SOURCE OF TIDE - K pramenům černého přílivu (interview s Cosmocratorem)

SOURCE OF TIDE - K pramenům černého přílivu (interview s Cosmocratorem)

Do světa se probudilo nové dílo, které má na svědomí norská nezařaditelná skupina Source Of Tide. Toto album, jež má název „Blueprints“, je natolik progresivní a zajímavé, že kromě recenze vám Metalmania přináší i exkluzivní rozhovor se skladatelem většiny kompozic aktuálního počinu - multiinstrumentalistou, bubeníkem, klávesistou a vokalistou v jedné osobě, hybným mozkem nového opusu – Cosmocratorem. S Cosmem jsem si povídal přes internetové linky spojující naší zemičku s norskými metalovým rájem.A že to byl ale skvělý rozhovor ….. !

Skladby na nové album “Blueprints” vyšly převážně z Tvé hlavy! Jak velkou měrou se na nich podíleli ostatní členové skupiny? Jak dlouho jste tento materiál připravovali ?
Ano, tentokrát jsem většinu songů napsal sám, ale pár skvělých věcí napsal i Pendragon! Většinou se ale propracováváme celým materiálem spolu s členy skupiny a každý z nich přispěje svou troškou do mlýna. Něco z nového materiálu je tak staré jako album “Ruins”, něco je novější, ale vesměs byl celý materiál hotov dávno před tím, než jsme vstoupili do studia. Tam se samozřejmě, jak už to tak bývá, pár věcí změnilo, pár věcí přidalo ...

Jsi spokojen s výsledkem? Změnil bys na albu něco v těchto dnech?
Jsem velmi spokojený s výsledkem, ve všech aspektech. S odstupem času je samozřejmě pár věcí, které bych udělal trošku jinak, ale na to bude čas v budoucnu ... tak je to vždycky, no ne? ...

Zvuk “Blueprints” je na jedné straně především kombinací několika tváří metalu a na druhé je nasycen strojovým zvukem elektronického věku. Myslíš si, že to je ten správný směr metalu nového tisíciletí?
Domnívám se, že jediný způsob, jak si vytvořit svou vlastní hudební identitu, je zkoušet a kombinovat elementy a žánry a vytvořit tak nový “zvuk” a “atmosféru”. Ale je v tom samozřejmě také skrytá velká výzva - dělat takovou hudbu s rozumem a citem.

Vím, že jsi teď druhým vokalistou kapely a obsluhuješ klávesy. Také si sedáš za bicí soupravu, a to už od dema “Dawn Of Tides”.Protože se ale o bicích zmiňuje upoutávka vašeho alba pouze minimálně, jak je to tedy, tvoří převážnou většinu alba programované bicí?
Vlastně jsou mým hlavním instrumentem v Source Of Tide bicí. Klávesy jsou často aranžovány v programovaných sekvencích, které samozřejmě jsem schopen zahrát, pokud by to bylo nutné. Ale jelikož na živém vystoupení používáme clicktrack, klávesy a samply z DAT, není to problém. Na albu “Blueprints” jsou používány programované samply bicích, ale všechny “akustické” hraji sám.

Dozvěděl jsem se, že jste byli nadmíru spokojeni s metalovým festivalem (Mystic metal festival) v Krakově (pro neznalé barbary – Polsko) v roce 2001. Proč tak nadšené reakce? A když už jsme u toho, jaký máš názor polskou metalovou scénu?
Odezva na naše účinkování na festivalu bylo daleko za naším očekáváním, takže to byl skutečně zážitek. Naše návštěva byla ve skutečnosti plná zábavy a celkově plná nekonečného pití! (smích) Polsko má velmi mnoho kvalitních metalových aktérů. Behemoth a Vader jsou dva z nich. Ale také Devilyn a v neposlední řadě i Decapitated. Dokonce si myslím, že Decapitated je jednou z “nejžhavějších” kapel dnešních dnů.

Jenom pro pořádek, na Polsko jsem se v minulé otázce ptal proto, že “Blueprints” bylo nejdříve vydáno v limitované verzi (MC) v Polsku firmou Mystic Art, a to již v říjnu 2001. Zbytek světa si musel počkat. To jste byli až tak spokojení s polskou pohostinností?
“Předvydali” jsme album formou MC v Polsku, abychom polským metalovým fanouškům dali speciální dárek. Je to také v tom, že východní Evropa nikdy nedostává vydané věci před západní Evropou, a to také byl jeden z podnětů, proč jsme využili naše konexe získané na Mystic festivalu.

Každý člen Source Of Tide účinkuje ještě ve vedlejších projektech. Je pro Tebe Source Of Tide domovskou kapelou, nebo dáváš přednost svým dalším seskupením?
V Source Of Tide se skutečně cítím doma. Pravdou je, že například ve své “bokovce” MindGrinder si skutečně můžu dělat věci po svém, blíž mým představám, ale tyhle nálady se mi střídají jak ping pong. Přes všechno jsou to ale rozdílné projekty, ve kterých dělám rozdílné věci, takže abych byl upřímný, nikdy bych si v téhle záležitosti asi neuměl vybrat.

Ty už jsi to nakousl v předchozí odpovědi, proto pouze doplním, že jsi kapelu Mindgrinder založil. Bohužel jsem neslyšel ani jednu skladbu, mohl bys, prosím, popsat hudbu, kterou s Mindgrinder děláš?
Základ je v extrémním death metalu s elementy moderního „technologického” zvuku. Midgrinder udeří, až nastane správná doba, slibuji!

Vím, že Midgrinder nahrál dvě dema. Kdy tedy můžeme očekávat regulérní album?
Doufáme, že se nám podaří podepsat smlouvu s nahrávací společností.Všechno je teď ve fázi jednání. Náš debut bychom rádi nahráli příští rok, ale uvidíme, co se stane, nic není jisté ...

Také jsi sezónním basistou v další výborné norské smečce Zyklon, spolu se Zamothem, Trymem, Destructhorem a Daemonem. Jak se ti líbí hrát s těmihle “divochy”, zejména se Zamothem a Trymem, členy legendární hordy Emperor?
Všechny jsem je znal dřív, než jsem přišel do skupiny. Trym a Zamoth jsou již dlouho mí dobří a blízcí přátelé, bydlíme ve stejném městě. Dřív, než jsem se připojil ke kapele na turné, jsem se moc nestýkal s Destructhorem a Daemonem. Oba jsou ale skvělí chlapi, které nesmírně respektuji a vždy mi bude ctí s nimi znovu spolupracovat. Nás pět odvedlo na turné kus solidní práce a byla to také pro mě cenná a pozitivní zkušenost.

Také ses podílel na albu “1184” vikingské black metalové družiny Windir. Mohl bys k tomu říct pár slov?
Tak s tímhle se pojí jedna zábavná historka. Jedno ráno, po noci plné šíleného pití, mě probudil zvuk mého telefonu. Ukázalo se, že na druhém konci je Toby z Akkerhaugen Lydstudio. Říkal, že má ve studiu kapelu, která velmi akutně potřebuje vokalistu pro “čisté vokály”. Chtěl po mně, abych si promluvil s jedním členem kapely. To jsem také udělal, zavěsil a znovu usnul (smích). Když jsem se znovu probudil, vůbec jsem si nebyl jistý, čemu že jsem to, do prdele, vlastně řekl ano. Byl jsem z toho pěkně nervózní, takže jsem znovu zavolal Tobymu a museli jsme celým tím procesem projít ještě jednou (smích). Všechno se však nakonec obrátilo k dobrému a poznal jsem kluky z Windir, což byla zkušenost, bez které bych nikdy nemohl být, ale teď si říkám, už raději nikdy více ... (smích)

Trošku si to zrekapitulujme. Hraješ na klávesy, kytary, basu, bicí – pěkný záběr, Cosmo! Který z těchto instrumentů ale preferuješ a který z nich ovládáš nejlíp?
Vlastně nejvíc hraji na kytaru, protože tenhle nástroj používám ke komponování. A vzhledem k faktu, že nevěnuji dostatek času žádnému z uvedených instrumentů, nejsem vlastně mistr v hraní ani na jednom z nich. Myslím si, že je ovládám všechny průměrně, což je pozitivní, když přijde na skládání, protože můžu proniknout do všech složek hudby.

Norsko je královstvím black metalu. Máš vůbec nějakou představu, proč tomu tak je? Někdy to dokonce vypadá, že všichni obyvatelé Norska hrají metal ...
Black metal se hodně změnil, ale stále žije v obou formách – nové i staré. Nakonec je ale velice důležité mít dobrou produkci, což je obrovský krok kupředu pro všechny muzikanty, kteří tady hrají black metal! Norský metal nebyl moc známý v zahraničí od dob TNT, ale poslední roky, se skupinami jako Emperor, Immortal i Dimmu Borgir a podobnými, se Norsko opět dostalo na metalovou mapu. Pořád tady máme spousty výborných kapel, které se, bohužel, nedostali do těch správných rukou, ale také tady máme množství “zasraných” skupin bez touhy a chutě tvořit novátorské, vyzývavé kompozice s osobním duchem, které pouze procházejí již dávno prošlapanými cestičkami.

Pojďme k poněkud více osobním otázkám. Jakou hudbu posloucháš? Tvé oblíbené kapely?
No, skvělých kapel je spousta, ale nejčastěji poslouchám standartní death/trash/extreme metal jako Slayer, Morbid Angel, Carcass, Kreator, atd. Jiné oblíbené skupiny : Die Krupps, Devin Townsend (SYL!!), Red Harvest, Mercyful Fate, a jiné a jiné ....

Co si myslíš o takzvaném nu-metalu? (třeba Linkin Park, Limp Bizkit, atd.)
Opravdu na ně nemám moc “hluboký” názor. Více zábavy pro lidi ? Asi je to v pořádku, nějak se o ně nezajímám. Zřídka mám čas na to, abych se vztekal nad hudbou, jestli je to to, na co ses chtěl zeptat ....

Pokud si dobře vzpomínám, jsi blonďák, nicméně na turné Zyklon a na fotkách Tvé kapely Mindgrinder máš vlasy obarveny do netradiční červeno-fialové barvy.Co Tě přivedlo ke změně? Ptám se Tě z jednoho prostého důvodu. Má snoubenka, když viděla pár fotek Source Of Tide, ani na okamžik nezaváhala a sdělila mi, že ten blonďák vypadá jako Angelo z Kelly Family. Můj výbuch smíchu Ti snad ani nemusím popisovat :-) ... a to všechno díky Tvým blond vlasům ...
(smích) Tvá snoubenka není první, která si všimla mé podoby s Kelly Family. Normálně se za to stydím a cítím se hrozně, skoro bezcenně, jako červ pod Thorovou botou ... (Thor -> vzpomínáš si na toho blonďatého chlápka, který hrál metal v osmdesátých letech a který byl pro živé vystupování obalený železným kováním a vypouštěl žhavé láhve, které vybuchovaly na pódiu? Vždycky jsem chtěl vidět jednu z těchhle show!) … tak proto ta změna barvy (smích) …

Byl jsi někdy v České republice?
Nikdy jsem tam nebyl, bohužel ...

A znáš nějaké české skupiny?
Myslím, že Master’s Hammer jsou z České republiky? Správně?

Správně :-) ... jsme skoro na konci. Kde vás můžeme vidět na jaře a v létě? Budete vystupovat na nějakých festivalech?
Doufáme, že budeme hrát na festivalech, ale také plánujeme několik mini turné.Jedno určitě ve Velké Británii, a pak hovoříme o možnosti hrát ve východní Evropě, takže se možná najednou “zjevíme” i u vás ... (smích)

Doufám, doufám ... pevně věřím, že co nejdříve uvidíme Source Of Tide v naší zemi a naše uši dostanou pořádně zabrat. Díky moc za Tvůj čas, měj se a držím palce ve vaší skvěle rozjeté hudební dráze ...
Thanx a bunch! Tohle interview bylo takové jiné, myslím tím takové “osvobozující” od všech těch standartních interview! Taky jsem zaznamenal, že toho víš o nás dost , udělal jsi nějaký průzkum, že jo? ... (smích) ... takže, ještě jednou díky a doufám, že se uvidíme v České republice!
Metallic Regards
Cosmo’

 Přidejte svůj názor

Immortal

Další informace

Diskografie

Blueprints (2002)
Ruins Of Beauty (2000)
An Ode To The Art Of Selfdestruction (1998)
Dawn Of Tides (1997)