruský houslista, jeho krajan akordeonista-harmonikář a israelský kytarista. Dále pak Etiopiec, čínská Skotka, thajský Američan, Ekvádorec a konečně také Američan. Čistý, jde-li to. Říkají si GOGOL BORDELLO, nechtějí měnit svět, nechtějí řešit problémy, chtějí si prostě zapařit. A stýská se jim po Karpatech...

Věhlas těchto „SEX PISTOLS světové world music“ šíří nejen sami hudebníci, ale i média, kterým se podobné příběhy z podsvětí líbí. Bez zveličování, Gogolové by se v pohodě obešli i bez hypeu a cancání o atmosféře běženecké minority v USA... Obejdou se bez okázalé snahy škatulkovat jejich hudbu duchaplnými termíny jako gypsy punk nebo zmíněnou pistoláckou paralelou. GOGOL BORDELLO umí něco, co neumí jen tak ledaskdo. Umí vytvářet naprostý hudební Babylon, v němž se matou jazyky tak dokonale, že za chvíli nepoznáte, posloucháte-li více punk, ruskou častušku, raggae, latinu nebo čert ví, co ještě. Cikánské geny se v nich nezapřou a právě vliv karpatské  peprné, houslemi roztančené a skočné lidovky je velice výrazný. Ale podobně jako na předchozích albech je východní kořen pouze jednou z mnoha ingrediencí, ze které Gogolové míchají lektvar na splíny.

GOGOL BORDELLO

Pojem punk automaticky sugeruje nářez a první signální, jenže právě tomu se dokáží muzikanti velmi účelně vyhnout. Skladby nejsou prvoplánové, nemají očekávaný tah na branku v tom smyslu, že by se v úvodu nasadil motiv a ten se jen vygradoval. GOGOL BORDELLO jsou neskuteční hračičkové, kteří strašně rádi mění dynamiku, tempo, žonglují s žánry a patlají všechno možné. Díky fenomenálnímu citu pro rytmus to perfektně lepí a nerozpadá se to. Nápad smíchat hudební feeling instrumentalistů z různých kultur vytváří kolem Gogolů auru jakéhosi univerzálního hudebního esperanta, které si vypůjčuje z různých světových stran a přitom zůstává dokonale srozumitelné. „Super Taranta!“ je plná vynikajících a proměnlivých skladeb, které se právě díky mnohotvárnosti jen tak neoposlouchají a pokaždé vám nabídnou zážitek z nevázanosti a radosti z muzicírování. Barvami explodující kabaret, kde jsou vítání všichni, bez rozdílu barvy pleti a vyznání.

GOGOL BORDELLO

Přiznám se, že předchozí alba kapely znám jen velice zběžně, což nic nemění na tom, že „Super Taranta!“ si mě dokonale získala a na dlouhou dobu vyhnala z hlavy nutnost pouštět si předchozí řadovky. Karpatsko-světoběžnická party zuří s neuvěřitelnou intenzitou a pokud se do ní zapojíte, nebude vám pomoci. Kdo slyšel, ví, o čem mluvím. Nashle za pár dnů v Arše. 

 12

Marigold

Verdikt

Hudební multikulturalismus v praxi. A v jaké!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 62:44

Produkce: Victor Van Vugt / Gogol Bordello
Studio: Side One Dummy

www.gogolbordello.com

Sestava

Skladby

  1. Ultimate
  2. Wonderlust King
  3. Zina-Marina
  4. Supertheory of Supereverything
  5. Harem In Tuscany (Taranta)
  6. Dub The Frequencies Of Love
  7. My Strange Uncles from Abroad
  8. Tribal Connection
  9. Forces Of Victory
  10. Alcohol
  11. Suddenly... (I Miss Carpaty)
  12. Your Country
  13. American Wedding
  14. Super Taranta!

Diskografie

Super Taranta! (2007)
Gypsy Punks: Underdog World Strike (2006)
East Infection (2005)
Multi Kontra Culti vs. Irony (2002)
Voi-La Intruder (1999)