DISEMBOWELMENT - Transcendence Into The Peripheral

DISEMBOWELMENT - Transcendence Into The Peripheral

DISEMBOWELMENT - Transcendence Into The Peripheral

DISEMBOWELMENT - Transcendence Into The Peripheral

DISEMBOWELMENT představují pro seriál Podzimního listí poněkud vybočující úkaz, neboť tato osobitá skupina reprezentuje Australský kontinent, konkrétně město Melbourne. A jak každý ví, v době našeho podzimu je v Austrálii příjemné jaro. Nechme však starosti s ročním obdobím zahrádkářům, pro připomenutí těchto protinožců nemají fáze roku význam, stejně jako nezáleží na přesném datu, kdy se v roce 1989 na torzu rozpadlé grindcore party BACTERIA skupina DISEMBOWELMENT zformovala. Kdo tehdy čekal, že i pod novým názvem budou kytarista a zpěvák Renato Gallina a bubeník Paul Mazziotta pokračovat v grind řezničině, dost se spletl. DISEMBOWELMENT se totiž hned svým prvním demo záznamem „Mourning September“ (no vida jak se k tomu podzimu nakonec hezky blížíme) vydali do trošku jiných plání, které sice ve velké míře pokrývala i hrubě deathová pustina, ale jako převažující prvek se objevil především temný doomový prales. V té době značně oblíbený styl se však Australané rozhodli pojmout po svém, rezignovali na tradiční formy ubíjejících pomalých temp a ve svém pojetí stvořili hudbu jak depresivně pochmurnou, tak i překvapivě pestrou až nepředvídatelnou.

DISEMBOWELMENTMinulost se samozřejmě nezapomíná, takže grind a death prvky skupina nadobro neopustila ani na svém prvním a posledním albu „Transcendence Into The Peripheral“. Hned úvodní skladba „The Tree Of Life And Death“ je však jasným důkazem, že i agresivní death riffování a odsýpající bicí nemusí nijak bránit při vytváření niterně traumatizujících nálad. DISEMBOWELMENT tak i při slušně vygradovaném tempu dokázali tvořit hudbu plnou nálad vskutku doomových. Jejich harmonie jako by zasahovaly svůj cíl nezávisle na rychlosti, s jakou je skupina svému posluchači servírovala. Právě proměnlivost tempa se tak stala stěžejním znakem alba. Od již zmíněných svižných rifů se Renato Gallina (výhradní autor hudby) zcela přirozeně dostal i do opačného a ve výsledku převažujícího extrému lepkavé pomalé rozvláčnosti, která v dnešním pohledu kromě doom klasiky evokuje i současnou drone doomovou scénu. Asi nejsilněji se příměr k drone doomu zjevuje v úvodu „Burial At Ornans“, kdy se plazivé naříkání i po produkční a zvukové stránce dá srovnávat například s KHANATE.

Sedm kompozic roztažených do hodinové stopáže má nádech smrduté depresivní bažiny, přitom však z velké části postrádá tradiční doomová klišé. Dříve, než se temně plazící struktury mohou zacyklit v monotónní ukolébavku, se vždy objeví nějaký oživující element ať už v podobě zběsilé bicí kanonády, disharmonicky roztříštěných akordů nebo akustického odpočinutí s ženskou recitací v podobě skladby „Nightside Of Eden“. Renato dokonce dosáhl výsledku (úvod skladby „Your Prophetic Throne Of Ivory“), kdy i se značně klišovitým a jednostranně deathově zaměřeným vokálem znějí mnohé pasáže jako andělské chóry uvnitř zpěněné pekelné lávy. Překvapivě se tak uvnitř depresivitou překypující hudby vynořuje i jakýsi nedefinovatelný uklidňující prvek, který z alba tvoří dílo vymykající se laciné, jednostranně zaměřené náladovosti.

„Transcendence Into The Peripheral“ je album, které i v dnešní době neztratilo jistou dávku neotřelosti, proto je chvályhodné, že se díky Relapse Records dočkalo v roce 2005 vydařené reedice, kde na bonusovém disku najdete ostatní podstatný materiál skupiny, tedy EP „Dusk“, demo „Mourning September“ a kompilační verzi skladby „Extracted Nails“, ve které si jako host zahrál i basák Tim Aldridge z ABRAMELIN.

 9

Noisy

Verdikt

Jeden z méně tradičních doomových představitelů, který zastupuje osobitou australskou scénu devadesátých let.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 59:36 + 56

Produkce: DISEMBOWELMENT
Studio: Toybox

shop.relapse.com/artist/artist.aspx?ArtistID=10108

Sestava

Skladby

  1. The Tree Of Life And Death
  2. Your Prophetic Throne Of Ivory
  3. Excoriate
  4. Nightside Of Eden
  5. Burial At Ornans
  6. The Spirits Of The Tall Hills
  7. Cerulean Transience Of All My Imagined Shores
  8. The Tree Of Life And Death (2CD reedice - EP "Dusk")
  9. Burial At Ornans (2CD reedice - EP "Dusk")
  10. Cerulean Transience Of All My Imagined Shores (2CD reedice - EP "Dusk")
  11. Extracted Nails (2CD reedice - kompilační verze)
  12. Intro - Mourning September (2CD reedice - demo "Mourning September")
  13. Impoverished Filth (2CD reedice - demo "Mourning September")
  14. Extracted Nails (2CD reedice - demo "Mourning September")
  15. Thou Messiah (2CD reedice - demo "Mourning September")
  16. Outro (2CD reedice - demo "Mourning September")

Diskografie

Disembowelment (2CD a 3CD reedice) (2005)
Transcendence into the Peripheral (1993)
Dusk (EP) (1992)
Deep Sensory Procession Into Aural Fate (demo) (1991)
Mourning September (demo) (1990)