VISCERAL BLEEDING - Absorbing The Disarray

VISCERAL BLEEDING - Absorbing The Disarray

VISCERAL BLEEDING - Absorbing The Disarray

VISCERAL BLEEDING - Absorbing The Disarray

Po famózních SPAWN OF POSSESSION se přihlásila o slovo i druhá techno deathová úderka z Kalmaru – VISCERAL BLEEDING. Jeden z klenotů nizozemského labelu Neurotic Records byl letos k vidění i na naši půdě, konkrétně se tak stalo v rámci tradiční přehlídky BRUTAL ASSAULT, kde Švédové navzdory nepřízni zvukaře vystřihli kvalitní vystoupení a do puntíku tak splnili funkci černého koně druhého festivalového dne. Horká novinka „Absorbing The Disarray“ je prvním albem VISCERAL BLEEDING, na kterém se již neparticipuje žádný z členů současné sestavy výše zmíněných architektů SPAWN OF POSSESSION. Po odchodu Niklase Deweruda si totiž sbalil kufry i vokalista Dennis Röndum, údajně proto, aby se mohl plně koncentrovat na obsluhu bicího nádobíčka ve své hlavní kapele. Na síle to však seveřanům nijak neubralo, neb Martin Pedersen se opuštěného mikrofonu zmocnil z velkým přehledem, ostatně pokud si ze Svojšic ještě pamatujete řádění tohoto energického mužíka s naježeným plnovousem, musíte mi dát za pravdu.

VISCERAL BLEEDING

Obě kalmarské družiny rozhodně nejsou ze stejného těsta, zatímco SPAWN OF POSSESSION jsou totálními, až chorobně precizními techno death metalovými artisty, VISCERAL BLEEDING přeci jen věří i tradičnějším hodnotám. Jedním dechem však dodávám, že oproti předešlé řadovce „Transcend Into Ferocity“ (2004) se seveřanům podařilo konzervativně pojaté prvky zredukovat na úplné minimum. Je nutno zmínit, že v návaznosti na horší stravitelnost materiálu došlo k úpravě zvuku, který už sice není tolik hutný, zato však získal na potřebné ostrosti a čitelnosti, tolik důležité pro úspěšné dešifrování veškerých instrumentálních zápletek, kterými je „Absorbing The Disarray“ doslova a do písmene prošpikováno. VISCERAL BLEEDING však nejsou typem kapely co vrství různě pokroucené rytmy a disonantní spletence bez ladu a skladu, naopak, jejich produkce (ač se může na první poslech zdát chaotická) podléhá přísné a velmi bedlivě řízené kontrole. Kromě důrazu na detailně vypilovanou instrumentální složku se Švédové snaží zle zatápět i pod kotlem hrubosti a agresivity. Tady však došlo k mírnému zakolísání, neb výše uvedený odlehčený zvuk se snahou o násilnější projev moc nekoresponduje a neumožňuje VISCERAL BLEEDING dosáhnout tak živelného soundu jakým oplývá zejména druhá řadovka „Transcend Into Ferocity“. Právě tady vidím jeden z velkých rozdílů oproti novým SPAWN OF POSSESSION, kteří rovněž vyrukovali s decentnějším zvukem, přitom však zůstali minimálně stejně tak monstrózní jako na „Cabinet“.

Jistě budete souhlasit s konstatováním, že rok 2006 byl na kvalitní techno death metalové desky enormně bohatý. Mezi letošní špičkové výtvory typu „Symbols Of Failure“, „Noctambulant“, „Organic Hallucinosis“ nebo třeba „Feeding The Abscess“ (předpokládám, že autory snad ani nemusím doplňovat) se definitivně zařazuje i „Absorbing The Disarray“. Inu, kalmarská dvojka plnokrevníků ze stáje Neurotic Records SPAWN OF POSSESSION & VISCERAL BLEEDING se tuto sezónu ukázala v oslňujícím světle, společně věřme, že jim tahle forma ještě pěkných pár alb vydrží.

VISCERAL BLEEDING (logo)

 14

Reaper

Verdikt

Mezi letošní špičkové techno deathové výtvory typu „Symbols Of Failure“, „Noctambulant“, „Organic Hallucinosis“ nebo třeba „Feeding The Abscess“ (předpokládám, že autory snad ani nemusím doplňovat) se definitivně zařazuje i „Absorbing The Disarray“ od švédských VISCERAL BLEEDING.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 39:30

Kontakt: VISCERAL BLEEDING, Calle Löfgren, Stagneliusgatan 29, S-392 34 Kalmar, Sweden

www.visceralbleeding.com

Sestava

Skladby

  1. Bi-polar
  2. Disgust The Vile
  3. Despise Defined
  4. Perpetual Torment Commence
  5. Emulated Sense: Failure
  6. Rip The Flesh
  7. Absorbing The Disarray
  8. Awakened By Blood
  9. Beyond The Realms Of Reason
  10. Bring Forth The Bedlam
  11. Demise Of The One That Conquered

Diskografie

Absorbing The Disarray (2006)
Transcend Into Ferocity (2004)
Remnants Of Deprivation (2002)
Internal Decomposition (demo) (2000)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Poctivý death metalový náklep s nemalými technickými ambicemi. Deska, která svým kvalitním provedením musí potešit každého jedince bažícího po pořádné deathové flákotě.
Dalas | 7. ledna 2007

 

7 / 10
Kvalitní deathový nátěr od instrumentálně slušně vybavené skupiny.
Noisy | 7. ledna 2007