HORSKÁ HLÍDKA - v marném boji

HORSKÁ HLÍDKA - v marném boji

HORSKÁ HLÍDKA - v marném boji

HORSKÁ HLÍDKA - v marném boji

Hory v Čínou okupovaném Tibetu jsou drsné a život v nich čím dál těžší. Tam, kde kdysi bývaly úrodné pastviny je nyní poušť. Rozsáhlá horská oblast Kekexili je domovem antilop tibetských, jejichž kůže jsou velmi ceněny a jejich prodej tudíž zároveň i jedním z mála způsobů dobré obživy místního obyvatelstva. Díky pytlákům tak stav jejich populace během několika málo let klesnul z původních dvou milionů jedinců na sotva několik desítek tisíc. V první polovině devadesátých let minulého století se zde zformovala skupina ozbrojených dobrovolníků, kteří se rozhodli podniknout nerovný boj s dobře organizovanými pytláckými skupinami.

HORSKÁ HLÍDKA

V listopadu 1996 sem z Pekingu přijíždí mladý novinář Ga Yu, aby zdokumentoval aktivity horské hlídky pod vedením bývalého vojáka Ri Tae. Podniká 17-denní strastiplnou cestu do tibetských hor, aby poté napsal reportáž, která definitivně zvedla zájem Číňanů o tuto část jejich země a přinutila čínskou vládu ji vyhlásit jako státní rezervaci. Snímek inspirovaný skutečnými událostmi postrádá prvky klasického vyprávění. Pokud bychom měli hledat něco na způsob hlavní postavy, tak je to možná právě novinář Ri Tai (Duobuji), jehož minipříběh však později zcela mizí v lůně nádherné a drsné přírody a hlavní dějová linie se točí právě kolem vyčerpávajícího a dlouhého patrání po vůdci nejbrutálnější pytlácké bandy. Polodokumentární styl vyprávění prost delších dialogů a přehnaně emotivních scén filmu svědčí a jen podtrhuje beznadějnost a nelítostnost tibetských hor. Zpočátku početná skupina příslušníků dobrovolné Horské hlídky je s postupem času v důsledku různých nástrah (rozbitý vůz, nedostatek potravin a benzínu, nepřízeň počasí …) čím dál více decimována až z ní v závěru zůstane úplné torzo čelící mnohonásobné přesile.

HORSKÁ HLÍDKA

Přestože snímek nezapře menší ideologické zabarvení (hodná čínská vláda se stará i o tolik citlivou oblast jakou je Tibet), jeho autenticita a hlavně schopnost velice jednoduše a účelně zobrazit místní a pro našince naprosto neuvěřitelně drsný život z něj činí nadmíru hodnotnou podívanou. Život, kde smrt přichází rychle a nečekaně a kde i nejmenší chyba či zaváhání může mít nedozírné následky (scéna s uvíznutím v pohyblivém písku je vskutku silný zážitek). K pochopení pohnutek členů Horské hlídky vydávajících se na nesmírně náročné a leckdy tragicky končící výpravy jen proto, aby zachránili populaci jednoho živočišného druhu postačí několik skvostných záběrů na monumentální horské masivy, či různé vesničky a městečka situované uprostřed hor, které působí jako ráj z jiné dimenze. Po obrazové stránce nešlo snad na „Horské hlídce“ zkazit nic a budiž tvůrcům ke cti, že nezklouzli k velice lákavé nabídce svoje dílo pojmout hlavně jako dokument z civilizací téměř nedotčených koutů země. Záběry nádherné přírody mají pouze dokreslující charakter poukazující na kontrasty zdejšího života.

Ačkoliv závěrečné sdělelní v titulcích nese prvky happy endu, nic takového si „Kekexili“ za svůj cíl neklade. Je to drsný film o drsných lidech žijících v drsné krajině, kde není místo pro přílišnou individualitu či dominanci jednotlivého lidského charakteru. Přestože se nepouští na tenký led národnostních otázek v okupovaném území (což je v současné Číně ještě stále nemyslitelné), dokáže zaujmout svým vyprávěčským stylem, které postrádá jakékoliv náznaky zbytečného patosu a emocionálního hrocení. I pod plnou kontrolou vlády jedné strany občas vznikají hodnotné filmy zabývající se „vážnými“ tématy.

HORSKÁ HLÍDKA

Flash trailer ČSFD

 3

Dalas

Verdikt

Silný film o jedné náročné a předem prohrané misi. Drsný život, krásná příroda a několik jedinců ochotných za ni položit život.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 85 min.

KEKEXILI
[Čína / Hong Kong, 2004]

Režie: Chuan Lu
Scénář: Chuan Lu
Hudba: Lao Zai
Kamera: Yu Cao
Hrají: Duobuji, Zhang Lei, Qi Liang, Xueying Zhao a další.

Na DVD od:
01/2006