FOO FIGHTERS - Skin And Bones

FOO FIGHTERS - Skin And Bones

FOO FIGHTERS - Skin And Bones

FOO FIGHTERS - Skin And Bones

Ako aktívny a oddaný fanúšik NIRVANY si dodnes jasne pamätám na očakávania, ktoré vzbudil „ufónsky“ projekt Davea Grohla, ohlásený nedlho po Kurtovom adieu. Debut sa FOO FIGHTERS mimoriadne vydaril a aj dnes pôsobí ako svieži mostík medzi špinavým grunge a uhladeným radio-friendly rockom. Roky bežali, nové dosky Grohlovcov generovali čoraz mainstreamovejšie hity a navzdory čoraz chladnejšiemu ohlasu kritiky sa z FOO FIGHTERS stala jedna z najväčších rockových kapiel súčasnosti, rutinne dobývajúca hitparády predajov.

FOO FIGHTERSCelý posun je výstižne (aj keď snáď nechtiac) dokumentovaný na vyše dvojhodinovom DVD (a paralelne vychádzajúcom CD) „Skin And Bones“. Grohlovi pribudla druhá brada, ubudlo vlasov a hosťujúceho Pata Smeara, ktorého do žiary reflektorov vytiahla účasť na „MTV Unplugged In New York“, labutej piesni NIRVANY, takmer nepoznať. „Skin And Bones“ je do istej miery podobný pokus, akým bol pred vyše desiatimi rokmi legendárny vyššie spomínaný záznam pre MTV – ak Davemu Grohlovi vadí neustále porovnanie s NIRVANOU, mal nad vydaním „unplugged“ albumu viac popremýšľať. Piesne FOO FIGHTERS totiž po ohlodaní na „kosť a kožu“ neskrývajú tú silu a energiu, ktorá dokáže spraviť akustickú verziu sebaväčšej „rúbanice“ magickou. Pomerne rozťahaný záznam dvadsatich a jednej skladby upúta hlavne výbornou kamerou a réžiou a obrazovou stránkou, plnou farieb (akoby bol každý detail vyberaný s ohľadom na celkovú kompozíciu – od farieb gitár až po oblečenie všetkých ôsmich účinkujúcich).

FOO FIGHTERSMuzika – symptomatické je, že až na dve skladby na DVD odznie kompletný druhý, „jemný“ disk stále aktuálnej radovky „In Your Honor“ – je pohriechu bezkrvné a „uťapnuté“ AOR amerického strihu, ktoré nemá čo ťahať (podobnou cestou sa už skôr bohužiaľ vydali v dobe najväčšej slávy trojice okolo Kurta Cobaina rovnako výborní SOUL ASYLUM). Sediace, doslova „antirockové“ odrastené publikum reaguje akurát na Grohlove nezriedka pridlhé a „prefuckované“ preslovy medzi skladbami a zopár hitov, korunovaných prídavkovou „Everlong“, ktorá de facto hviezdnu kariéru FOO FIGHTERS nakopla. Z debutu sa bohužiaľ dostane len na pomerne nevýraznú „Big Me“, čo je – vzhľadom na dĺžku koncertu – vcelku škoda. Nechýbajú rafinované aranže širokého spektra nástrojov, poloimprovizované sóla a všetko dokopy je odohraté na sto percent – chýba len to hlavné, skutočne silné jadro piesní...

FOO FIGHTERS

Starý metalista Grohl sa vo FOO FIGHTERS cielene prezentuje ako songwriter, na samú špičku ho však, pri všetkej úprimnosti, nekatapultoval talent, ale „len“ tvrdá práca. Aj vďaka stále sympatickému a nehviezdnemu prístupu mám jeho dnešnú kapelu celkom rád, i keď onu nostalgiu prelomu prvej a druhej polovice deväťdesiatych rokov mi nové nahrávky nedokážu evokovať. „Skin And Bones“ skrátka nie je hlboký rez žiletkou a zároveň úprimná pocta koreňom, akými bolo „MTV Unplugged In New York“. Naopak, je to v podstate štandardne pekné, „kulisové“ DVD a album pre tých, pre ktorých je NIRVANA už len zarámovanou spomienkou na rebelské časy, ktoré sa skončili kedysi dávno oným výstrelom z brokovnice – a po ktorých nasledoval bežný, ale bezfarebne nezaujímavý dennodenný hon za americkým snom.

 5

Thorn

Verdikt

V podstate štandardne pekné, „kulisové“ DVD a album pre tých, pre ktorých je NIRVANA už len zarámovanou spomienkou na rebelské časy, ktoré sa skončili kedysi dávno oným výstrelom z brokovnice

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 2:15

www.foofighters.com

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Razor (* - nachádza sa aj na CD verzii)
  3. Over And Out*
  4. On The Mend
  5. Walking After You*
  6. Still
  7. Marigold*
  8. My Hero*
  9. Next Year*
  10. Another Round*
  11. See You
  12. Cold Day In The Sun*
  13. Big Me*
  14. What If I Do
  15. Skin And Bones*
  16. Ain’t It The Life
  17. February Stars*
  18. Times Like These*
  19. Friend Of A Friend*
  20. Best Of You*
  21. Everlong*

Diskografie

Medicine At Midnight (2021)
Concrete and Gold (2017)
Sonic Highways (2014)
Wasting Light (2011)
Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)
Skin And Bones (2006)
In Your Honor (2005)
One By One (2002)
There Is Nothing Left To Lose (1999)
The Colour And The Shape (1997)
Foo Fighters (1995)