BRUTAL ASSAULT 2007 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2007 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2007 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2007 - Metalopolis guide

Další ročník festivalu Brutal Assault již klepe na dveře. Po loňském, v mnoha ohledech přelomovém je ten letošní co do počtu zvučných jmen opět neméně atraktivní a lákavý. Festival se po dvou letech opět stěhuje. Tentokráte do prostor bývalé vojenské pevnosti Josefov, která je situovaná nedaleko od Jaroměře ve východních Čechách. Jak se na letošní klání těší naše redakce? To už můžete posoudit z následujících řádků, které můžete zároveň brát i jako naše malé doporučení k návštěvě Brutal Assaultu. Jen pro pořádek uvedu, že tento se letos koná od 9. – 11. srpna.

CYNICDeadmann - Mezi hlavní taháky letošní soupisky bezesporu patří reaktivovaní tvůrci legendárního díla „Focus“. Ano, řeč je o CYNIC. Nechat si ujít jejich vystoupení v ČR by se jistě rovnalo velkému hříchu. Dále jsem velice zvědav na prezentaci Norů DHG, jejichž „666 International“ řadím k tomu nejlepšímu, co kdy v daném žánru vzniklo. Nová nahrávka „Supervillain Outcast“ je opět velice kvalitní a přestože živá vystoupení kapely předcházejí nejrůznější zvěsti, nezbývá než doufat, že DHG pobaví minimálně stejně jako loňští MAYHEM. Kapelou, o které se v souvislosti s největšími taháky festivalu příliš nemluví, jsou MADDER MORTEM. Přesto (a nebo právě proto) předpokládám, že jejich expresivní muzika přinese jeden z nejpozitivnějších posluchačských zážitků letošního ročníku. Zvědav jsem na SATURNUS a KATATONII (i když se zároveň trochu obávám toho, jak se zmíněná dvojice vypořádá s festivalovým prostředím), jistotu pak očekávám od ENSLAVED či DARK TRANQUILLITY. See ya!

ALL THAT REMAINSDalas - Letošní ročník nabízí opět několik velice chutných hudebních lákadel. Po pěti letech se opět dočkáme dvou pódií, na kterých na rozdíl od minulosti, kdy pódium B okupovaly spíše domácí spolky, bude tentokráte kvalita rozložena rovnoměrně. První večer se hodlám zaměřit především na scénu B, kde vystoupí američtí ALL THAT REMAINS. Jejich muzika na festivalu nepochybně zapůsobí a rozpálí přítomné. Rovněž se velice těším na další tuzemské vystoupení americké death metalové legendy SUFFOCATION, kteří mě zatím nikdy nezklamali. Velice jsem zvědavý i na to, jak dopadne set DHG, kterým to živě nikdy moc neklapalo. V pátek si rozhodně nenechám ujít vystoupení CYNIC, byť se neřadím k velikým obdivovatelům jejich tvorby, nicméně jejich shlédnutí považuji za naprostou povinnost. Řádně divoký kotel pod pódiem pak jistě rozpoutají američtí MADBALL a doporučit lze i vystoupení švédských KATATONIA, byť v živém provedení jejich muzika nepůsobí tak přesvědčivě jako ze studiových nahrávek. V sobotu se pak určitě sejdeme při setu výborných thrasherů BY NIGHT a vrcholem (nejen) sobotního večera pak budou vystoupení skvělých Norů ZYKLON a především MADDER MORTEM, na které jsem z celé letošní soupisky zvědavý asi nejvíce. Je se na co těšit!

MADDER MORTEMShnoff - Pokud by mě na letošní ročník pustily náročné pracovní povinnosti, pak by můj žebříček očekávaných vystoupení vypadal asi takto:
1. MADDER MORTEM – dostali prime time a i díky tomu smetou Josefov
2. KEEP OF KALESSIN – hrají za světla, i přesto smetou Josefov (lhostejno co tvrdí zlí jazykové)
3. SATYRICON – ti smetou Josefov kdykoliv, kdyby hráli více z „Rebela“, tak smetou i Hradec
4. DHG – ti určitě taky něco smetou, možná i sebe sama…
5. DYING FETUS – budou-li hrát věci z 90. let, země se zatřese
6.-11. CYNIC, KATATONIA, ENSLAVED, ZYKLON, RED HARVEST – tady bude třeba minimálně podlepit okna
Černí koňové: E-FORCE, HACRIDE, TO-MERA, ENSIFERUM…
Potěší: HAEMORRHAGE, MISANTHROPE…

SATURNUSNoisy - Dostatek tvrdosti, to mě napadne při pohledu na sestavu letošního Brutal Assaultu. Za všechno mluví už první den a jména jako LENG TCHE, ABORTED, DISMEMBER, SUFFOCATION. Seznam kapel je však nabitý všemi stylovými směry. Zda stále hoří plamen trendu NWOAHM řeknou BLACK DAHLIA MURDER, historií prověřenou kvalitu naopak přijedou prezentovat CYNIC. Výrazně bude zastoupena severská scéna, těším se na thrashovou sekačku s turbo pohonem BY NIGHT, ještě víc pak na dusivou hudbu MADDER MORTEM. MADBALL rozpoutají hardcore mosh, který se na BA pomalu stává tradicí. Hlavní hvězdy asi netřeba připomínat, tak přihodím jen pár jmen, na které jsem zvědav: těžkopádní SATURNUS, nestárnoucí DARK TRANQUILLITY, francouzští aristokraté MISANTHROPE nebo valcíři CATARACT. No a zvědavost samozřejmě vzbuzuje i nový areál. Nicméně, těším se i na atmosféru a bujaré dovádění naší hojné redakční výpravy.

SOULFLYRudi - Bude to veľké! Niet pochýb, že presne toto môžem zodpovedne zrevať už pár dní pred blížiacim sa 12. ročníkom festivalu Brutal Assault. Hoci zhýčkaný fanúšik možno ešte v kútiku duše očakával veľké mená typu EMPEROR či dokonca SLAYER, zostava najlepšieho festu v českých a slovenských končinách je opäť raz fantastická. Po predchádzajúcich koncertných skúsenostiach sa neskutočne teším na najväčšie hviezdy SOULFLY a SATYRICON. Kondične sa už celé mesiace pripravujem na zvládnutie niekoľkohodinových maratónov pred pódiom vyšperkovaných zhliadnutím mojich miláčikov VADER, IMMOLATION, KATATONIA, PAIN či CARNAL FORGE. Rovnako tak poteší hardcore a metalcore v podaní MADBALL, CATARACT, ALL THAT REMAINS, BY NIGHT a THE BLACK DAHLIA MURDER. Je toho proste veľmi veľa - teším sa na drvivú väčšinu zo sedemdesiatky vystupujúcich kapiel, a to je veru šialená festivalová matematika, pri ktorej pôjde o život! Najlepšia zo všetkého však aj tak bude celková atmosféra v (pevne verím) krásnom novom areáli, debaty s kamarátmi a bujará zábava stoviek hudobných fajnšmekrov.

DARK TRANQUILLITYReaper - Dvanáctý díl Brutal Assaultu nabízí skutečně representativní menu. Hlavním chodem jsou, a to bez jakýchkoli dalších diskusí, legendární CYNIC. Troufám si konstatovat, že jejich set bude pro nejednoho příznivce (včetně mé maličkosti) znamenat regulérní splnění životního snu. Působení technického death metalu však zdaleka neskončí odchodem vybrané společnosti okolo Paula Masvidala, ba právě naopak, ve startovních blocích bude ještě připraveno duo elitních live performerů, a sice SUFFOCATION + IMMOLATION. Na druhé straně žánrového spektra se dočkáme plnokrevného chrastění v podání zasloužilého vlka Mattiho Kärkiho a jeho nesmrtelných DISMEMBER. Žluto-modrou zástavu budou hájit i podnikaví thrashers BY NIGHT a zejména pak architekti gothenburského zvuku, výjimeční DARK TRANQUILLITY. Společně věřme, že josefovskou přehlídku vyšperkují i některé zásadní kousky ze stylotvorného období „Skydancer“ - „Projector“. Dalšími trumfy v rukávu letošního Brutal Assaultu bezesporu budou MADDER MORTEM, KATATONIA, ENSLAVED, DYING FETUS, ZYKLON a v neposlední řadě i démoničtí SATYRICON.

DHGThorn - Okrem už spomínaných väčších mien sa na Brutal Assaulte predstaví zopár formácií, ktoré asi nenaplnia kotol pevnosti Josefov, ale môžu sa stať príjemným prekvapením. Popis „experimental/grind core/jazz/ska/swing“ vraj na Nemcov LE SCRAWL sedí a nadšené ohlasy na vystúpenie kapely na predošlých ročníkoch Obscene Extreme sú prísľubom. Otázka je, ako sa predstavia šialenci DHG – Česko ich neprivíta prvýkrát, ale od čias, keď Nóri predskakovali DIMMU BORGIR sa ich status vyšplhal o riadny kus smerom ku „kultovosti“. Jedinou „chybou“ festivalu je, že počet koncertov mimo festivalovej sezóny rastie a mnohé z kapiel v Česku a okolí hrali pomerne nedávno. O to viac potešia raritky, akými sú Severania MADDER MORTEM či cisárov ľavobočok ZYKLON. Mix skupín v súpiske Brutalu dáva dostatok priestoru na súkromné objavovanie, povinné obzeranie legiend i následné debaty. Ambície sú zase o kúsok vyššie.

RED HARVESTKoscj - Tohtoročný Brutal Assault ponúka množstvo hviezd. Podľa môjho názoru tou najväčšou, aj napriek zaradeniu na B pódium a predvečerný čas, je znovuzrodený CYNIC. Králi technického metalu určite predvedú to najlepšie zo svojho debutu a podľa správ z predchádzajúcich vystúpení dôjde aj na novú skladbu. Tento koncert bude určite splneným snom pre množstvo fanúšikov (závidím im...). E-FORCE, thrashovka Erika Foresta, ex-člena kultových VOIVOD, bude nielen zaujímavým spestrením, ale podľa mňa jedným z vrcholov festivalu. Ďalej odporúčam: mix death metalu a grindu LENG TCHE, blackových experimentátorov DHG, metalovú diskotéku PAIN, NYHC-čkárov MADBALL a apocalyptických industrial metalistov RED HARVEST. Aj okrem týchto mnou spomínaných kapiel bude z čoho vyberať, preto želám návštevníkom festivalu šťastnú ruku pri vyberaní toho, čo uvidia, pekné počasie a čo najmenej hlavybôľu.

Časový harmonogram pro letošní Brutal Assault festival

Čtvrtek 09.08.2007

podium A • RUBUFASO MUKUFO 15:00
podium B • PANYCHIDA 15:25 (recenze)
podium A • ABSTRACT ESSENCE 15:55
podium B • LENG TCHE 16:25 (recenze)
podium A • TO-MERA 16:55 (recenze)
podium B • ABORTED 17:30 (recenze)
podium A • SATURNUS 18:05 (recenze)
podium B • BELPHEGOR 18:40 (recenze)
podium A • DISMEMBER 19:20 (recenze)
podium B • ALL THAT REMAINS 20:10 (recenze)
podium A • ROOT 20:55 (recenze)
podium B • SUFFOCATION 21:40 (recenze) (rozhovor)
podium A • DARK TRANQUILLITY 22:40 (recenze)
podium B • DHG 23:45 (recenze)
podium A • SSOGE 0:40 (recenze) (rozhovor) (profil)
podium B • ENSIFERUM 01:25 (recenze)

Pátek 10.08.2007

podium A • OPITZ 10:00
podium B • OUTBURST 10:30
podium A • PIGSTY 11:00 (recenze)
podium B • ADOR DORATH 11:30 (recenze)
podium A • LE SCRAWL 12:05
podium B • OBTEST 12:35
podium A • UPRISE 13:10
podium B • SHE SAID DESTROY 13:40
podium A • DEPRESY 14:15 (recenze)
podium B • DESPISE 14:50 (recenze)
podium A • GOREROTTED 15:25 (recenze) (rozhovor)
podium B • CATARACT 16:00 (recenze) (rozhovor)
podium A • E-FORCE 16:30 (rozhovor)
podium B • MNEMIC 17:10
podium A • BLACK DAHLIA MURDER 17:50 (recenze)
podium B • CYNIC 18:30 (recenze)
podium A • MALEVOLENT CREATION 19:15
podium B • MADBALL 20:00 (recenze)
podium A • KATATONIA 20:45 (recenze)
podium B • PAIN 21:35 (recenze)
podium A • SOULFLY 22:35 (recenze)
podium B • GORGOROTH 23:50 (recenze)
podium A • HAEMORRHAGE 0:40 (recenze)
podium B • ENSLAVED 1:20 (recenze)

Sobota 11.08.2007

podium A • M.A.C. OF MAD 10:00
podium B • GORYPTIC 10:30
podium A • EXCREMENTORY GRINDFUCKERS 11:00
podium B • SEAR BLISS 11:35 (recenze)
podium A • TREPALIUM 12:10
podium B • DESTINY 12:45
podium A • GADGET 13:20 (recenze)
podium B • DAGOBA 13:55
podium A • SAYYADINA 14:30 (recenze)
podium B • BY NIGHT 15:05 (recenze)
podium A • INHUME 15:40
podium B • MISANTHROPE 16:15 (recenze)
podium A • HACRIDE 16:50
podium B • DIE APOKALYPTISCHEN REITER 17:30 (recenze)
podium A • ZYKLON 18:10 (recenze)
podium B • KEEP OF KALLESSIN 18:50 (recenze)
podium A • CARNAL FORGE 19:30
podium B • IMMOLATION 20:15 (recenze)
podium A • MADDER MORTEM 21:00 (recenze)
podium B • VADER 21:50 (recenze)
podium A • SATYRICON 22:50 (recenze)
podium B • DYING FETUS 23:55 (recenze)
podium A • ONSLAUGHT 0:45
podium B • RED HARVEST 1:25 (recenze)

 208

Další informace

Jiné pohledy

Jsem smutný. CEPHALIC CARNAGE mi vypadli a CARNIVAL IN COIL taky. A já se na ně těšil. Moc jsem se těšil. Nu co… Ono to nebude tak zlé snad bez nich. A nač se těším nyní? Skoro na vše a bylo by hodně těžké vybírat! Metalových skvostů a velkých jmen je opět požehnaně. Ale přiznám se, že mě v soupisce chybí nějaké to rozverné hravé zviřátko. Do poslední chvíle jsem doufal v nějaké jméno typu PSYOPUS – však vy víte. Ale co, nestýskám si, vždyť stýskat si nad letošní soupiskou BA by byl skoro zločin. Obsazení je narvané k prasknutí a já snad ani nechci uvádět výčet kapel, které si živě rád poslechnu, protože bych až na několik výjimek musel vyjmenovat celou soupisku...
RIP | 4. srpna 2007