TENHI - Airut: Aamujen

TENHI - Airut: Aamujen

TENHI - Airut: Aamujen

TENHI - Airut: Aamujen

Fíni stihli minulý rok okrem regulárnej dosky „Maaäet“ vydať aj druhé pokračovanie trilógie „Airut“ pod názvom „Airut: Aamujen“, ktoré vyšlo vo veľmi skromnom náklade ešte v roku 2004 (navyše nie pod hlavičkou TENHI). Prvá časť „Airut: Ciwi“ zase uzrela svetlo sveta ešte ďalšie tri roky predtým. Nakoľko je podľa vyjadrení kapely skomponovaná aj posledná tretia časť, ktorej nahrávanie má nasledovať toto leto, je načase dohnať zameškané a predstaviť si prostredné z trojice skôr, než dôjde k uzavretiu trilógie.

TENHI

Inšpiráciou pre vznik celej trilógie boli myšlienky a vízie členov kapely, od počiatkov späté s prírodou a melanchóliou. Pretože ide o starší materiál, než zatiaľ posledný „Maaäet“, pochopiteľné sú výraznejšie odlišnosti v porovnaní so súčasnosťou. Charakteristická melanchólia, smútok, ale i krása sú obsiahnuté v typickej podobe aj na „Airut: Aamujen“, napriek tomu a tak isto ťaživým textom (anglické preklady priložené v booklete sú opäť raz vítanou pomôckou) prekvapuje „Aamujen“ ľahkosťou, s akou pracuje s poslucháčovou pozornosťou. TENHI nikdy neoplývali pompéznou inštrumentáciou, na „Aamujen“ ale dochádza k ešte výraznejšiemu okresaniu jej súčastí, keď v popredí stojí klavír s vokálom (Tykovi Saarikovi občas vypomôže aj Janina Lehto), podporovaný len basou a bicími (tie dostávajú v každej skladbe nezvyklý priestor). Takáto zostava redukuje počet folkových momentov a jednotlivé skladby pôsobia menej abstraktne a relatívne tradičnejšie. Zúženie škály použitých nástrojov u TENHI nemalo za následok monotónnosť, naopak je najpravdepodobnejšou príčinou prístupnosti tohto materiálu, keďže skladby a ich nálada účinkujú okamžite. Menšie prekvapenie sa koná v rozťahanej „Apparition“, kde niektoré momenty evokujú kľudnejšie polohy post-metalových ISIS na spôsob ich aktuálneho albumu „In The Absence Of Truth“, najmä čo sa týka pulzujúceho rytmu a do neho vsadenej zvoľna rozvíjajúcej sa vyhrávky. Všetko ostatné je TENHI - nezameniteľné, jedinečné a predovšetkým o nálade.

Počiny ako tento ma v poslednom čase presviedčajú, že Prophecy Productions už dávno vytlačilo z prvého miesta labely, akým bol v polovici deväťdesiatych rokov napríklad francúzsky Holy Records, stavajúci svoj katalóg na atypických a v rámci scény avantgardných formáciách a interpretoch. Pestrý štýlový záber a kvalita počinov nielen od fínskej akvizície TENHI sú vždy ďalším novým dôkazom.

„Flowers stand frail & grow over me,
Hundred white ones sprout on all the limbs,
Blend with a though with the soil
Trees build roots deep on me,
Bridges snaking to join with the soil, away“

(„Lävitseni Kaikkeen / Through Me And Into Everything“)

 25

Radicalcut

Verdikt

TENHI - nezameniteľné, jedinečné a predovšetkým o nálade.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 52:19

Produkce: Tyko Saarikko, Ilmari Issakainen
Studio: UTUstudio

www.tenhi.com

Sestava

Skladby

  1. Saapuminen
  2. Seitsensarvi
  3. Lävitseni Kaikkeen
  4. Luopumisen Laulu
  5. Kuvajainen
  6. Oikea Sointi
  7. Kahluu
  8. Hiensynty
  9. Läheltä

Diskografie

Airut: aamujen (2006)
Maaäet (2006)
Väre (2002)
Airut: ciwi (2000)
Kauan (1999)
Hallavedet (1998)

Jiné pohledy

3 / 10
Emoce? Kde? Tento materiál evokuje dítě, které má za sebou první rok umělecké školy obor klavír, hrající si doma na vážné umění. Některé postupy jsou úsměvné, jiné již přímo nudí. „Airut: Aamujen“ rozhodně nemá sílu potopit posluchače do světa jakýchkoliv emocí a ve výsledku působí velmi bezzubě.
RIP | 30. března 2007

 

9 / 10
Ďalší krásny album plný emócií od TENHI. Oproti minulému „Maaäet“ je novinka mierne dynamickejšia, no o nič menej krásna. Každá skladba sa vás dotkne veľmi osobitým spôsobom a mne neostáva nič iné len opäť raz vystrihnúť úctivú poklonu fínskym majstrom nálad. Ideálna hudba pre prechádzky zasnenými miestami nášho častokrát šedého bytia.
Arrow | 29. března 2007