HAMMERS OF MISFORTUNE - The Locust Years

HAMMERS OF MISFORTUNE - The Locust Years

HAMMERS OF MISFORTUNE - The Locust Years

HAMMERS OF MISFORTUNE - The Locust Years

HAMMERS OF MISFORTUNE sú kapela zo západného pobrežia Spojených štátov, inak podstatne lokálneho charakteru, ktorej členovia jednotlivo pôsobili v skupinách ako SLOUGH FEG (schválne pozrite, koľko u nás dostali) a GWAR (komentár netreba). Ich prvé albumy sú vraj kombináciou powermetalovej spupnosti (obohatenej o najrôznejšie black metalové, či folkové vplyvy) a nadhľadu, ktorý sa síce v hudobne nie príliš obohacujúcich GWAR míňal účinku, no tu mal vraj konečne udrieť na správnu strunu. Toto, plus aura podobnosti s talentovanými GIANT SQUID, plus skladba „Trot Out The Dead“, ktorá napriek prvoplánovej heavymetalovej chytľavosti pôsobila čímsi živočíšne vysokoškolským – predstavte si študentov menej vychytenej americkej „college“, ako v okuliaroch s hrubými rámami hobľujú NWOBHM – pôsobili ako dobrý dôvod zaobstarať si, hoci s miernym oneskorením, album „The Locust Years“.

HAMMERS OF MISFORTUNEČokoľvek vám po prečítaní prvého odstavca napadne, sa v úvodných skladbách aj vyplní. Britániou strihnutý heavy metal najneskôr z polovice osemdesiatych rokov so všetkým, čo k nemu patrí, dopĺňajú hammondové harmónie napáchnuté rokmi sedemdesiatymi, a do toho všetkého nepríliš detailné duety mužských a ženských vokálov, na ktorých prevedenie kapela nekladie onen dôraz perfekcionizmu, a preto zostávajú prirodzené a číre. Progresívne aranže s nádychom psychedélie, hardrockové vypaľovačky striedané nasládlymi banálnymi popevkami, výnimočná spevavosť, chytľavosť, ale aj neodbytný pocit neujasnenosti, do akej miery je prítomná sebairónia chcená a schválna. Ponad to všetko nosná skladba albumu, „Trot Out The Dead“. Pokiaľ z kapely cítiť uvoľnenosť, neprestávate sa baviť. „Famine’s Lamp“ dýcha anglickým stredovekom, ústredný opakovaný motív dokonca stíha kombinovať s náznakmi drámy, celkový dojem z nej však už pomaly velí na vädnúcu úroveň albumu. HAMMERS OF MISFORTUNE akoby sa začali brať o dva stupne vážnejšie, na čo dopláca únosnosť miery balastu a vaty. „War Anthem“ i záverečná, akoby uzatvárajúca „Widow’s Wall“ v sebe nesú zaujímavé melodické nápady, no akoby sa kamsi stratilo to čarovné, čo doteraz konvertovalo gýč na postmodernu zafajčeného kabaretu z periférie a skriňu plnú spráchnivelých kostlivcov, ktorých ktosi poobliekal do klaunských kostýmov.

HAMMERS OF MISFORTUNE„The Locust Years“ je dodatočné vyplnenie bieleho miesta na heavymetalovej mape. S podobným čarovne naivným a muzikálovo gýčovým pohľadom na zvnútra vyžraný žáner sa stretávam prvýkrát a hoci podľa všetkých možných zdrojov nejde o vrchol HAMMERS OF MISFORTUNE, bolo zaujímavé s nimi túto púť absolvovať. Nie síce úplne horúci a nástojčivý, no rozhodne aspoň „doplňujúci“ tip pre všetkých, ktorých kedy oslovil postoj a prístup WALTARI, či dokonca Radošinského naivného divadla.

 Přidejte svůj názor

V-dur

Verdikt

HAMMERS OF MISFORTUNE sú heavy metal so všetkým pozérstvom, gýčom, pátosom aj balastom, ktorý k nemu patrí. Nielen to. "The Locust Years" po všetkých týchto zlozvykoch cielene ide. Snaží sa o ne a darí sa mu to. Tým v konečnom dôsledku pôsobí oveľa zaujímavejšie a nápaditejšie, než albumy kapiel, ktoré tieto "kvality" s úspechom dosahujú nechcene.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
6 / 10

Další informace

Stopáž: 45:00

Produkce: Justin Weis
Studio: Trackworx

www.hammersofmisfortune.com

Sestava

Skladby

  1. The Locust Years
  2. We Are The Widows
  3. Trot Out The Dead
  4. Famine's Lamp
  5. Chasity Rides
  6. War Anthem
  7. Election Day
  8. Widow's Wall

Diskografie

Fields/Chuch Of Broken Glass (2008)
The Locust Years (2006)
The August Engine (2003)
The Bastard (A Tale Told In Three Acts) (2001)

Jiné pohledy

6 / 10
HAMMERS OF MISFORTUNE predchádza povesť (viac než lokálne) uznávaného a ambiciózneho projektu, využívajúceho klasický hevík ako regulárny umelecký prostriedok. Na "The Locust Years" sa im to však bez výhrad darí akurát na kolegom spomínanej "Trot Out Of The Dead". Tuším, prečo sa asi skupine dostáva pomerne slušného a nezriedka nadšeného ohlasu (debut mimochodom vyšiel na renomovanom UG labeli Tumult, vydávajúcom o.i. LEVIATHAN, GUAPO no i BATHTUB SHITTER), no po vypočutí "The Locust Years" som si istý, že ho nezískali práve týmto CD.
Thorn | 24. ledna 2007