NUCLEAR BLAST ALLSTARS - Out Of The Dark

NUCLEAR BLAST ALLSTARS - Out Of The Dark

NUCLEAR BLAST ALLSTARS - Out Of The Dark

NUCLEAR BLAST ALLSTARS - Out Of The Dark

Keď Peter Wichers, gitarista a skladateľ švédskej veličiny SOILWORK opustil pred dvomi rokmi po vydaní dosky "Stabbing The Drama" svoju domovskú kapelu, bolo smutno nielen fanúšikom, ale podľa všetkého aj zástupcom firmy Nuclear Blast Records. Vydavateľstvo oslavujúce svoje dvadsiate výročie prichádza v septembri už s druhou náložou narodeninových popevkov. Po Viktorovi Smolskom a jeho "Into The Light" (gitarista RAGE za asistencie speváckych hviezd ako Tarja Turunen, Tobias Sammet, Tony Kakko alebo Peavy Wagner okupoval logicky hlavne heavy-power-speed teritóriá) je tu "Out Of The Dark", výsledok skladateľského a aranžérskeho umu muzikanta, ktorého nemalým pričinením sa SOILWORK vypracovali na neprehliadnuteľnú metalovú inštitúciu. Výsledok je pochopiteľne výrazne tvrdší, agresívnejší, drsnejší v porovnaní s Viktorovou kolekciou, no zároveň stále dostatočne melodický, chytľavý a (čo si budeme navrávať) komerčne zaujímavý. V mnohých ohľadoch podľa očakávania značne "soilworkovský".

PETER WICHERSVýber spevákov spätých s labelom Nuclear Blast dopadol aj v tomto prípade vskutku reprezentatívne. John Bush, známy najmä vďaka svojmu pôsobeniu v ANTHRAX, jeden z najlepších hlasov v metalových dejinách, dokáže aj z priemernej skladby urobiť výbornú. Práve to sa udialo v titule "Paper Trails". Ufónsky vreskot Petra Tägtrena (HYPOCRISY, PAIN) je ozdobou výplachu s názvom "Schizo", Anders Fridén z IN FLAMES a jeho nezameniteľný rev vám zase urobia radosť v úvodnej "Dysfunctional Hours". Wichers dokázal veľmi umne napísať a zaranžovať jednotlivé kúsky priamo na telo konkrétnym kolegom z branže. Naznačil hudobný štýl, v ktorom sa cítia ako žraloky v krvavej vode, no zároveň nekopíroval ich domovské kapely. Z toho pohľadu najviac upúta tvrdé, death-thrashové jadro celého albumu, v ktorom sa zaskveli Maurizio Iacono z KATAKLYSM ("Cold Is My Vengeance") a Mark Osegueda z DEATH ANGEL ("My Name Is Fate"). Spomínaná "soilworkovská" poloha však Wichersovi vyhovuje najviac a práve materiál v jej intenciách je aj kvalitatívnym vrcholom albumovej zbierky "Out Of The Dark". Kamaráta z pubertálnych čias a bývalého spolucestujúceho na nenávidených koncertných šnúrach prinútil spievať výlučne melodickým vokálom. Bjorn "Speed" Strid zo SOILWORK a jeho melancholická spoveď v "The Dawn Of All" je to nejlepšie z celej desiatky kompozícií. SCAR SYMMETRY s výnimočným spevákom Christianom Alvestamom sú v podstate SOILWORK na druhú. Skúste si zohnať nejaký ich album a zistíte dôvod. Alebo vám možno bude stačiť skladba "The Overshadowing", v ktorej Christian skutočne zahviezdil. Menej prekvapujúcim, no stále dostatočne zaujímavým účinkovaním prispeli aj obaja frontmani mladých hviezdičiek SONIC SYNDICATE ("The Gilded Dagger"), Jari Mäenpää z WINTERSUN ("Devotion") a tiež Guillaume Bideau z MNEMIC v skladbe "Closer To The Edge".

Album "Out Of The Dark" pochopiteľne nedosahuje kvality umeleckých diel, na ktorých Peter Wichers v minulosti participoval. Nehľadajte v ňom nový "Figure Number Five" či nebodaj "Natural Born Chaos". Ak si však chcete spríjemniť čakanie na nasledovníka "Stabbing The Drama" a nechce sa vám počúvať stále dokola staré soilworky, nepoznám v septembri 2007 lepšiu voľbu. Zvlášť, keď na bonusovom CD nájdete raritky od DIMMU BORGIR, CHIMAIRA a EXODUS (skladby z amerických resp. japonských edícií) a s nimi ďalšie hitovky od takých mien ako MESHUGGAH, IMMORTAL, AGNOSTIC FRONT alebo ANTHRAX.

PETER WICHERS

 3

Rudi

Verdikt

"Out Of The Dark" pochopiteľne nedosahuje kvality umeleckých diel, na ktorých Peter Wichers v minulosti participoval. Nehľadajte v ňom nový "Figure Number Five" či nebodaj "Natural Born Chaos". Ak si však chcete spríjemniť čakanie na nasledovníka "Stabbing The Drama" a nechce sa vám počúvať stále dokola staré soilworky, nepoznám v septembri 2007 lepšiu voľbu.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 40:45

Produkce: Peter Wichers

www.nuclearblast.de

Sestava

Skladby

  1. Dysfunctional Hours
  2. Schizo
  3. Devotion
  4. The Overshadowing
  5. Paper Trail
  6. The Dawn Of All
  7. Cold Is My Vengeance
  8. My Name Is Fate
  9. The Gilded Dagger
  10. Closer To The Edge

Diskografie

Out Of The Dark (2007)
Into The Light (2007)