DIABLO SWING ORCHESTRA - The Butcher's Ballroom

DIABLO SWING ORCHESTRA - The Butcher's Ballroom

DIABLO SWING ORCHESTRA - The Butcher's Ballroom

DIABLO SWING ORCHESTRA - The Butcher's Ballroom

Som rád, že konštatovanie z recenzie TO-MERA nebolo ojedinelým a existuje viac kapiel, pre ktoré pohodlný a vďačný žáner nemusí nutne znamenať plávanie po povrchu stokrát osvedčených formálnych znakov. Už sa tu taktiež veľakrát preberalo, ako to celé je s metalom a jeho koketovaním s „vážnou“ hudbou, či operou. Nové švédske talenty DIABLO SWING ORCHESTRA sa gýča zriekajú od začiatku do konca. Milý názov vystihuje neortodoxný a nápaditý prístup k žánru symfonického metalu s dominantným ženským operným spevom a pre všetkých zarytých tarjofilov podčiarkuje povinnosť zadovážiť si debutový album „The Butcher’s Ballroom“.

DIABLO SWING ORCHESTRAD.S.O. obracajú svoju symfonickú škatuľku netradičným koncom. Bohaté a hravé aranže dopĺňajú symfonicko metalové nápady pôvodnými punkovo gotickými vplyvmi, inštrumentálnou fantáziou a hudobnou excentricitou. Tá sa najmä úvodom albumu prejavuje schopnosťou adaptovať netradičné swingové a bigbandové („Ballrog Boogie“), muzikálové („Heroines“), či nefalšované hispánske nápady („Poetic Pitbull Revolutions“) a, najmä v poslednom prípade, ich zúročiť do absolútne dokonalej, mierne parodizujúcej podoby, chytľavej a presvedčivej, ktorá donúti poslucháča nahradiť ostentatívnu metalovú vážnosť podmanivou a neuveriteľne chytľavou zábavou (aby sa vám zbytok recenzie dobre čítal, poďte si do podmazu pustiť „Poetic Pitbull Revolutions“ odtiaľto). Miestami presakuje čosi zhýralé, akoby vystrihnuté od GIANT SQUID, na tomto mieste rovnako recenzovaných HAMMERS OF MISFORTUNE, či dokonca SYSTEM OF A DOWN. Je síce pravda, že čím viac sa album prehupuje do svojej druhej polovice, akoby začala ubúdať bezbrehá hravosť a do čela sa dostávala tradícia, hoci aj tradícia toho, čo do poslednej kvapky vyžmýkali podobné hudobné prostitútky a hraví idioti WALTARI. Švédski manéžnici však dokážu udržať prevádzkovú teplotu a búšiť do poslucháča zaujímavou a dejovo nabitou hudbou. Vďaka odvahe zvládnu osloviť alternatívneho poslucháča, energiou vyzvú na súboj akýkoľvek nič neriešiaci rock’n’roll, nenápadnou mierou sa im darí do hudby prepašovať progresívne prvky, či nápady lahodiace fanúšikom inštrumentálne náročnejšej hudby... no a fanúšikovia NIGHTWISH a WITHIN TEMPTATION vlastne tiež nemajú jediný dôvod D.S.O. pohŕdnuť. Jediné mínus je totiž fakt, že tentokrát sa speváčka netlačí dopredu, takže už je len na osobných preferenciách, či ide o hudbu alebo len o korzet z osemnásteho storočia napchatý prsníkmi, alebo tajuplný laponský kukuč.

Sýty a valivý zvuk využíva všetky odtiene ponúkajúce sa pri použití tradičných nástrojov, violončela, ale aj elektronických samplov. Ak to má znieť ako latino, zvuk korešponduje, pokiaľ treba zdôrazniť špinavý rock’n’roll, zvuk spolupracuje takisto. Pompézny plný sound dokáže behom sekundy prejsť do sterilného suchšieho a mäkkého zvuku QUEENS OF THE STONE AGE, kapela korčuľuje medzi metalom, hard rockom, popom a všetkými tými šialenými operno-vážnohudbovými úletmi priam neuveriteľne. Občas sa síce stane, že nápady a atmosféra ustúpia do pozadia presýtenej a krikľavej dramaturgie, napriek tomu je doska trvácna a zaujímavá aj na niekoľko posluchov. Dokonale zvládnutá produkcia je rovnocenným partnerom nápadom i aranžiam a sama o sebe je hodnotným zážitkom.

Naozaj netuším, akú hudobnú minulosť majú za sebou členovia DIABLO SWING ORCHESTRA, no ak nerátame EP spred troch rokov, ich plnohodnotný debutový počin nakopáva toľko zadkov, že to snáď ani pekné nie je. Švédi kráčajú po chodníkoch, ktoré vyšliapali goticko metalové divy a ich družiny. Namiesto toho, aby sa snažili dohnať spomaľujúce a vyčerpané superhviezdy, dávajú dobrý pozor, čo sa okolo nich na ceste deje. Využívajú tony inšpirácii, ktoré predtým zostali nepovšimnuté a kapely ako NIGHTWISH, WITHIN TEMPTATION, EVANESCENCE, či LACUNA COIL nádherne zahanbujú. “The Butcher’s Ballroom“ netreba prehliadnuť, napriek tomu, že vyšiel už pred rokom.

 34

V-dur

Verdikt

Opäť ďalšia koncentrácia hudobnej excentrickosti, šialená zmes všetkého možného, tentokrát však vychádzajúca zo sladkastého opernospeváčkovského metalu. Nádherne zvládnutý zadkokopavý debut.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6,6 / 10
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 50:19

www.diabloswing.com

Sestava

Skladby

  1. Ballrog Boogie
  2. Heroines
  3. Poetic Pitbull Revolutions
  4. Ragdoll Physics
  5. D'angelo
  6. Velvet Embracer
  7. Gunpowder Chant
  8. Infralove
  9. Wedding March For A Bullet
  10. Qualms Of Conscience
  11. Zodiac Virtues
  12. Porcelain Judas
  13. Pink Noise Waltz

Diskografie

Sing Along Songs For The Damned & Delirious (2009)
The Butcher's Ballroom (2006)
Borderline Hymns (EP) (2003)

Jiné pohledy

7 / 10
Já jsem někde mezi. Na první poslech to zní hodně kýčovitě, a to zejména zásluhou vokálu Annlouice Loegdlund. Právě díky němu se jsou DIABLO SWING ORCHESTRA přirovnáváni k NIGHTWISH. Bohužel nebo bohudík? Těžko říct. Muzika je to pestrá a přitom posluchačsky přístupná.
Shnoff | 14. července 2007

 

8,5 / 10
Dobré nápady se cení, to platí v každé době, nemluvě o té heavy metalové, ve které už by se málem měly vyvažovat zlatem. I DIABLO SWING ORCHESTRA zrovinka jeden takový ocenění hodný měli, když se jim v hlavách zrodilo „The Butcher's Ballroom“. Osedlat si totiž starého známého symfonicko – operního železného oře ve zdánlivě nemetalovém rytmu swingu, horkých španělských melodií a dalších podobných nečekaností, toť osvěžující idea jako hrom a já se nad ní i nad celým tímhle albem (i přestože se později v průběhu hracího času skutečně dostaví mírný úbytek životodárné energie) doopravdy rozplývám. Takhle lehké prosmýknutí se tradičními metalovými zákoutími se zkrátka jen tak neslyší!
Louis | 10. července 2007

 

5,5 / 10
Mám naprosto totožné dojmy jako kolega Thorn. Těžko se mi pojmenovávají základní důvody, proč mě tenhle ďábelský swing nechává zcela chladným, když je podukován kapelou bezesporu zajímavou, plnou elánu i nápadů. Možná právě proto, že DIABLO SWING ORCHESTRA jsou při používání žánrových cross-overových postupů až příliš eklektičtí, berou plnými hrstmi a snaží se udivit pestrým pavím ocasem vlivů. Jenže debut v důsledku toho působí nesoustředěně, povrchně, nedotaženě... paradoxně mě deska nejvíce bavila tam, kde se až tolik aranžérských fórků nevyskytuje a hudba přímočaře plyne. Všechno to zamíchávání pro metal netradičních hudebních elementů už tu bylo a bylo tu v lepším provedení. Určitě je za Diably cítit značný potenciál (instrumentální i vokální), ale ten bude potřebovat vybrousit a vyprecizovat ve formě desky mnohem dotaženější, než je "The Butchers Ballroom". Debut je prostě nahrávka, která mě mnohem více nudila než zaujala – a to jsem, myslím, celkem solidním cílovým publikem podobně laděné hudby.
Marigold | 10. července 2007

 

5,5 / 10
Podobne, ako v recenzii zmienení HAMMERS OF MISFORTUNE, aj DIABLO SWING ORCHESTRA dokážu hneď na úvode doske vykresať nádej, že aj v takmer úplne vyčerpanom žánri dokážu prísť s niečím novým. No ako album plynie, očarenie bombastickosťou množstva rozmanitých postupov upadá a odhaľuje sa kostra, na ktorej sú navešané - a tá je vlastne úplne obyčajná. Tým, že je väčšina fórikov umiestnených "na povrchu" nahrávky, prestáva byť ich objavovanie zaujímavé príliš rýchlo. DIABLO SWING ORCHESTRA sú prekuknuteľní už na prvý pohľad, a aj keď je možno ťažké pomenovať, prečo na mňa nezabrali, je rovnako ťažké pokúšať sa presvedčiť sám seba, že opakovaný posluch má zmysel.

Napriek sympaticky tajomnej biografii kapely (údajne je skupina priamym pokračovateľom tajomného "diablovho" orchestra, ktorý brázdil Švédsko pred piatimi stovkami rokov), kvalitnému zvuku, širokej palete nástrojov a sympatickým temno-hravým "elfmanovským" pasážam mi DIABLO SWING ORCHESTRA v konečnom dôsledku neprídu o nič kvalitnejší a zaujímavejší, ako všelijaké haggardy, terijóny a najtviše. Aj keď - práve takýto verdikt môže pre niekoho byť tým najlepším odporúčaním.
Thorn | 5. července 2007