Honza „zig“ Zoubek (SUN.HAS.CANCER, FEEBLE MINDED) - „Gaymetal ničí to dobré, co v metalových stylech zbylo“

Honza „zig“ Zoubek (SUN.HAS.CANCER, FEEBLE MINDED) - „Gaymetal ničí to dobré, co v metalových stylech zbylo“

Honza „zig“ Zoubek (SUN.HAS.CANCER, FEEBLE MINDED) - „Gaymetal ničí to dobré, co v metalových stylech zbylo“

Honza „zig“ Zoubek (SUN.HAS.CANCER, FEEBLE MINDED) - „Gaymetal ničí to dobré, co v metalových stylech zbylo“

Rokycanští elektrometaloví slunečníci SUN.HAS.CANCER jsou tu s novým kotoučem v podobné době, ve které death metalové úderka FEEBLE MINDED, taktéž z města Rokycanova, vypouští do světa první DVD. A co tyto dva spolky spojuje? Osoba, která má lví podíl na tvorbě těchto dvou kotoučů. Osoba, která stojí v obou skupinách za mikrofonem. Osoba Honzy Zoubka. V průběhu diskuse se nám do družného rozhovoru připojila i baskytaristka skupiny SUN.HAS.CANCER Antcha, navrátivší se čerstvě ze zkoušky své druhé skupiny NIPPLES. Tedy nejen o čerstvých novinkách ve všech třech skupinách tohoto páru, ale i o budoucnosti, domácím nahrávání a hlavně pak o gaymetalu bude tento rozhovor…

Zabrusme hned na počátku trochu do historie. Pokud vím projekt SUN.HAS.CANCER vznikl, protože ty jsi chtěl alternativu k rodným FEEBLE MINDED, kde by jsi nezpíval, ale obsluhoval kytaru. Co je na tom pravdy a proč to nevyšlo?

Honzig: No, je to tak, že jsem někde chtěl hrát na kytaru a zároveň Antcha chtěla hrát něco na způsob MINISTRY. Tak jedna věc jsou plány, druhá realizace... Možná časem, pokud se najde zpěvák to tak ještě dopadne.

Dlouho jste v sestavě neměli bubeníka, nyní situace za bicími vypadá opět špatně. Proč Radis odchází a budete za něho shánět náhradu nebo se vrátíte k automatu?

Honzig: Já bych rozhodně neřekl, že vypadá špatně. Hráli jsme dřív bez bubeníka, pak s ním a v posledním roce - po secvičení - nám to hrálo nejlíp za celou dobu naší existence, to jo. Důvodů k Radisovu odchodu bylo asi víc. Chtěl hrát něco jiného, nestíhal skloubit všechny povinnosti všedního dne, vadilo mu moje buzerování a kdo ví, co ještě. Odešel zároveň i z NIPPLES. V kontaktu a za dobře jsme samozřejmě pořád, to je nejdůležitější. No a teď otevíráme další etapu. Buď se najde bubeník nebo budeme pokračovat trošku jiným směrem. Radis je pryč necelý měsíc a už se dopilovává nová skladba, kde se s živým bubeníkem nepočítá. Dřív jsem dělal chybu, že jsem se snažil programovat bicí jako od živýho bubeníka a moc mi to nešlo. Teď použiju jen pár takových pasáží a zbytek musí být stroj.

Zbytek musí být stroj? Co si pod tím představit? Zvuk bucharu místo elektronických bicích? Pasáže, které jsou živě nezahratelné nebo zcela něco jiného?

Honzig: To ne, zase tak odvážní nejsme. Prostě tu hudbu chceme více odlidštit. Například Radisova hra v SHC byla na přesnost náročnější než v kompletně živé kapele. Měl to u nás vlastně ze všech nejtěžší. Některé beaty nám jedou z osmistopáku a bubeník do toho hrál svůj rytmus. No, a když se nesešli o víc jak asi 15 milisekund, tak to znělo špatně. S kompletně umělou rytmikou se nic takovýho stát nemůže.

V souvislosti s Radisovým odchodem jsem zaslechl něco o nabídce od jedné z nejznámějších metalových legend v ČR, je to pouze fáma?

Honzig: Nějaká nabídka padla a on, aniž by to zkusil dal přednost rodině. Má ročního kluka, ženu na mateřský, a když by mu náhodou účinkování v pořádně rozjeté skupině klaplo, tak by z toho byl asi spíš nešťastný. Nerad ale mluvím za někoho jiného...
 
OK, chápu, obraťme list. SUN.HAS.CANCER je velmi zvláštní název. Jak vznikl a co je za ním skryto.

Honzig: "Sluníčko má rakovinu" je metafora. Slunce je symbolem života, rakovina přicházející smrti - prostě se blíží konec. A ty tečky mezi to jsem dal z estetického důvodu a ještě jednoho, který by ti jako webovému vývojáři měl být blízký - Search Engine Optimisation. Když dáš hledat sun.has.cancer, najdeš jen odkazy, co se týkají nás, bez teček ti vypadne i dost jiných o rakovině kůže z nadměrného slunění a to by nebylo ono.
 
Ze spousty skladeb mám dojem, že se snažíte upozorňovat na sociální nešvary, dá se říci, že SHC je sociálně kritická kapela?

Honzig: Pár takových témat tam je a bude, ale jsme asi jen v malé míře kritičtí. Končíme otázkami, na odpovědi nemáme. Jsem rád, že ty texty vnímáš, většina lidí se ptá více na zbytek textů, kam na ty deprese chodíme a tak..

A když už jsme u textů … ve skladbě „Hippie in Black“  nového alba „Burn!“ užíváš termíny „gaymetal“ a „gaypunk“ :)… můžeš nám ho vysvětlit?

Honzig: Jde o kapely, co si dávaly dříve značku hardcore, pak nu-metal a teď to přelepují nálepkou metalcore. Ti, co se vezou s trendy a ničí jméno tomu dobrému, co v daných stylech kdy bylo. A termín gaypunk je v podstatě na stejném principu - už se nic nekritizuje a zpívá se jen o radostných věcech. To není „známka punku“.

Nemyslíš, že u „gaymetalu“ je to dáno přirozeným vývojem kapely? Prostě Ti lidé poslouchají novou a novou hudbu, která je inspiruje a projevuje se to samozřejmě i ve stylovém směřováním jejich skupin…

Honzig: Nemyslím. Když kapela hraje rok jako slabší kopie MANSON a další rok jako SYSTEM OF A DOWN, tak něco není prostě v pořádku...

Když už se pohybujeme v těchto vodách, co si myslíš o vlně „emo hudby“, která zaplavila současný kytarový trh?

Honzig: Tak na takové úvahy tady jste vy, hudební žurnalisti. Abych řekl pravdu, tak hudbu, co neposlouchám nesleduju a tohle je přesně ona, takže bohužel.

Ale abychom nezakecali to hlavní. Máte se SUN.HAS.CANCER nový zářez na pažbě. Jak probíhalo nahrávání a jak jste spokojeni s výsledkem?

Honzig: Nahrávali jsme všechno kompletně u mě doma, takže nahrávání probíhalo maximálně v pohodě. Nahrávka mohla mít lepší mastering, pro příště jsme poučeni. S hudbou jsme rozhodně spokojenější než na minulé nahrávce, na kterou jsme vtěsnali všechen materiál, co do doby jejího nahrávání vznikl a neměl tam být...

Nahrávka má pouhých třicet minut, je to vlastně album nebo pouze rozsáhlejší demo/promo.

Antcha: No, jestli chceš, tak je to vlastně takový kratší album...;-) Navíc myslím, že devět písniček není málo! Jak už říkal Honzík v předchozí otázce, jsme s tímhle albem spokojeni, a jedním z důvodů je možná právě to, že každá z písniček tam má svoje nezastupitelné místo, není tam, aspoň podle mě, žádná vata.

Minulý kotouč byl vydán u GRODHAISN PRODS. Novinku jste si vydali sami proč? Grodhaisn o Vás ztratili zájem?

Honzig: Vlastně jsme nikoho ani neoslovili. Chtěli jsme si další album vydat sami, abychom se dostali na co nejnižší cenu. Prodáváme tak nové CD (lisované, potištěné, s barevným bookletem, multimediálním bonusem) za 60Kč. Jestli to je správný nebo špatný krok neřešíme.

Ve svém domácím studiu, už jsi pořídil celkem slušnou řádku nahrávek a to nejen pro své skupiny, uvažuješ o tom se nahrávání věnovat více a na profesionálnější úrovni?

Honzig: Ne, nemám na to uši...

Co je z Tvého pohledu na domácím nahrávání nejdůležitější?

Honzig: Znát svoje bedny - jak na nich která nahrávka hraje a snažit se podle toho zařídit při nahrávání. To mi přijde nejzásadnější. Na netu existuje velké množství diskusí na toto téma, tak ani nemá cenu dělat nějaká shrnutí.

Co bys doporučil skupinám, které by si chtěly pořídit nahrávku sami?

Honzig: Já nejsem ten pravý, kdo by mohl radit. Když se mi někdo osobně nebo emailem zeptá, snad pomůžu. Pořád doporučuji fóra, kde jsou věční radiči (smích). Je asi jednodušší se poučit ze zkušeností více lidí.

Z jaké nahrávky, na které jsi dělal, máš největší radost, která je nejpovedenější?

Honzig: To já nevim, mně se líbí jednotlivé pasáže, o kterých vím, že je v nich něco zamaskováno a není to slyšet nebo naopak, kde je efekt, nad kterým stálo za to prosedět hodinu jeho nastavováním. Asi nejlepší zvuk budou mít dvě písničky FEEBLE MINDED, které právě nahráváme. Snadněji si vzpomenu, se kterou nahrávkou spokojený nejsem. Možná se to dá shrnout tak, že s nesecvičenou skupinou se asi pořádná nahrávka udělat nedá... Musí se pořád něco maskovat a výsledek je kompromis...

Když už jsi je zmínil, pojďme na okamžik ke Tvé druhé (nebo první?) kapele FEEBLE MINDED. Nedávno jste byli k vidění pouze s jednou kytarou a dokonce i bez basy … co se to „fíblama“ děje??

Honzig: My máme s FEEBLE MINDED jednu kytaru už asi dva roky, takže ta je v pořádku. Občas se ale stane, že se kříží termíny koncertů FEEBLE MINDED s Jaromírovo NO SENCE a pak je na něm, jak to domluví... Obecně má déle domluvená akce přednost a druhá padá, ale někdy se to prostě nesejde.

Zaslechl jsem, že Váš byskytarista Jaromír, který obzvláštňoval Vaši tvorbu bezpražcovým nástrojem se bude vracet zpět k pražcové baskytaře. Proč, nemyslíš, že to kapelu ochudí o jistou výjimečnost?

Honzig: Pražce jsou prostě pro metal vhodnější. Bezpražcovka se podle zbytku kapely do brutal deathu prostě nehodí a jsme rádi, že to Jaromír přijal. Ten přechod po letech také nebude hned. Někomu to přijde jako nic taková změna, ale tak to není. Ještě občas mačká struny na pražcích, jak se to musel naučit, když přecházel na bezpražcovku. Jaromír bude muset umět na oba druhy baskytar, protože má teď u kytaráře objednanou bezpražcovou šestistrunku. S ní to bude možná zase něco jiného. S basou co má teď nám nevyhovuje zejména zvukově, takže tohle téma je ještě otevřené. Nejlepší by bylo najít kompromis i pro živá vystoupení. Na dalších nahrávkách budou využity samozřejmě oba nástroje.

S druhým kytaristou máte potíže již delší dobu. Čím to je, že je u Vás a tomto postu tak silná fluktuace? Hledáte druhou novou kytaru?

Honzig: Druhého kytaristu nehledáme nijak aktivně. Víc lidí = větší chaos a méně místa v autě. Pavel se před časem s někým domlouval a ještě ke zkoušce nedošlo, takže žádné změny bych přinejmenším letos nečekal.

Nedávno jste vydali DVD…  jak to vypadá s novým CD?

Honzig: CD vyjde určitě v roce 2008, přičemž nahrávat se bude asi na konci letošního roku. S Wénou - naším bubeníkem se dělá a mění nový materiál podstatně snadněji, než kdy dříve. Pavel nás všechny bombarduje každý týden novými verzemi skladeb, takže by se dalo říct, že to ještě vlastně necháváme uzrát a pak to bude bomba...:-)

Mění se nějak směřování FEEBLE MINDED? Na co se můžeme v nových skladbách těšit?

Honzig: Pokud budu mluvit jen o těch dvou pro letošní GRODHAISN kompilaci, tak pokračujeme v nastaveném kursu. Jsme opět rychlejší; Wéna udělal díky nahrávání DVD velké pokroky a na nových skladbách zní namakanější; stejně jako na DVD „Nothing But Death“ jsme oproti předchůdcům podlazeni z C do H. Možná se teď dají snadněji v naší hudbě vysledovat vlivy hudby, kterou posloucháme.

A co posloucháte… jmenovitě tedy Ty a Antcha, když už ji tu máme.

Honzig: Poslouchám spoustu muziky a nejhranější jsou u mě v současné době FRONT LINE ASSEMBLY – „Artificial Soldier“, TERRORFAKT – „Deconstruction“, CERVELLO ELETTRONICO – „CE“, ale také „BEHEMOTH“ - Demigod, ORIGIN – „Echoes“..., DECREPIT BIRTH – „And Time“... a spoustu dalších.

Antcha: ELEKTROMETAL SKINNY PUPPY, MINISTRY, PAIN, SAMAEL, ale i tanečnější záležitosti jako JUNKIE XL. Poslední dobou už ale poslouchám hudbu (kromě té na koncertech) většinou jen v autě, cestou do práce. Takže ze všech alb znám maximálně prvních pět písniček, víc za 20km nestihneš...

Jak probíhá skládání v SUN.HAS.CANCER… je to výhradně Honzíkova záležitost, kdy ty přijdeš na zkoušku se smyčkou a vizí skladby nebo to probíhá jinak?

Honzig: Jak kdy. Nemáme systém. Občas udělám podklady i kytaru, Seetja si jí upraví k obrazu svému a Antcha si vymyslí basu. Jindy udělám jen podklady do minuty a půl a pak se zaseknu, že nevím jak dál. To musí Seetja vymyslet kytaru do toho, co už je a pokračování nejlíp až do konce. Do kytary udělám zbytek podkladů. Poslední věc zase vnikla nejdřív jako tři basové riffy, k nim se napasovaly podklady a do toho kytara. Využíváme asi všechny kombinace.

Čím se necháváš ve smyčkách inspirovat, posloucháš vlastně i taneční hudbu?

Honzig: Předně se snažím, aby hudba gradovala zvukově, když jedou stopy synthů pořád to samé, takže bych to asi vyloženě smyčkama nepojmenovával, ale to je jedno. Nevim, co přesně se skrývá za pojmem taneční hudba, tak ti těžko odpovím. Nějaké EBM jo, industriál s rovnými rytmy jako Hocico, Wumpscut taky.

Živě hrajete jednu popovou cover. Proč jste vybrali právě Lennyho Kravitze?

Antcha: Protože se nám všem „Fly Away“ líbí, šlape to (v našem podání ještě o něco rychleji). Naživo už jsme ji ale po příchodu bubeníka moc nehráli, nějak mu nesedla. Možná bychom ji teď mohli resuscitovat.

V minulosti jsem od tebe zaslechl velmi kritickou nótu na českou zinovou scénu. Jak se na ní díváš nyní, změnilo se něco?

Je to už pěkná doba... Reagoval jsem na tehdejší situaci. Dnes je situace lepší a mně je taky spousta věcí jedno, i když se dotýkají mých oblíbenců nebo kapel, kde působím. Rozhovory a recenze píší nadšenci, co už mají něco za sebou, nějak to tu vykrystalizovalo - nebo to je tím, že už sleduji pravidelně pořád stejné servery.

To já nevím... jaké servery sleduješ? A jaká je vlastně hlavní motivace k jejich sledování?

Honzig: Metalopolis, Abyss, Fobia, taky MJC a to je všechno. Sleduji je kvůli recenzím na nová alba a rozhovorům s kámošema.

Když už tu máme Antchu neměl bych opominout její mimo SHC hudební aktivity. Vrátila ses  před chvilkou ze zkoušky své skupiny NIPPLES – nějakou dobu to vypadalo, že jsou NIPPLES uloženy k ledu, jste tedy v současnosti aktivní?

Antcha: NIPPLES už od začátku pronásleduje tak trochu smůla, co se týká osob a obsazení. Poslední rok jsme zkoušeli v celkem stabilní sestavě, ve které jsme odehráli před 14 dny po dlouhé době první koncert. Bohužel ten koncert byl i poslední, protože pak jsme se ocitli opět bez bubeníka (odešel už zmiňovaný Radis), který zastával zároveň post zpěváka. Dneska tedy byla první zkouška s novým bubeníkem, ale je jasné, že jsme odsouzeni zase minimálně na několik měsíců ke hraní ve zkušebně...

Jaká je tedy aktuální sestava NIPPLES, stále jde o dvoubaskytarový cross’n‘rock?

Antcha: Jasně, dvě basy zůstávají, a na postu kytaristy se také nic nezměnilo. Kytarista Honza Mašata, já a Senta tvoříme pevné jádro, které snad jen tak nerozpadne. Nový bubeník se jmenuje Roman a zatím o něm toho moc nevíme, první zkouška, no... ale zdá se, že umí. Zpěváka stále hledáme.

S jakou spřátelenou bandou se Vám hrají koncerty nejlépe? Co se Vám z české scény nejvíce líbí?

Antcha: Nejradši hrajeme se SUN.HAS.CANCER, FEEBLE MINDED a NIPPLES, to tvoří dohromady docela slušnou bandu lidí;-) Ale osobně jsem vždycky ráda, když hrajeme s POSITIVE MIND, MADEBYTHEFIRE nebo CONCRETE, líbí se mi jejich muzika a většinou umí vytvořit i super atmosféru. Jinak z českých kapel POSLOUCHÁM INSANII, GAIA MESIAH, MOIMÍR PAPALESCU a VYPSANOU FIXU, ty hlavně kvůli textům...

Honzig: S kým hrajeme nejradši se shodnu s Aničkou, z české / slovenské scény poslouchám nejvíc asi ETERNAL BLEEDING, hodně se mi líbí nový materiál od DESPISE, co mají na myspace.com, na víc si nevzpomenu...

Krom hudby, máte ještě nějakou vášeň, či hobby, které se věnuješ ve volném čase?

Honzig: Z FEEBLE MINDED Pavel lyžuje, jezdí na kole, Jaromír taky a můj koníček je vaření. Seetja ze -shc- chová hada a dvě děti, donedávna taky tancoval ve folklórním souboru.

Antcha: Hadry, kabelky, hraní šipek a výklad z karet.

Máte na srdci ještě něco, o čem jsme nemluvili? Popřípadě nějaký vzkaz našim čtenářům?

Honzig: Díky všem, co se prokousali na konec tohoto rozhovoru. Uvidíme se na akcích!

 2

RIP
RIP