KORN - Live & Rare

KORN - Live & Rare

KORN - Live & Rare

KORN - Live & Rare

Len prednedávnom mala koncertom na Zelenej vode potešiť všetkých slovenských fanúšikov americká nu-metalová legenda KORN. Vystúpenie sa nekonalo, ako neadekvátna, zato nejaká náplasť na sklamané duše sa núka živák „Live & Rare“. Aspoň teda „live“ nálepka na tomto albume znie dôveryhodne. Horšie to už bude s tým „rare“. Rarity na tomto albume zastupuje totiž len skrytý track z albumu „Follow The Leader“, slabučká „Earache My Eye“ a skladba „Proud“, ktorá vyšla na soundtracku k teenagerskému horroru „Viem, čo si robil minulé leto“.

Už od začiatku (a s pár výnimkami vlastne výhradne) ide o veľmi netradičný živák. Nástup KORN nesprevádza klasická hlučná a masívna podpora zaplnenej sály, počet zúčastnených divákov je obmedzený kapacitou legendárneho newyorského klubu CBGB a podľa odstupu času medzi vznikom a vydaním nahrávky sa dá usudzovať, že album „Live & Rare“ nevznikal klasicky metódou preprodukcie a realizácie, ale až dodatočne zozbieraním zvukovo vyhovujúcich záznamov rôznych koncertov. Ostatne, týmto spôsobom sa kapela aspoň lúči s koncertnou érou svojho bývalého gitaristu Briana „Heada“ Welcha, ktorý z nu metalu, ako vieme, presedlal na Pánov bigbít.

KORN - Jonathan DavisDramaturgicky kapela len oklieštene opakuje svoj „Greatest Hits“ album. Skalných fanúšikov môže potešiť živé podanie, menej zaujatý poslucháč si na svoje predsa len príde viac pri „zvukovo kompletných“ štúdiových origináloch. Medzi skladby, ktorým nemožno uprieť svoje „live“ čaro, patrí určite „Blind“, či „A.D.I.D.A.S“, ktorá sa už nachádza medzi autentickejšou poslednou živou dvojicou skladieb, pochádzajúcich z festivalu Woodstock v roku 1999. Spolu so slayerovsky rozbiehajúcou sa „My Gift To You“ z rovnakého času a miesta ich možno považovať za ukážky lepšieho prístupu k „live“ materiálu. To jest: možno trochu viac chybičiek a zvukových kolísaní, určite však viac autenticity a energie. Živé coververzie METALLICY a PINK FLOYD „One“ resp. „Another Brick In The Wall“ sú rozhodne hlavným lákadlom albumu. Pokiaľ teda nemáte „Greatest Hits“ a „Take A Look In The Mirror“, kde už obe raz vyšli. Toľko k raritnosti..

Aby sme boli spravodliví, zaznamenať unikátny sound KORN na živý album nie je jednoduchá záležitosť, a keďže sa im to pri albume „Live & Rare“ podarilo (resp. poradilo sa takto zaznamenané skladby nájsť), v tomto ohľade album svoju dávku charizmy jednoznačne ponúka. Napriek tomu však nemožno ignorovať dojem, že album „Live & Rare“ je iba vyplnením hluchého obdobia, v ktorom sa kapela pozviechava z odchodu kľúčového člena. Ostatne, takýto „doplnkový“ význam živých albumov dnes už sotva prekvapí. Časy veľkých živákov, fungujúcich ako samostatné albumy, je zrejme nadlho preč. Rovnako ako časy, v ktorých veľké kapely ani nenapadlo podliezať vlastnú latku.

 35

V-dur

Verdikt

Živák, ktorý v ničom nepredbieha kolegov svojej doby a zrejme sa o to ani nesnaží. Priemerné prevedenie, rezignovanie na dramaturgiu a "ksicht" nahrávky, jednoducho len tradične silné skladby KORN, zozbierané z archívu koncertných záznamov. Možno nedôstojné na kapelu ich formátu, možno iba odzrkadlenie súčasného hľadania cesty "kam ďalej".

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
3,5 / 10

Další informace

Stopáž: 59:48

www.korn.com

Sestava

Skladby

  1. Did My Time
  2. Blind
  3. Falling Away From Me
  4. Right Now
  5. Got The Life
  6. Here To Stay
  7. Freak On A Leash
  8. Another Brick In The Wall, Pts. 1, 2, 3
  9. One
  10. My Gift To You
  11. A.D.I.D.A.S.
  12. Earache My Eye
  13. Proud