INSANIA - Rock'n'Freud

INSANIA - Rock'n'Freud

INSANIA - Rock'n'Freud

INSANIA - Rock'n'Freud

Tak, konečne držím v ruke nosič, na ktorý som bol tak zvedavý. Na „Rock'n'Freud“ som sa tešil, no zároveň som sa bál. Je vôbec možné udržať si tak vysoko položenú latku, ako ju INSANIA položila na predošlých albumoch? Dokážu ešte prísť s niečím novým, aby sa neopakovali a nenudili? Som presvedčený, že sa minimálne dokázali vyrovnať minulosti a smelo pozrieť do očí budúcnosti.

INSANIAPrvé, čo vám padne do oka po tom, čo zoberiete do ruky ich nové CD, bude obal. Tomu kraľuje fotografia z dielne brnenského fotografa Ota Nepilého (Skúsim z Polyho vytiahnuť telefónne číslo slečny z coveru). Čsa skrýva pod naozaj vydareným obalom? Dvanásť skladieb, ktoré sú presne také, na aké ste od INSANIE zvyknutí. Hudobne sa nedočkáte ničoho, čo by sa dalo označiť za nové alebo za vývoj. Možno by ste mohli po tomto konštatovaní upadnúť do zármutku, no aj v tomto prípade sa je na čo tešiť. Na kvalitnú muziku postavenú na harcoreových základoch, síce už nie tak hobľujúcu ako v začiatkoch tvorby... no vytŕčajúcu zas v iných ohľadoch. Ak by ste chceli rýpať, tak by to bolo možné napríklad miestami u nie najpresnejších bicích, alebo niekedy u nadmieru používaných klávesových partoch. Ibaže INSANIA odjakživa stojí a padá na atmosfére a atmosféru vytvárajúcich textoch. Mystiku a temno by ste mohli krájať práve zásluhou vynikajúcich textov z Polyho dielne. Trúfam si povedať, že Poly je jedným z najtalentovanejších textárov, ktorých stredná Európa zrodila a určite najlepším z rockovo-metalovej branže. Na „Rock'n'Freud“ Poly tieto moje slová svojím umením nádherne potvrdzuje. Veď kto už dokáže tak krásne zosmiešniť slepé nasledovanie rôznych modiel a vzorov a pritom nastaviť umelecky krásne krivé zrkadlo.

„Bojíš se stát mučedníkem?" pošeptal mi Joe.
Kvér v zádech nás nutí mít ruce nad hlavou
Tak zpívali jsme první hlas a Freud zpíval bas:
"My nevěříme v ďábla, ale ďábel věří v nás.“

(„Večer, kdy Freud zpíval basem“)

INSANIAUž tradične INSANIA vo svojej tvorbe kritizuje aj stádovitosť a potrebu mať všetko schválené a pochválené. Veď si priznajte, koľkí z vás čítajú aj túto recenziu len preto, aby si potvrdili svoj názor na túto dosku? V prípade iného názoru len preto, aby ste sa mohli do krvi pohádať? INSANIA vám odkazuje:

To se nám od lidí líbí, říct nám velký NE
My jim zas řeknem' svý velký "Běž do háje"
Háj bude tak kvůli nám brzy plnej lidí
A tak se nám líbí, líbí, plnej lidí se nám líbí.
(„Velký NE“)

INSANIAAk by ste prípadne získali dojem, že brnenská hydra sa vás pokúša poučovať a vnucovať vám svoje názory, tak ste úplne vedľa. INSANIA si v rámci svojej poetiky vybudovala vlastný svet, ktorý je akýmsi protikladom k tomu dnešnému a snaží sa vám ukázať svoj pohľad na problémy dnešnej spoločnosti.

Odlétám, nechtěj nás tu mít
Odlétám, chtěj od nás mít klid
Nezbývá než zas o vesmír dál jít
A vlastní vesmír založit.
(„Tenhle vesmír je jen náš“)

Takže aký je môj konečný pohľad na novinku? Po stránke textovej priam míľový skok, a ten všetku prípadnú hudobnú „neinvenciu“ dostatočne nahradzuje. Nie je žiadnym tajomstvom, že INSANIA patrí medzi mnou najviac obľúbené kapely. Dokázal som sa odpútať od fandovstva a priniesť aspoň trochu objektívny pohľad? Neviem, to nechám na posúdenie vám...

 36

Koscj

Verdikt

Klasická INSANIA so všetkým, na čo ste zvyknutí, plus s míľovým skokom v rámci poetiky.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,8 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 43:12

Produkce: Frantik Musel, Miloš Dodo Doležal a INSANIA
Studio: Hacienda

CD Extra stopa obsahuje videoklip "It's Easy To Fall In Hate", videoreport z natáčania CD, živé záznamy skladieb "U.R.Dead", "Zimní varování".

insania.freemusic.cz

Sestava

Skladby

  1. Disneyland vyděděnců
  2. A budiž tma
  3. Je mrtvá
  4. Sin Is In
  5. Večer, kdy Freud zpíval basem
  6. Tenhle vesmír je náš
  7. Kakofonie ohně
  8. Noční motýl
  9. Vše pod sluncem je rituál
  10. Pochod podsvětím
  11. Velký NE
  12. Kážem vodu, pijem krev

Diskografie

GRRRotesky (2022)
Na počátku byl spam (2017)
Zapal dům poraž strom... (2013)
Kult hyeny (2010)
Rock'n'Freud (LP) (2008)
Rock'n'Freud (2007)
Out (2004)
Trans-Mystic Anarchy (2001)
Recycling (Live in Seattle) (2000)
Virtu-ritual (1998)
Woodo Astrology (7'') (1997)
God Is Insane – Join Him (1996)
Caught Red-Handed (7'') (1995)
Crossfade (1994)
Vertigo (7'') (1993)
R.U.Dead? (demo) (1992)

Jiné pohledy

8 / 10
Již při prvním poslechu jsem si uvědomil několik podobností s několika posledními alby. A to jak v textech, kde se užívají občas podobné myšlenky, příbuzné slovní obraty, tak i v některých hudebních motivech, což mě trochu mrzí … ale opravdu jen trochu. INSANIA dokonale ovládla efektivní rockovou skladbu, málokdy nudí, nový klávesista skvěle dobarvuje skladby. Tak trochu mi chybí nějaká úchylárnička typu „Soulož elektrické kytary s Emou Destinnovou“ či "Moribayassa" na "Trans-Mystic Anarchy" nebo "Hosana" na "Out". Nejvýrazněji se u mne zapsaly skladby „Večer, kdy Freud zpíval basem“, „Noční motýl“, „Pochod podsvětím“ a „Velký NE“ – ostatně jako téměř u každého.
RIP | 13. května 2007

 

7,5 / 10
S kolegou Koščem nemohu souhlasit ve 2 bodech:
1. ad absence hudebního vývoje - zatímco dřívější velmi decentní klávesák Maria Rosse byl na deskách sotva slyšet, s Tudym se klávesy staly plnohodnotným nástrojem a díky tomu je možno označit hudební vývoj kapely za celkem zřetelný. Ovšem je to tak dobře? Mám pocit, že klávesám bylo dopřáno až moc prostoru (díky níže naladěné kytaře jednak kvalitativně a taktéž kvantitativně) a často je cítit, že se INSANIA snaží vytřískat z nich za každou cenu maximum, což nemusí být ku prospěchu skladby. Často mě klávesy ruší.
2. ad mílový skok v oblasti textové - jak se vůbec měří kvalita textů, které pochází z jedné stabilně perfektně ostrouhané tužky?

Rock'n'Freud se mi jako celek zdá poněkud nevyrovnané, neboť obsahuje nezvykle mnoho relativně nevýrazných skladeb (např. na roli klipovky by se našel vhodnější adept než "Je mrtvá"). Ale jak už bylo řečeno, deska "soupeří" výhradně s vozidly z téže stáje a obávám se, že bude na nablýskané starší modely mírně ztrácet. "Mírně" podtrhuji.
Shnoff | 8. května 2007

 

8,5 / 10
Kdysi (už nevím kdy, kde ani při jaké příležitosti) jsem ve spojitosti s INSANIÍ zaregistroval užití slova „kult“. A přesně to také tahle kapela stále je, navzdory času a neustále narůstajícímu počtu nahrávek. Kult, který nemá široko daleko obdoby, nikoliv hudebně revoluční, ale ve všech ostatních směrech naprosto neodolatelný. A když slyším úžasně neohrabaný zvuk kytary na „Rock´n´Freud“, když se ztrácím v nedohledných kovových výšinách „A budiž tma“, „Večer, kdy Freud zpíval basem“ nebo „Kážem vodu, pijem krev“, a když se nechávám až do zmatení mysli pohltit přemýšlením nad slovomalebnými Polyho texty ( „K večeru šla k vodě tam, kde největší je hloubka, ve tmě les hrozivě mlčel, ale já tam na ni živý nečekal ... v stínu skal …“ /“Noční motýl“/), nemám a ani nemůžu mít absolutně žádné dilema ohledně hodnocení.
Louis | 8. května 2007

 

7,5 / 10
Neviem sa rozhodnúť, či je dobré, že trochu špinavšia produkcia, zvuk a inštrumentálne výkony kontrastujú so skvelým umelohmotným a sterilne čistým obalom. Nová INSANIA je naozaj zábavné počúvanie so všetkým, čo k tomu patrí. Hudba možno nie je prepracovaná až na kosť, no v spojitosti so skvelými textami tvorí jednotný celok aktívneho a zaujatého počúvania. Dojem o číslo klesne pri treťom, štvrtom posluchu, no potom už zostane na stále bezpečne "vysokom" mieste.

Album, ktorého jedinou škodou je mierny pretlak a prílišná snaha o osobitosť jednotlivých skladieb, ktoré sa potom medzi sebou trochu bijú a požierajú. Zopár ich však stále vyniká, najmä bezchybná a doslova geniálna "A budiž tma" s dominantným melodickým rozprávaním namiesto obvyklého nervózneho spevu.
V-dur | 7. května 2007

 

7,5 / 10
INSANIA je tak trochu českým WALTARI. Hudobne neprináša nič prevratné, no všetko dokonale vynahradzuje poetikou a fluidom, ktoré preteká z každej dosky. Skutočne skvelým obalom vybavený "Rock'n'Freud" pokračuje v línii predošlých nahrávok, z ktorých vytŕča akurát tolkienovský debut "Crossfade". Na rozdiel od predchodcov je výlučne česky otextovaný "Rock'n'Freud" kompaktnejším albumom, oprosteným o vložky, akými bola inštrumentálka "cOSA Nostra" na "Virtu-Ritual", "Moribayassa" na "Trans-Mystic Anarchy" či "Hosana" na predošlom albume "Out". Možno je na novinke menej hitov, takmer neprerušovaný prúd skladieb presiaknutých vypilovaným zmyslom pre iróniu však celkovému dojmu skôr napomáha. INSANIA skrátka nestagnuje, i keď sa nesnaží o vývoj za každú cenu. "A budiž tma!", "Večer, kdy Freud zpíval basem" či "Velký NE" sa zaradia do zlatého fondu jednej z najsvojskejších domácich skupín. Pri pokuse o objektívne hodnotenie dávam trojštvrťovú známku, no ako fanúšik mám len ťažko ovládateľné nutkanie bod pridať.
Thorn | 6. května 2007