KILLCHAIN - Kým nás niekto objaví (rozhovor s gitaristom Frenkym)

KILLCHAIN - Kým nás niekto objaví (rozhovor s gitaristom Frenkym)

KILLCHAIN - Kým nás niekto objaví (rozhovor s gitaristom Frenkym)

KILLCHAIN - Kým nás niekto objaví (rozhovor s gitaristom Frenkym)

KIILCHAIN sa za krátku dobu stali prekvapením slovenskej scény, krátko po svojom vzniku sa im podarilo zlomiť mýtus o malom počte koncertných príležitostí a nemožnosti preraziť v zahraničí. Koncertov hrajú viac ako iné známejšie slovenské kapely a aj po ich debutovej nahrávke okamžite skočil zahraničný vydavateľ. O tomto, ale aj o iných témach som sa porozprával s Frenkym.

Zdar Frenky, tak nám v krátkosti predstav KILLCHAIN.

Ahoj. Na úvod by som sa chcel poďakovať za priestor, ktorý ste nám poskytli. Kapela KILLCHAIN vznikla na prelome rokov 2005/2006 v Košiciach. Zostava sa dodnes nezmenila. Frenky - gitara, Martin - gitara, Rastislav - basa, Gabriel - spev a Kubo - bicie. Začali sme pracovať na skladbách, neskôr koncertovať a po roku a pol sa nám podarilo vydať album u nemeckého vydavateľa Maintain Records.

Váš debut „One More Victim“ je dosť krátky, nebol materiál na viac, alebo ste si povedali, že stačí? Frenky (KILLCHAIN)

Pravdupovediac, zistili sme to až keď bol „One More Victim“ nahratý. Vôbec sme nepremýšľali nad tým, koľko bude mať album minút. Podľa môjho názoru je to album, ktorý si človek pustí viackrát. Ani prvé albumy DEICIDE neboli prehnane dlhé a stále si ich vypočujem veľmi rád, minutáž mi nevadí.

Nahrávali ste v Poprade v štúdiu Maťa Barlu, bubeníka ASTAROT, ako sa vám tam pracovalo?

Keď sme sa jedného dňa rozhodli, že by nebolo na škodu materiál nahrať, začali sme premýšľať, kde. Dnes už ani neviem, ako sme sa k Maťovi dostali, ale viem, že to bola výborná voľba. Je to človek, ktorý vie čo robí. Nesedel a nečakal, kedy skončíme, ale veľmi aktívne sa zapájal do nahrávania. Čo sa týka zvuku albumu, boli sme veľmi prekvapení. Je to fakt profesionál. Odporúčam...

Čím prispel Maťo na vašu nahrávku? Pomohol vám len so zvukom, alebo prispel aj inak?

Maťo mal od začiatku veľa nápadov, od bicích až po spev. Napríklad kde by sa hodil backing vocal a podobné veci. Pomohol nám zorientovať sa pri nahrávaní, keďže to bola naša prvá skúsenosť so štúdiom.

Členovia vašej skupiny majú bohaté skúsenosti z pôsobenia v iných kapelách rôznych štýlov. Váš old-schoolový deathmetal neovplyvňujú tieto vaše hudobné skúsenosti?

Je pravda, že kapela KILLCHAIN je zmes hudobníkov, ktorí pôsobili a pôsobia v iných kapelách. Spomeniem napríklad kapely ako PERVERSITY ,OBLITERATE, INFER, PHANTASMA a OWNBLISS. Čisto old-schoolový? Nepovedal by som. Samozrejme základ je položený na klasike, ale nájdeš tam aj nové vplyvy death metalu. Určite nás čiastočne tieto skúsenosti ovplyvňujú, ale štýlovo sme od týchto kapiel nikde inde.

Sám si pôsobil vo dvoch dosť známych skupinách. PERVERSITY a INFER sú relatívne známe kapely, aké spomienky máš na svoje pôsobenie v nich a prečo si ich opustil?

PERVERSITY bola prvá seriózna kapela, do ktorej som sa dostal. Dali mi šancu ako vtedy ešte nie veľmi zohratému gitaristovi. Keďže sú z iného mesta, časom nás rozdelila vzdialenosť. Dodnes sme v kontakte a ja sa im chcem touto cestou poďakovať za šancu, ktorú mi dali. Čo sa týka INFER, bola to tiež veľká skúsenosť. Časom ma však tento druh hudby prestal baviť, aj keď nepopieram, že sú vo svojom štýle špička. Ďalším dôvodom bol nesúlad názorov s niektorými členmi. Každopádne vďaka pôsobeniu v týchto kapelách som získal veľa kontaktov a spoznal mnoho ľudí.

Kubo (KILLCHAIN)Nesúlad názorov? Názory na smerovanie skupiny, či nejaké osobné alebo svetonázorové spory?

Asi si čakal nejakú senzáciu, ale nepoteším ťa. Niektorí ľudia sa po čase menia a ich názory už nie sú také ako na začiatku. Skôr by som povedal, že išlo o osobné spory, ktoré ale nevychádzali z mojej strany. Proti nim však nemám nič. Pre mňa je dôležitá budúcnosť a nie minulosť.

Spevák Gabo okrem KILLCHAIN spieva aj s novou zostavou OBLITERATE, stíha sa venovať obom kapelám?

Stíha to. OBLITERATE až tak často nekoncertujú, takže sa koncerty neprekrývajú. Raz sa nám síce takáto situácia stala, ale vyriešili sme ju.

Podarilo sa vám za posledný rok odohrať slušný počet koncertov, niektoré skupiny plačú, že nie je kde hrať a vy hráte relatívne často a po celej republike. Prečo myslíš, že sa vám v tomto smere darí?

Podarilo sa nám odohrať cez 20 koncertov. Myslím si, že na začínajúcu kapelu fungujúcu rok a pol je to dosť. Podarilo sa nám zahrať si aj pred takými kapelami ako VADER, MISERY INDEX. Dostali sme sa aj do Budapešti. Koncertov a akcií je na Slovensku dosť, stále sa nájdu ľudia, ktorí to nevzdávajú a akcie robia pravidelne. Čo sa týka otázky prečo sa nám v tomto sme darí? Máme chuť hrať, nečakáme kým nás niekto objaví, ideme vpred a propagujeme vlastnú kapelu.

Takže tvrdíš, že sa proste viete predať?

Myslím si, že áno. Zatiaľ sa nám to darí. Propagácia je dobrá ako zo strany vydavateľa tak aj nás. Snažíme sa, aby sme boli stále na očiach, aby o nás ľudia vedeli a nezapadli sme niekam do prachu.

Čo sa týka organizátorov, predpokladám, že vo väčšine to sú členovia rôznych skupín a robia výmenné koncerty, nerobí vám tento stav problém? KILLCHAIN

Máš pravdu. Poväčšine sú to kapely, no je tu zopár stálych organizátorov a čo ma potešilo, nájdu sa aj noví, ktorí sa neboja a zorganizujú akcie. Čo sa týka výmenných koncertov, zatiaľ ich odmietame. Výmeny nerobíme z jediného dôvodu. Ako sám dobre vieš, v Košiciach je jediný klub, v ktorom by sme mohli robiť koncerty na úrovni. No tam je problém dohodnúť sa, keďže je tento klub skôr alternatívne zameraný.

Ktoré zo slovenských kapiel považuješ za hodné záujmu?

Je ich viacero. Z tých tzv. mladších kapiel ma zaujali DIFTERY, ETERNAL BLEEDING, MORBIDIUM, MIZAR, ATTACK OF RAGE a aj keď nie som fanúšikom black metalu, naživo ma dokázali zaujať aj ANCESTRAL VOLKHVES. Zo starších resp. dlhšie fungujúcich kapiel sú to: CONTEMPT, DEMENTOR A ERYTROSY (R.I.P.). Určite sa na Slovensku nájde veľa dobrých kapiel, ale tieto sú moje top.

Nakoniec ti nechám voľný priestor, ktorý si vyplň ako chceš.

Ďakujeme ešte raz za podporu a priestor na prezentáciu. Uvidíme sa na koncertoch a festivaloch. Pozdravujem tých ktorí nám fandia, podporujú nás, ale aj tých ktorí nás nemusia. Heavy metal is the law!

 6

Koscj

Další informace

Diskografie

Rottenness (2021)
Where Is Your Saviour (2014)
They (2009)
One More Victim (2007)