URKRAFT - The Inhuman Aberration

URKRAFT - The Inhuman Aberration

URKRAFT - The Inhuman Aberration

URKRAFT - The Inhuman Aberration

Takže už i v Earache mají svoje IN FLAMES? Možná poněkud nadsazené tvrzení, nicméně poslední deska dánských URKRAFT k podobným přirovnáním přímo vybízí. Mladá metalová krev se albem „The Inhuman Aberration“ dost hlasitě tlačí do popředí. Pomoct by jí v tom mělo i turné s CANNIBAL CORPSE, ale tím nejdůležitějším faktorem nakonec bude (doufejme) hlavně kvalita jejich hudby.

URKRAFTA ta i s přihlédnutím k faktu, že URKRAFT zatím velmi pokorně kráčejí po dávno vyšlapaných chodníčcích, je určitě dobrá. Druhé album kapely nikterak nepopírá jasné vlivy švédské kovové melodiky, zejména právě již zmiňovaných „Fridénovců“. Tu můžeme hledat hlavně v těch „chytlavějších“ skladbách, kde si skupina vypomáhá zapojováním kláves či různých samplů, sloužících hlavně jako zvýraznění nosných melodií. V těchto chvílích URKRAFT dokáží umně balancovat na hranici mezi bohapustým plagiátorstvím a výrazným ovlivněním. Jedním důkazem za všechny budiž osmá píseň „Liberation“, která svojí velmi vydařenou melodickou linkou připomene mnohé slavnější žánrové souputníky. Že to URKRAFT s tou svojí chytlavostí zase příliš nepřehánějí si uvědomíte ihned, jakmile kapela nasadí ostře sekané riffy za neúnavné účasti rychlých škopků. Silný nádech skandinávské thrashmetalové školy (na jazyk se mimo jiné dere i jméno DARKANE) jest dalším výrazným znamením této desky a i když ani zde uši prahnoucí po originalitě radostí skákat nebudou, z formálního hledista lze jen ztěží něco namítat. Celkové provedení totiž patří k těm, které vás dokáží nenechat v klidu.

Co si budeme povídat, zde platí hlavně slušné nasazení a řádná dávka agrese a obojího se na „The Inhuman Aberration“ nachází požehnaně. Jestli lze na této kolekci vystopovat něco jako vlastní rukopis URKRAFT, tak jej hledejme hlavně ve schopnosti po svém fúzovat agresivitu s nevtíravou melodikou. V tom se Dánové od mnohých současných metalových kapel liší a mnohým představitelům hlavně zámořské scény spolehlivě a z uctivé vzdálenosti ukazují záda. Na kontě totiž mají kvalitní a našlapané moderně metalové album. Nic víc, ovšem ale ani nic míň!

 1

Dalas

Verdikt

Kvalitní moderně kovová kolekce, silně ovlivněná švédským thrash metalem.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 41:02

Produkce: Tue Madsen
Studio: Antfarm Studio, Aarhus (DK)

www.urkraft.dk

Sestava

Skladby

  1. Too Strong For The Strongest Lord
  2. This Great Summer
  3. The Only Gods
  4. The Inhuman Aberration
  5. Open The Gate
  6. Come No Tomorrow
  7. Watch Your Own Eyes
  8. Liberation
  9. Forsaken

Diskografie

The Inhuman Aberration (2006)
Eternal Cosmic Slaughter (2004)