MASERATI, OSTINATO - Praha, Klub 007 - 2. dubna 2007

MASERATI, OSTINATO - Praha, Klub 007 - 2. dubna 2007

MASERATI, OSTINATO - Praha, Klub 007 - 2. dubna 2007

MASERATI, OSTINATO - Praha, Klub 007 - 2. dubna 2007

Asi nejsem sám, kdo nemá příliš v oblibě pondělí. Povětšinou den plný špatné nálady a stresu se však občas dočká i příjemného zakončení. Tohle platilo i první pondělí letošního dubna, kdy do Prahy zavítala dvojice amerických vyslanců post rocku – žánru, jehož existence se sice datuje už od počátku poslední dekády druhého milénia, ale velikou popularitu zažívajícího až v posledních několika měsících. Tak akurátně zaplněná a čerstvě zrekonstruovaná (kvůli snížení hladiny hluku bylo nutné snížit stropy a zvednout podlahu) strahovská Sedmička krátce před osmou hodinou přivítala první vystupující.

OSTINATO OSTINATO z Virginie se ve svém setu logicky opírali hlavně o kompozice z nedávno vyšlé desky „Chasing The Form“. Melancholií a příjemnou atmosférou prostoupená hudba se ihned dostávala pod kůži. Delší a pestré skladby se tak stávaly vítaným prostředkem k rozjímání. Zvuk byl toho večera očividně nastaven na performanci ryze instrumentální muziky, což se projevilo během několika málo momentů, kdy do hudby OSTINATO vstupuje i prvek v podobě vokálů. Tyto ač už samy o sobě poměrně nenápadné a intimní tak zanikaly ve zvuku ostatních nástrojů. Těm sice vévodila hlavně náladotvorná kytara, ovšem velmi výrazným prvkem budujícím atmosféru jednotlivých skladeb byly hlavně housle, které obsluhovala jediná příslušnice něžného pohlaví v sestavě kapely. Naproti studiové podobě na mě OSTINATO působili mnohem živelnějším a výraznějším projevem, byť k jejich poslední desce chovám větší než malou náklonnost.

MASERATIOvšem to samé se dá prohlásit i o jejich spolucestujících MASERATI. Aktuální nahrávka „Inventions For The New Season“ uklidňuje až příjemně uspává svojí repetitivností, aby ty samé skladby v živém provedení vyzněly jako plnotučná energeticky bohatá pochutina. Monotónní rytmy spíše než k zasněnému klimbání sváděly k neposednému pohybu a i kytary se místo šeptání odhodlaly k poněkud hlasitějšímu projevu. První dvě skladby z poslední desky – „Inventions“ a „12/16“ zahrané ve stejném pořadí tak dokonale vyvedly z očekávání komornějšího koncertního zážitku. Musím se přiznat, že jsem byl velmi příjemně překvapen živým provedením MASERATI nepostrádajícím živelnost i nasazení. Ona monotónnost, která je jim některými vytýkána a jinými zase velebena, tak dostala překvapivý taneční nádech. Co se týče repertoáru, tak se taktéž hrálo převážně z aktuální desky, vyjma menšího vzpomínání v podobě dvou skladeb, z nichž jedna zazněla v rámci přídavku. Ten skončil pár minut před desátou hodinou a navzdory tomu, že nikdo z přítomných by se v případě pokračování koncertu nezlobil, bylo nutné dodržet nové nařízení týkající se hodiny ukončení koncertů na Sedmičce.

Příjemný večer ve společnosti dvou kvalitních kapel. Těšme se na další takové!

 1

Dalas

Další informace

Jiné pohledy

MASERATI i OSTINATO předvedli skutečně příjemný set a jejich studiová tvorba nabyla v živém provedení dalších jemných nuancí. OSTINATO působili proti albové podobě mnohem barevněji, podstatně upustili od určité "sešněrovanosti" a z jejich projevu sálala intenzita. Hypnoticky rytmická hudba MASERATI skutečně působí velmi tanečně, což potvrdily i ohlasy účastníků koncertu. Skladby z poslední řadovky však kapela naživo předvedla v podstatně hutnějším zvukovém provedení, pohrávaje si takřka s nekončícími repetitivními smyčkami, které se hezky přelévaly do distorzní stěny vyplňující celou plochu klubu.
Pavel | 3. dubna 2007