CRETIN - Freakery

CRETIN - Freakery

CRETIN - Freakery

CRETIN - Freakery

Za nechutným obalom hľadaj ešte hnusnejšiu muziku. V prípade šibnutých Američanov CRETIN platí jedno zo základných pravidiel tvrdej rockovej a metalovej hudby na sto percent. Dve tretiny tejto kapely tvoria muzikanti, ktorí si už čo to odohrali a odcestovali pod hlavičkou EXHUMED (basgitarista Matt sa na turné „preslávil“ občasným zvracaním do prvých radov nič netušiacich fanúšikov). Na debutovom albume „Freakery“ (vychádza celých 14 rokov od vzniku CRETIN) v plnej nahote prezentujú nielen podstatnú časť zo svojich úchyliek, ale tiež totálnu oddanosť jedinému hudobnému štýlu – tomu najchorobnejšiemu, najprimitívnejšiemu a najsurovejšiemu grindcoru.

CRETIN16 skladieb natrieskaných do polhodinky hracieho času vami preletí ako pivo značky Topvar útrobami kolegu Darkmoora dovolenkujúceho na Duchonke. CRETIN sú majstri svojho remesla – skutočne vedia, o čom je grind. Rýchla, brutálna muzika smrdiaca punkom, hardcorom, iba mierne ošľahnutá death metalom a doplnená o chaotické ponášky na gitarové sóla zaujme v prvom rade svojím zámerne špinavým, neučesaným zvukom. Grind v podaní CRETIN je veru poriadne vzdialený producentskej precíznosti a zvukovej vyšperkovanosti kapiel zo severu Európy. Kým napríklad NASUM, DEATHBOUND, alebo najnovšie výborní SPLITTER šokujú svojím inštrumentálnym umením a kvalitne odvedenou štúdiovou prácou, CRETIN vsádzajú skôr na jednoduchosť, spontánnosť a živelnú brutalitu. Kúsky s chorými hitovými ambíciami ako „Daddy´s Little Girl“, „Cockfight“, „Dirt Eater“ alebo „Mannequin“ sú potom už iba tou pravou feferónkou na zhnitej syrovej torte.

Fanúšikovia starých vrážd NAPALM DEATH, TERRORIZER či REPULSION od radosti mierumilovne pogujú, tí ostatní iba nechápavo krútia hlavami nad toľkým (zdanlivo jednotvárnym a vyslovene blbým) zverstvom. Veru, nie je to muzika pre každého.

 1

Rudi

Verdikt

Primitívny grind s ambíciou rozdrtiť všetko na mäsokostnú múčku. Vo viacerých prípadoch bude určite úspešný.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 30:03

Produkce: Matt Widener

www.cretanic.com

Sestava

Skladby

  1. Tooth And Claw
  2. Tazer
  3. Daddy´s Little Girl
  4. Uni-Tit
  5. Cook The Cupcake
  6. Cockfight
  7. Object Of Utility
  8. Creepy Crawlies
  9. Walking A Midget
  10. Uncle Percy
  11. Dirt Eater
  12. Mannequin
  13. A Fowl Fetish
  14. Making Roadkill
  15. The Yawning God
  16. Profane

Diskografie

Stranger (2014)
Fourteen (SP) (2014)
4 Hits from Hell (split) (2006)
Freakery (2006)
The Full-Lenght Demo (2005)
The Repulsion Tribute Album (nevydaný) (2004)
Cretanic Grind Ambush (EP) (2004)
Extreme Cretanic Grindcore (demo) (2003)