GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE - One Thousand Blasting Words

GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE - One Thousand Blasting Words

GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE - One Thousand Blasting Words

GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE - One Thousand Blasting Words

CARNIVAL IN COAL + GOJIRA + ZUBROWSKA = GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE. Touto jednoduchou rovnicí se dá asi nejlépe vyjádřit pocit, který z alba „One Thousand Blasting Words“ mám. Ano, stejně jako ostatní uvedená seskupení jsou i G.T.I. Francouzi, což však není jediným pojítkem mezi nimi a třemi zbývajícími kapelami. Tím druhým a mnohem podstatnějším poutem je tvorba kvalitní, propracované a poměrně originální muziky, která by mohla najít odezvu právě u fanoušků výše zmíněných performerů.

GROTESQUE THROUGH INCOHERENCESympatická pětice z Nantes svou muziku sama popisuje jako deathcore, s čímž by se dalo snadno souhlasit. Základem jsou tedy agresivní, odsekávané kytary, výbušná rytmika a vesměs řádně nasraný vokál, což by sám o sobě zřejmě ještě nebyl důvod k jásotu, avšak připočteme-li si k tomu všemu značný skladatelský um, milimetrovou přesnost (milovníci matematiky si také místy přijdou na své některé momenty nesou zcela jasný odkaz MESHUGGAH, slyš např. „Scold“) a obrovskou dávku nadhledu se spoustou vkusných, stylově si značně odporujících vsuvek, dostáváme se již do zcela jiných dimenzí. Je to tak, muzikanti disponují patřičnou dávkou humoru (což potvrzuje i hostování Arno Strobla z CARNIVAL IN COAL ve skladbě „Sunlight“), takže pro ně není absolutně žádným problémem odskočit si na malý moment od toho všudypřítomného burácivého lomozu a v neočekávané chvíli vyloudit na tváři posluchačově úsměv zakomponováním hip-hopové nebo elektronické vsuvky, heavymetalového sóla či (a to mě skutečně hodně pobavilo) krátké countryové vložky spojené s něčím, co ponejvíc připomíná alternativní verzi znělky animovaného seriálu Happy Tree Friends.

Jenom na různých odlehčeních a vtípcích by se však pochopitelně stavět nedalo, což si naštěstí GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE velice dobře uvědomují a nezneužívají toho nad míru. Jsou dostatečně brutální, technicky zdatní a skladatelsky nadprůměrní a i bez oněch místy poměrně vtipných pasáží umí zaútočit na posluchače neoddiskutovatelnou porcí kvalitní a variabilní muziky. Zkrátka, jsou sví… Oproti debutu více sázejí na střední tempa, na jeho častější změny, neustálé „zasekávačky“ a různorodější strukturu skladeb, ale nikterak tím naštěstí nerozmělňují svůj celkový projev. Pravda však je, že z komplexního pohledu se jedná o méně brutální počin než minule, což se koneckonců dá tvrdit i o soundu, kterým tato nahrávka disponuje.

Ve zvuku také spatřuji jedinou slabinu je dosti zahuhlaný a zvláště bicí by určitě mohly být průraznější. Nebudu tentokrát psát nic o tom, že se jedná o maličkou vadu na kráse, poněvadž mě v tomto případě skutečně mrzí, že album nebylo oděno do zářivějšího zvukového kabátku…

 17

Deadmann

Verdikt

CARNIVAL IN COAL + GOJIRA + ZUBROWSKA = GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 42:41

Produkce: Neb Xort
Studio: Drudenhaus

gtibrutal.free.fr

Sestava

Skladby

  1. Stabilized
  2. Smoky
  3. Sphere
  4. Soundsuckers
  5. Scold
  6. Scandal
  7. Shame
  8. Serum
  9. Sunlight
  10. Status Quo
  11. Scarecrow

Diskografie

One Thousand Blasting Words (2006)
Demo (2006)
Utopia City (2004)
G.T.I. (demo) (2002)

Jiné pohledy

10 / 10

Bomba i po letech a obrovská škoda brzkého rozpadu. To se nemělo stát.

Shnoff | 6. července 2019

 

8 / 10
Pěkně po „dillinžerovsku“ začíná nové album Francouzů GROTESQUE THROUGH INCOHERENCE, zasekávané kytary však okamžitě doprovodí zvláštně modulovaný vokál recitačního typu, zvrat, řev, virblující bicí, a pak si zkuste odhadnout co přijde dál. No kdo by čekal pokřivenou country vložku? Snad jedině šílenec, a nebo Francouz. A tím je v podstatě řečeno vše. Protože dál už je to například i směsice grind řezničiny prokládaná techno pasážemi, nebo thrashová sekanice s rozpustilým dance refrénem. Opravdu svérázná hudební extroverze.
Noisy | 24. ledna 2007