HERESI - Psalm II - Infusco Ignis

HERESI - Psalm II - Infusco Ignis

HERESI - Psalm II - Infusco Ignis

HERESI - Psalm II - Infusco Ignis

Ako sa v pravých blackmetalových kruhoch patrí, správny imidž je minimálne polovica úspechu. Skamfer, jediná postava stojaca za bezbožným projektom HERESI, si sukces, zdá sa, poistil na všetkých možných frontoch. Začína to obalom s maľbou od kultovej postavičky USBM scény Wresta (LEVIATHAN, LURKER OF CHALICE), pokračuje ultra-nenávistným manifestom na inak graficky dokonalej webstránke a končí správami o Skamferovom dlhodobom pobyte za tapacírovanými stenami viacerých švédskych psychiatrických liečební. Dnes už trochu predvídateľné a ohraté.

HERESI„Psalm II – Infusco Ignis“ („Zatemni žiaru“) je však predovšetkým hudobné CD, i keď sa naň nevošlo viac, než dvadsaťdeväť minút. Prvým prekvapením je, že HERESI neznie ako dnes v podzemí moderný, ambientom napáchnutý „suicidal“ black metal, no ani ako hopsavý, pomalý a ťarbavý čertov tanec v duchu súčasnej inkarnácie SATYRICON alebo CRAFT. Skamfer temer celý album nasypal v nečakane melodickom, „nathrashlom“ duchu, ukrytom v množstve až spevných vyhrávok či náznakov sól. Zmienku si zaslúži riffujúca „Proaíresis“ či stred úvodnej, vydarenej „Liothe“, pribrzdí sa len na zlovestne plazivom začiatku „Dionysesinitiationen“. V kombinácii s nezvykle čistým a razantným zvukom znie „Druhý žalm“ trochu ako DIMMU BORGIR pár rokov pred vystúpaním na vrchol (slávy).

Napriek krátkej stopáži celku sa jednotlivé skladby pohybujú na hranici šiestich minút. Tento fakt sa bohužiaľ podpisuje na súhrnnom dojme: ako to už býva, silné momenty sa skôr zriedkavo vynárajú z obyčajnej „hobľovačky“, miesto toho, aby ju, naopak, niesli na svojich pleciach. „Živosť“ celého materiálu, jeho razancia a dynamika si, na druhej strane, žiadajú sňať pomyselný klobúk; obzvlášť ak toto tvrdenie podčiarkneme faktom, že si tento talentovaný mizantrop všetko nahral sám a bez utiekania sa k lo-fi elektronike či garážovým do-it-yourself ospravedlnenkám.

Hydra Head Records, vydavateľstvo Aarona Turnera z ISIS, vydalo v spolupráci s lokálnymi undergroundovými labelmi už druhé čiernočierne CD, ktoré sa chtiac-nechtiac dostane do rúk nezvykle širokého publika. Napriek tomu, že ani XASTHUR ani HERESI nevydali vyslovene podpriemerné diela, zamrzí, že latku štandardu pri preskoku značne rozkývali. „Psalm II – Infusco Ignis“ je album, ktorý spĺňa či dokonca prekračuje väčšinu undergroundových kritérií na kvalitu či „kvltness“ – na postup do nadžánrovej prvej ligy (do ktorej tromfy portfólia Hydra Head bez debaty patria) to však nestačí.

 4

Thorn

Verdikt

„Psalm II – Infusco Ignis“ je album, ktorý spĺňa všetky undergroundové kritériá na kvalitu – na postup do „nadžánrovej“ prvej ligy to však nestačí.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,9 / 10

Další informace

Stopáž: 28:26

Produkce: Tore Stjerna a Skamfer
Studio: Necromorbus Studios

www.heresi.se

Sestava

  • Skamfer - všetky nástroje a spev

Skladby

  1. Liothe
  2. Bevingad Och Försedd Med Horn
  3. Dionysesinitiationen
  4. Proaíresis
  5. Infusco Ignis

Diskografie

Psalm II - Infusco Ignis (2006)
Psalm I (2005)