CEPHALIC CARNAGE - Xenosapien

CEPHALIC CARNAGE - Xenosapien

CEPHALIC CARNAGE - Xenosapien

CEPHALIC CARNAGE - Xenosapien

CEPHALIC CARNAGE jsou na tvrdé scéně již značně etablovaným pojmem, proto bez větších okolků pojďme k představení dílka samotného. Hned na úvod mohu prozradit, že se (opět) jedná o skvělou míchanici extrémních stylů s žánrovými odbočkami, instrumentální dokonalostí a nadprůměrným skladatelským umem. Zároveň se z tvorby coloradských huličů/drtičů tak trochu vytrácí výplachové grindové běsnění (ale nebojte, stále je přítomno v dostatečné míře) a hned na první poslech je zcela evidentní výraznější příklon k „metalovosti“ vlastní produkce. To však na škodu rozhodně není, v komplexu tak nahrávka působí hutnějším dojmem a navíc tato skutečnost neznamená ani ten nejmenší odklon od zvrácené agrese, jež byla „cefalikům“ vždy vlastní; tato v současnosti pouze dostává jiný (a rozhodně ne nezajímavý) rozměr.

CEPHALIC CARNAGEKromě obligátního death metalu se tak pravděpodobně poprvé v historii kapely můžeme setkat s místy až blackmetalovou zběsilostí („Touched By An Angel“) či naopak téměř „heavíkovou“ melodičností. Dojde však i na saxofónek, ponuré doomové nálady, známky oldschoolové příchuti a na své si přijdou také příznivci matematiky (např. v šílené jízdě „Divination & Violation“). Vše je přitom pochopitelně obaleno do – pro kapelu typické – extrémní death-grindové fůze, z níž CEPHALIC CARNAGE vycházejí a z níž prostřednictvím výše zmíněných prostředků vytvářejí brutální náklep plný překvapivých momentů a technických fines. V jednotlivých skladbách se kontinuálně prostřídávají techničtější a experimentálnější úseky s těmi přímočařejšími či houpavějšími, což je také ku prospěchu věci – ucho posluchačovo díky tomu není vystaveno neúnosné míře nepřetržitého proudu komplikovaných pasáží a dostává se mu i zaslouženého odpočinku. Třičtvrtěhodinka muziky tak uplyne jako nic.

Vyzněním nahrávky jsem byl původně trochu překvapen. Čekal jsem možná větší příklon k jiným hudebním vodám (třeba něco ve stylu „Ontogeny Of Behavior“ z minulé desky) a nikoliv tak masivní porci agrese a brutality (přestože vysoce sofistikované a po technické stránce stoprocentní), jíž je nahrávka prostoupena, a která se na člověka válí jako lavina od začátku až do konce, přičemž nedává ani tu nejmenší možnost úniku. Nakonec si však po poslechu „Xenosapien“ pomlaskávám spokojeností a bavím se možná ještě víc než u „Anomalies“. Pevně věřím, že budete i vy.

 11

Deadmann

Verdikt

Opět se jedná o skvělou míchanici extrémních stylů s žánrovými odbočkami, instrumentální dokonalostí a nadprůměrným skladatelským umem.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 44:12

Produkce: Dave Otero
Studio: domácí studio (Denver)

cephaliccarnage.net

Sestava

Skladby

  1. Endless Cycle Of Violence
  2. Divination & Violation
  3. Molting
  4. Touched By An Angel
  5. Vaporized
  6. Heptarchy (In The U.K.)
  7. G.lobal O.verhaul D.evice
  8. Let Them Hate So Long As They Fear
  9. The Omega Point
  10. Megacosm Of The Aquaphobics
  11. Ov Vicissitude

Diskografie

Misled By Certainty (2010)
Xenosapien (2007)
Digital Carnage (EP) (2005)
Anomalies (2005)
Lucid Interval (2003)
Exploiting Dysfunction (2000)
Conforming To Abnormality (1998)

Jiné pohledy

8 / 10
CEPHALIC CARNAGE popáté a nutno dodat, že znovu výtečně. Trochu se mi sice stýská po masivním grindovém válci jménem „Lucid Interval“ ale i tahle multistylová míchanice má své nezpochybnitelné kouzlo. Pravda, v některých případech spolu nejrůznější žánrové veletoče jaksi nekoexistují, speciálně mám na mysli položku „Touched By An Angel“, která mi do celkového konceptu „Xenosapien“ ne a ne zapadnout. Jinak ovšem nelze tenhle široce pojatý (myšleno v kontextu tvorby coloradské pětice, samozřejmě) výlet napříč styly hodnotit jinak, než velmi pozitivně. CEPHALIC CARNAGE dokázali překvapit i na své páté řadovce a znovu dostáli pověsti kapely, která rozhodně nemá ve zvyku přešlapovat na místě. A toho si já cením na rovných osm bodů.
Reaper | 19. září 2007