FEIST - The Reminder

FEIST - The Reminder

FEIST - The Reminder

FEIST - The Reminder

Jméno kanadské vokalistky Leslie Feist se stalo známým (a respektovaným) zejména díky působení v mnohahlavém uskupení BROKEN SOCIAL SCENE a spoluprací s KINGS OF CONVENIENCE či APOSTLE OF HUSTLE, avšak do širšího posluchačského podvědomí se dostává pravděpodobně až s vynikající sólovou nahrávkou „Let It Die“, na níž bývalá punkerka nabízí neskutečně chytlavou, zábavnou a přitom stále inteligentní porci popové muziky. Následuje album remixů „Open Season“ a aktuální nahrávka „The Reminder“, která –  světe div se –  sklízí jeden úspěch za druhým, v americkém žebříčku prodejnosti se dostává až na šestnáctou pozici a v zemi javorového listu dokonce na místo druhé.

FEISTU nás se – vcelku pochopitelně – takovému zájmu Feist netěší (jak jsem se kdesi dočetl, čeští posluchači se s její tvorbou mohli seznámit snad jedině díky užití jedné ze skladeb v televizní reklamě). Ptáte se, co je zrovna na této vokalistce přitažlivé? Odpověď je jednoduchá – je atraktivní, má krásný hlas, nikterak se nepodbízí mainstreamovému posluchačstvu a dokáže složit jednoduché, emocemi nabité a přesto chytré skladby, které netrpí samoúčelnou vokální exhibicí (a že by v tomto ohledu měla Feist co nabídnout).

Zatímco „Let It Die“ bylo díky své melodičnosti a pohodovosti jednoznačnou láskou na první poslech, s „The Reminder“ jsme se do sebe zakoukávali spíše pomaleji, ale o to déle by nám to snad mohlo vydržet. Na novince se Feist zaobaluje do mnohem větší alternativnosti a střídmosti (aniž by se přitom snažila znít příliš intelektuálně), celkově působí dospěleji a více experimentuje s hlasem. Díky některým aranžím se občas nabízí i decentní srovnání s Björk (pokud vás už Islanďanka nebaví, sáhněte po Leslie, v současnosti dělá zajímavější muziku a také je větší krasavice), avšak tuto komparaci berte skutečně jen jako velmi přibližnou. Vůbec je zajímavé, kterak je nahrávka vystavěna především na přitažlivém vokálu kanadské zpěvačky; hudební stránka věci je spíše v ústraní, nepočítám-li pár ráznějších kytarovek typu „I Feel It All“ či „Past In Present“, případně šlapavé klipovky „My Moon My Man“ a „1234“.
 
Takže si to shrňme. The Reminder je muzika pro příznivce indie popu a ženských vokálů. Muzika pro příznivce emocí. Muzika pro příznivce chytlavých písní. Muzika pro příznivce dobrých skladeb. Tečka.

 15

Deadmann

Verdikt

The Reminder je muzika pro příznivce indie popu a ženských vokálů. Muzika pro příznivce emocí. Muzika pro příznivce chytlavých písní. Muzika pro příznivce dobrých skladeb. Tečka.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 50:01

Produkce: Gonzales, Feist, Renaud Letang, Mocky, Ben Mink

www.listentofeist.com

Sestava

Skladby

  1. So Sorry
  2. I Feel It All
  3. My Moon My Man
  4. The Park
  5. The Water
  6. Sealion
  7. Past In Present
  8. The Limit To Your Love
  9. 1234
  10. Brandy Alexander
  11. Intuition
  12. Honey Honey
  13. How My Heart Behaves

Diskografie

The Reminder (2007)
Open Season (2006)
Let It Die (2004)
Monarch (Lay Your Jewelled Head Down) (1999)