GOREFEST - Rise To Ruin

GOREFEST - Rise To Ruin

GOREFEST - Rise To Ruin

GOREFEST - Rise To Ruin

Žiadne falošné sympatie k jednej z najrešpektovanejších deathových kapiel minulej dekády. Žiaden bodík navrch za zásluhy. Nie. „Rise To Ruin“ chutí ako druhýkrát vylúhovaný čaj. Už comebackovým „La Muerte“ (2005) čerpali GOREFEST inšpiráciu vo vlastných nahrávkach z prvej polovice deväťdesiatych rokov. Pritom mali Jan Chris De Koeijer a spol. našliapnuté k pretvoreniu vlastnej hudobnej podoby. Dokonca sa im to skvele darilo. Doskami „Soul Survivor“ a „Chapter 13“ sa vymanili z ortodoxných vôd death metalu a ponúkli fascinujúcu exkurziu smerom k death’n’rollu a špinavej textovej poetike. Návraty, návraty...ach tie návraty, chce sa mi parafrázovať jednu slovenskú popovú hviezdičku rokov osemdesiatych.

GOREFESTTechnicky je „Rise To Ruin“ prevedený špičkovo, po formálnej stránke všetko klape, zvuk je masívny. Kapela oproti „La Muerte“ pridala na rýchlosti a do svojho prejavu natlačila maximum vzdoru a nechutenstva voči okolitému (spolitizovanému) svetu. Celkový výsledok je síce presvedčivejší ako u predchodcu, ale rovnako mu chýba punc úprimnosti.

Úvod albumu obstaráva divoký protest song „Revolt“. Skladba sa nesie na jednoduchom punkovom riffe a pripomenie ranú tvorbu GOREFEST . Po vypätej death metalovej pasáži prichádza radikálne zvoľnenie, akési čakanie na ďalšiu explóziu hnevu. Stačí si spomenúť na niektoré skladby z „False“ („State of Mind“, „Reality When You Die“), tie niesli veľmi podobné črty. Ako vykopávacia skladba funguje „Revolt“ výborne a je asi aj najsilnejšou na celom albume. Titulná „Rise To Ruin“ ponúka okrem pravoverného deathového groovu prekvapujúco aj malý výlet do blackmetalových vôd. „Whores Of Babylon“ začína nekompromisnou „sypačkou“. Bohužiaľ jej najmarkantnejšími rysmi sú jej dĺžka a práve rýchlosť. Kompozícia sa zdĺhavým opakovaním fádnych gitarových riffov a neustálym vykrikovaním „Nothing will be the same anymore“ stráca sama v sebe a pôsobí nudne. Skladbu nevytrhne z priemernosti akustický predel, následné zvoľnenie, ani Koejierove vyznanie, že sme generáciou kacírov - babylonských kuriev. Všetko toto už bolo nahrané, vydané, počuté... A bohužiaľ vtedy to znelo lepšie, omnoho lepšie.

Nedá sa povedať, že by „Rise To Ruin“ bol úplný prepadák. Je minimálne o krôčik napred oproti predchodcovi „La Muerte“, ale za pôvodnou tvorbou GOREFEST zase výrazne pozadu. Hudba holandského kvartetu má síce aj po rokoch nezameniteľnú formu, obsah ale bohužiaľ pokrivkáva.

Fanúšikovia hudobných návratov „ku koreňom“ túto recenziu pravdepodobne roznesú na kopytách. Buďme k sebe ale úprimní: všetko, čo nám GOREFEST v novom tisícročí ponúkajú, sme už počuli pred viac ako desaťročím. Keď sa sympatickí Holanďania na sklonku deväťdesiatych rokov porúčali zo scény, vraveli niečo o vyčerpaní nápadov a nedostatku inšpirácie pre ďalšiu tvorbu. Svojmu vyjadreniu mohli radšej zostať verní.

 53

Kevorkian

Verdikt

Ďalšia porcia death metalu od jednej z kedysi najprínosnejších žánrových kapiel. Dnes už je to bohužiaľ len opakovanie vlastných osvedčených postupov.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
6,8 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 48:36

Produkce: Hans Pieters and Dennis Leidelmeijer

www.gorefest.nl

Sestava

Skladby

  1. Revolt
  2. Rise To Ruin
  3. The War On Stupidity
  4. A Question Of Terror
  5. Babylon's Whores
  6. Speak When Spoken To
  7. A Grim Charade
  8. Murder Brigade
  9. The End Of It All

Diskografie

Rise To Ruin (2007)
La Muerte (2005)
Chapter 13 (1998)
Freedom (EP) (1996)
Soul Survivor (1996)
Erase (1994)
Fear (EP) (1994)
The Eindhoven Insanity (1993)
False (1992)
Mindloss (1991)
Horrors In A Retarded Mind (demo) (1990)
Tangled In Gore (demo) (1989)

Jiné pohledy

7 / 10
Má to říz, takže pro žánr vcelku normální stagnace a občasná repetitivnost se dá odpustit. V porovnání např. s novými OBITUARY Holanďané jasně vítězí.
Tento reunion byl obhájen.
Shnoff | 15. srpna 2007

 

6,5 / 10
Pri recenzii predchádzajúceho albumu som napísal toto:

"Teším sa z nového albumu tejto mnou obľúbenej bandy a verím v to, že GOREFEST majú ešte čo ukázať -- a aj nám to ukážu."

Žiaľ, mýlil som sa. GOREFEST stavili na istotu a omieľajú osvedčené postupy. Škoda, veril som, že využijú potenciál ktorý v nich drieme. V konečnom dôsledku nejde síce o prepadák, no načo počúvať nový materiál, keď to isté je aj starších albumoch?
Koscj | 14. srpna 2007