TESTAMENT - The Legacy

TESTAMENT - The Legacy

TESTAMENT - The Legacy

TESTAMENT - The Legacy

Vůdčí kapela druhé fáze thrash metalové vlny, která se přehnala nad zátokou Bay Area v poslední čtvrtině osmdesátých let, vydala svůj v mnoha ohledech památný debut „The Legacy“ právě ve chvíli největšího boomu tohoto žánru a tím pádem si ihned získala srdce široké metalové veřejnosti po obou stranách Atlantiku. Neříká se nadarmo, že být ve správný čas na správném místě je základem veškerého úspěchu, ale u TESTAMENT, kteří svůj talent dokázali vtěsnat i do drážek mnoha následných skvělých alb, nešlo nikdy jen o náhodné načasování. Kapela byla založena již o tři roky dříve a její původní název LEGACY byl s příchodem lepšího zpěváka Chucka Billyho změněn na výraznější TESTAMENT. Dvoumetrový obr Chuck Billy s indiánskými předky a hlasem burácivým jako mohutný zvon Car nahradil v sestavě Steva „Zetra“ Sousu, který rychle přešel do řad spřátelených EXODUS. Materiál na první album byl však již hotov, a tak Chuck Billy svůj projev na této desce přizpůsobil vokálním linkám, které byly napsány ještě pro jeho předchůdce, přesto potvrdil, že kapela v něm nalezla toho pravého.

TESTAMENTSan franciský kvintet vedený skladatelskou dvojicí znamenitých a zároveň tolik rozdílných kytaristů – bravurně sólujícím Alexem Skolnickem, jehož výstupy mnohokrát obohatily hutný thrashový válec o rockově klasičtější prvky, a riff mistrem Ericem Pattersonem držícím skladatelskou taktovku pevně v rukou – nenechal nikoho na pochybách, že v jejich případě půjde o skutečné a trvanlivé oživení už léta fungujícího žánru. TESTAMENT dokázali, že není důležité být první, protože není původní ten, kdo je první, ale ten, kdo je lepší. A tak v době, kdy již řada kapel z první vlny, o kterých se dnes sotva kde dočtete, pomalu ztrácela dech, oni teprve ze zálohy zaútočili silou neslýchanou. Jejich úder byl smrtelným pro řadu konkurentů, a tak od tohoto momentu i thrash metalový styl počal procházet jistou rekrystalizací. Slabé kapely začaly hromadně vymírat, zatímco silné přežívaly a stávaly se techničtějšími, vyhranějšími, prostě dospělými. Z dnešního pohledu je „The Legacy“ možná posledním velkolepým thrash metalovým albem reprezentující jeho prvotní vysokorychlostní formuli a ničím nespoutaný výraz. Album dalo metalovému světu mnoho silných skladeb, stojících zejména na pestré paletě kytarových figur. Hutná riffová smršť, která drtila všechny nepřipravené, kteří v panickém úleku lapali po dechu, byla obohacena Skolnickovými blankytnými drahokamy, které z nahrávky udělaly něco víc než jen bohapustou rubačku. Schválně si poslechněte sólo v závěrečné „Apocalyptic City“ a možná mi dáte za pravdu, že takovým kytarovým střelcem se nemohla pochlubit žádná z tehdejších extrémně metalových kapel. Celou nahrávkou se táhne dunivá atmosféra temna a záhrobní agónie, která všechny nástrojové položky přirozeně spojuje v neproniknutelný celek. Ať už je vaším favoritem úvodní velkolepá „Over The Wall“, či smutným kytarovým kouzlením v úvodu opatřená „Burnt Offerings“, která se vzápětí zlomí v drtivou jízdu nebo asi nejznámější skladba „Raging Waters“, vždy budete mít ve svém výběru pravdu. Album i z dnešního pohledu nemá slabších míst. Mým osobním favoritem je „Alone In The Dark“ s legendárním refrénem, ale jinak opravdu nejde vyvyšovat jednu skladbu nad druhou. V takto semknutém celku to totiž ani není možné. Chuck Billy se zde sice teprve rozezpívával (zde spíš rozeřvával) a svůj nenapodobitelný hlas naplno rozvinul až na dvojce „The New Order“ (88), ale o to už dnes vůbec nejde, protože v budoucnu byl pro TESTAMENT právě tím žolíkem, který dokázal bez mrknutí oka jak fantasticky odzpívat epickou baladu, stejně jako silně a brutálně zařvat v masivní řežbě.

TESTAMENT se tímto dílkem zapsali nesmazatelně do thrash metalové síně slávy a to měli před sebou ještě mnoho znamenitých alb, ať už ve své dlouholeté sestavě Billy-Patterson-Skolnick-Christian-Clemente, která později počala tíhnout k výrazu podobnému slavnější METALLICE nebo s novými hvězdnými příchozími (Murphy, Tempesta, Hoghlan, Smith, DiGiorgio, Lombardo), kteří se objevili na dalších nahrávkách v polovině a v průběhu devadesátých let, kdy TESTAMENT počali tíhnout k o poznání větší agresivitě. Truhlice plná závětí se v roce 1987 teprve započala odkrývat a budoucnost stála opravdu za to.

 41

Stray

Verdikt

Je jen málo lepších příkladů špičkového thrash metalu z Bay Area. Existuje vůbec nějaký? Zrod skutečné metalové legendy.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 38:22

Produkce: Alex Perialas

www.testament.com

Sestava

Skladby

  1. Over The Wall
  2. Haunting
  3. Burnt Offerings
  4. Raging Waters
  5. C.O.T.L.O.D.
  6. First Strike Is Deadly
  7. Do Or Die
  8. Alone In The Dark
  9. Apocalyptic City

Diskografie

Titans Of Creation (2020)
Brotherhood Of The Snake (2016)
Dark Roots Of Earth (2012)
The Formation Of Damnation (2008)
Live In London (DVD) (2005)
First Strike Still Deadly (2001)
The Very Best Of Testament (Best Of) (2001)
The Gathering (1999)
Signs Of Chaos (Best Of) (1997)
Demonic (1997)
The Best Of Testament (Best Of) (1996)
Live At The Fillmore (Live) (1995)
Low (1994)
Return To The Apocalyptic City (EP) (1993)
The Ritual (1992)
Souls Of Black (1990)
Practice What You Preach (1989)
The New Order (1988)
Live At Eindhoven (Live) (1987)
The Legacy (1987)