NAPALM - Zero To Black

NAPALM - Zero To Black

NAPALM - Zero To Black

NAPALM - Zero To Black

Niekedy je priam žiadúce pozrieť sa do minulosti, aby sme pochopili súčasnosť a budúcnosť. Veľmi príjemným ohliadnutím do minulosti je druhá a zároveň aj posledná doska Newyorčanov NAPALM. „Zero To Black“ natočili v Berlíne tesne po páde Berlínskeho múru. Svoj thrash metal nedrhli práve klasickým spôsobom, a preto mi ich výtvor ostal hlboko v pamäti. Práve tento album z tých starších v mojej zbierke točím v prehrávači asi najčastejšie. Prečo? Netuším, ale pri jeho počúvaní ma príjemne hreje pri srdci.

Pre skupinu bol tento album labuťou piesňou čo sa v podstate dalo aj čakať. Predsa len ich produkcia sa neuberala v koľajach poplatných dobe. Niežeby sa NAPALM netešili istej popularite, no nebola dostatočná. Nevadí, aj tak zanechali nezmazateľný zárez v histórii metalovej hudby. Crossoverový thrash metal bol v tej dobe skôr raritou ako pravidlom. Okrem ostatných prímesí je v ich kompozíciách najviac cítiť vplyv power metalu a hardcore, no ani tieto vplyvy neboli určujúce. Hoci sú v podstate neznáma kapela, tak sa dajú označiť za metalových priekopníkov a pionierov. Desať skladieb je ukážkou značných inštrumentálnych kvalít zúčastnených hudobníkov. Gitary sú úžasné, bicie úderné a basgitara priam uhrančivá. No nejde o žiadne inštrumentálne orgie, len o tak trochu „divný“ thrash metal. Do toho sa rozprestiera v podstate melodický Stigov vokál, ktorý miestami prechádza do tvrdších polôh. Jediným „mínusom“ nahrávky je jej zastaralý zvuk. Dnešné uši zhýčkané súčasnými možnosťami utrpia mierny šok, no po druhej-tretej skladbe si zvyknete. Zvuk isto nie je zlý, ale predsa len ten šestnásťročný vek nahrávky počuť je. Ak by som mal vypichnúť niektoré skladby, tak to budú určite tieto: príjemnou bublajúcou basou začínajúci úvodný song „Teenage Illusion“, ktorý sa v texte zaoberá rozčarovaním z mladíckych očakávaní.. Tretia, titulná „Zero To Black“ je údernou kompozíciou, v ktorej je najviac počuť hardcoreové vplyvy. Za ňou nasleduje pekný slaďáčik, ktorý v tej dobe nemohol chýbať na skoro žiadnom metalovom albume. A nakoniec spomeniem predposlednú „Gone“, ktorá je asi najtechnickejšou piesňou na nahrávke, ozaj pekná súhra rytmiky, gitár a spevu. V každom prípade stojí za vypočutie celá nahrávka. Nejde o žiaden prelomový míľnik alebo niečo podobné, no je to album, ktorý stojí za pozornosť aj dnes. Jednoduchý a predsa zaujímavý cover albumu ma na svedomí E. Repka, v tej dobe populárny autor metalových obalov. Tento však ale nie je čisto jeho dielom, pretože ho vytvoril na základe návrhov a predstáv samotnej kapely.

 4

Koscj

Verdikt

Riadny kus histórie. NAPALM svoj thrash metal nedrhli práve klasickým spôsobom, a práve preto mi ich výtvor ostal hlboko v pamäti. Hoci sú v podstate neznáma kapela, tak sa dajú označiť za metalových priekopníkov a pionierov.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 47:50

Produkce: NAPALM a Harris Johns
Studio: Musiclab, Berlín

www.bnrmetal.com/groups/napa.htm

Sestava

Skladby

  1. Teenage Illusion
  2. Time And Time Again
  3. Zero To Black
  4. The Other Side Feels Grey
  5. Pigs
  6. Alternative Life Of Style
  7. The Harder You Live
  8. Crucified
  9. Gone
  10. Cut You Up

Diskografie

Zero To Black (1990)
Cruel Tranquility (1989)
Napalm (EP) (1986)