NIGHTS LIKE THESE - The Faithless

NIGHTS LIKE THESE - The Faithless

NIGHTS LIKE THESE - The Faithless

NIGHTS LIKE THESE - The Faithless

Chlapíkům z Victory records nelze upřít schopnost včas zachytávat trendy a posléze na nich i participovat. Tedy ne, že by katalog tohoto amerického vydavatelství obsahoval pouze zlatokopecké kapely (výjimkou budiž například výteční BETWEEN THE BURIED AND ME), ale většina z nich už jen nastupuje do dobře rozjetého vlaku. Že to však nemusí být pouze negativum se nás pokouší svým debutem přesvědčit i pětice NIGHTS LIKE THESE z amerického státu Tennesee. Jejich expres se pyšní hrdým nápisem metalcore. I méně zainteresovanému jedinci je jasné, že jeho vagóny druhé třídy jsou přeplněny k prasknutí a vstupenku do té první má jen několik vyvolených. Tihle mladíci se však o její získání hodlají poprat s náležitou vervou a zápalem.

NIGHTS LIKE THESEPravda, k dosažení kýženého cíle jim nezbývá nic jiného, než spoléhat na prostředky dávno vyzkoušené a nespočetněkrát i použité. Prvotní poslech „The Faithless“ se díky tomu rovná tisíckrát absolvované terapii a samozřejmě i nudě. Ovšem není všechno béčko, co tak na první pohled vypadá. Kapelka totiž i přes přehrávání žánrových klišé dokáže zaujmout. Klasický metalcoreový rejstřík nepostrádá řezající kytary vyluzující jeden sekaný riff za druhým, neposednou rytmiku se znatelnou snahou místy o „dillingerovské“ podání a v neposlední řadě obligátní nasraně-uřvaný vokál. Z tohoto plochého a ničím překvapujícího pojetí se však vynořuje slušný počet zajímavých a obohacujících nápadů. Navíc je dost jasně slyšet, že NIGHTS LIKE THESE mají kromě svých amerických vzorů slušně naposlouchané i evropské spolky a že třebas konkrétně riffování Fredricka Thordendahla si moc oblíbili. Tam, kde si kapela nestačí vypomáhat slušnými kytarovými linkami, nedostatky nahrazuje nasazením a agresivitou. Nutno říci, že se najdou místa, kde to funguje opravdu výborně a kde je jasně rozpoznatelný slušný potenciál skupiny. Hlavně poslední skladba „Let The Waters Overtake Us“ příjemně překvapí aranžérskou odvahou a snahou o netradiční přístup. Toto je ta správná cesta k ještě větší osobitosti. Té NIGHTS LIKE THESE na své první nahrávce už ukázali poměrně dost a i když je „The Faithless“ v zásadě standardní nahrávkou svého žánru, jedná se o dílko nadprůměrně kvalitní.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 2

Dalas

Verdikt

Kvalitní debut metalcoreových NIGHTS LIKE THESE. Pod producentskou taktovkou Andrease Magnussona (m.j. BLACK DAHLIA MURDER) vznikla nahrávka, která ač stále pevně svázaná s žánrovými konvencemi tu a tam ukáže i svoji vlastní osobitost.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 26:41

Produkce: NIGHTS LIKE THESE & Andreas Magnusson

www.nightslikethese.net

Sestava

Skladby

  1. Storming Valhalla
  2. Head Of Medusa
  3. Destroy The Stairs
  4. Scavenger's Daughter
  5. Memento Mori
  6. Ghost Town Rituals
  7. Symphony For The Plague
  8. Bury The Messenger
  9. We Were Meant For Ruin
  10. Eternal Tempest
  11. Let The Waters Overtake Us

Diskografie

The Faithless (2006)