PRIMUS - Animals Should Not Try To Act Like People (CD/DVD)

PRIMUS - Animals Should Not Try To Act Like People (CD/DVD)

PRIMUS - Animals Should Not Try To Act Like People (CD/DVD)

PRIMUS - Animals Should Not Try To Act Like People (CD/DVD)

PRIMUS sa ani po návrate kmeňového člena, bubeníka Tima Herba Alexandera, nedarí vydať nový album, za to už odvtedy stihli vydať tri DVD (nedávno aj kompiláciu hitov – elegantne zabalených ako plátky syru), a tak je načase predstaviť si jedno z nich. Navyše ide trojicu nie celkom obyčajných hudobníkov, ktorých hudba napriek svojej bizarnosti našla cestu k širším masám a stihla ovplyvniť i prežiť množstvo mladších formácii. Pri uvážení všetkých nekompromisných pravidiel hudobného priemyslu, ale i poslucháčskych nálad, je prežitie kapely typu PRIMUS absolútne iracionálnym javom a jednou z nemnohých výnimiek. Mimochodom, pokiaľ poznáte populárnu sériu „South Park“, tak práve titulnú skladbu na požiadanie autorov animovaného kultu stvorili títo hudobní komici. A vôbec, celá história PRIMUS je bohatá na rôzne pikantnosti, množstvo obdivovateľov z radov legendárnych hudobníkov i množstvo bočných projektov a kolaborácií jednotlivých členov. „Animals Should Not Try To Act Like People“ vyšlo pri príležitosti návratu Tima Herba Alexandra a obsahovalo okrem DVD aj päť nových skladieb – prvých po vtedy piatich rokoch ticha.

PRIMUSNávrat Tima je ihneď počuť pre jeho charakteristický a nenapodobiteľný štýl hry, ktorý spolu s Claypoolovou šialenou virtuóznou basgitarou tvoria nedeliteľné pletence zložitých rytmov. Nové skladby prinášajú dlhšie hracie časy, než bolo u PRIMUS zvykom a kapela sa okrem tradičného komického nádychu akoby viac sústredila na hudbu a svoje nástroje. Bizarne halucinogénne kompozície „The Carpenter And The Dainty Bride“ alebo „My Friend Fats“ predstavujú pritom omnoho viac než výkladnú skriňu hráčskych schopností jednotlivých členov. Jediná odľahčená vec je typicky hravá a chytľavá „Pilcher’s Squad“, venovaná legendárnej postavičke divokých šesťdesiatych rokov – policajný seržant Pilcher poľujúci so svojou protidrogovou jednotkou na prominentných hippies, ktorý bol neskôr súdený za nie celkom férové vyšetrovacie praktiky, a medzi ktorého najprominentnejšie obete patrili John Lennon a George Harrison. Možno práve preto sa jeho eskadre žartovne hovorilo „Sgt. Pilcher’s Lonely Heart Club Band“. Zo skromného výberu, ktorý mimochodom vznikol počas iba troch dní jamovania, sa vymyká zvukový experiment „Mary The Ice Cube“ s Claypoolovým textom na pomedzí srandy a smútku.

PRIMUSDVD časť je predovšetkým o klipoch z celej diskografie kapely, miesto však pochopiteľne našli aj rôzne bonusy ako ukážky dobových koncertných vystúpení, vrátane pamätnej účasti na obnovenom Woodstocku, alebo komentáre členov kapely či „the making of“ niektorých klipov. Klipy nasledujú chronologicky, od takmer metalových počiatkov „John The Fisherman“ alebo „Too Many Puppies“ z debutu „Frizzle Fry“. Temer metalové začiatky nespomínam náhodou, legenda totiž vraví, že Claypool kedysi takmer skončil ako basgitarista TESTAMENT a Larry LaLonde trápil šesť strún v inom kulte, zvanom POSSESSED. S pribúdajúcimi rokmi rastie aj zvuková kvalita nahrávok a relatívne i úroveň spracovania klipov, pri ktorých si PRIMUS nikdy nelámali hlavy a nemíňali rozpočet na vymýšľanie pôsobivých efektov. A ak sa aj náznaky lepšieho tématického klipu objavia, po zjavení sa Claypoola v hlavnej úlohe odchádzajú do stratena, ako v prípade „Tommy The Cat“ (Claypool ako barman s westernovými fúzami nalievajúci mlieko) z albumu „Sailing The Seas Of Cheese“, na ktorom možno počuť aj Toma Waitsa, s ktorým okrem dlhoročnej spolupráce spája Claypoola a zvyšok kapely osobné priateľstvo. Claypool korunuje svoje klipové účinkovanie nasadením si prasačej hlavy k fraku v „Mr. Krinkle“, ktorú tvorí jediný záber kamery na jeho osobu doprevádzaný v pozadí rôznymi akrobaciami, ohňostrojmi a bizarnými postavičkami. Jednoznačne ide o matku všetkých nízkonákladových videí. Asi najznámejší klip bude „Wynona’s Big Brown Beaver”, odohraný v srandovných celogumených kovbojských kostýmoch. Vďaka bonusu o nakrúcaní sa dozviete, že celý klip bol točený pri polovičnej rýchlosti pohybov i hudby. K pre PRIMUS pomerne výnimočnej častej rotácii na MTV pomohla nepochybne aj fáma o slovnej hračke v názve skladby týkajúcej sa Winony Ryder (v angličtine má slovo "beaver" aj jeden veľmi pikantný význam). Claypool síce akúkoľvek súvislosť popiera, avšak pri témach spracovaných kapelou je i po rokoch veľmi ťažké zbaviť sa podozrení z takéhoto žartu.

PRIMUSÉra Tima Herba Alexandra sa končí a prichádza jazzom ovplyvnený „Brown Album“ (legenda opäť hovorí o narážke na biely album BEATLES, ale napríklad aj ten čierny od METALLICY, tento krát s voňavou arómou) s jeho talentovaným nástupcom pod pseudonymom Brain. Album bol do istej miery brutalitou porovnateľný s kultovým a na pomery PRIMUS temným „Pork Soda“, napriek tomu sa mu od skalných dostalo len vlažného prijatia. V každom prípade obsahoval nejednu podarenú hitovku s typickým rukopisom, voľba vizuálneho spracovania padla na „Shake Hands With Beef“ a „ Over The Falls“. O niečo lepšie bol prijatý „Antipop“, na ktorom sa v spolupráci mihne niekoľko osobností hudobnej scény – opäť Tom Waits, James Hetfield si strihne pár akordov spolu s Jimom Martinom (bývalý gitarista FAITH NO MORE), svojou trochou prispejú aj Tom Morello či Fred Durst. Klipy PRIMUS sa na MTV nikdy netešili prílišnej popularite, žiaden ďalší to však nedotiahol k nespravodlivému zákazu pre údajnú propagáciu konzumácie drog tak, ako „Lacquer Head". Claypoolov postoj napríklad k tráve nechajme bokom, mocipánom skôr vadilo (nijako urážlivé) vykreslenie závislosti od TV. Paradoxne ide v tomto prípade o jednu z najvydarenejších skladieb i asi najhorší klip kapely v ich histórii. Vítaným spestrením je zaradenie oceneného krátkeho animovaného filmu s hudbou PRIMUS v samom závere nosiča.

Tento počin mal pre PRIMUS znamenať začiatok novej etapy i slušné bilancovanie predchádzajúcej kariéry. Krátko na to štartuje kapela v pôvodnej zostave na dlhé turné, ktorého zavŕšením bolo čisto koncertné DVD. Tento set bude určite vítaným a vlastne povinným rozšírením zbierky každého fanúšika neprirovnateľných PRIMUS, hoci jeho dĺžka, množstvo a rozličná kvalita obsiahnutého materiálu budú klásť vysoké nároky na sústredenie aj pre toho najzarytejšieho diváka a poslucháča.

 17

Radicalcut

Verdikt

Návrat PRIMUS z roku 2003, oslávený novými skladbami a kompiláciou klipov zachytávajúcou kariéru jednej z najnevšednejších alternatívnych formácii.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: cca 180 mi

Produkce: PRIMUS

www.primussucks.com

Sestava

Skladby

  1. CD:
  2. Carpenter & The Dainty Bride
  3. Pilcher's Squad
  4. Mary The Ice Cube
  5. Last Superpower Aka Rapscallion
  6. My Friend Fats
  7. DVD:
  8. John The Fisherman
  9. Too Many Puppies
  10. Jerry Was A Race Car Driver
  11. Tommy The Cat
  12. My Name Is Mud
  13. Mr. Krinkle
  14. DMV
  15. Wynona's Big Brown Beaver
  16. Southbound Pachyderm
  17. Shake Hands With Beef
  18. Over The Falls
  19. Lacquer Head
  20. The Devil Went Down To Georgia

Diskografie

The Desaturating Seven (2017)
Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble (2014)
Green Naugahyde (2011)
Blame It On The Fish (DVD) (2006)
Hallucino Genetics live 2004 (DVD) (2004)
Animals Should Not Try To Act Like People CD/DVD (2003)
Antipop (1999)
Brown Album (1997)
Tales From The Punchbowl (1995)
Pork Soda (1993)
Miscellanous Debris (1992)
Sailing The Seas Of Cheese (1991)
Frizzle Fry (1990)
Suck On This (1990)