dEUS - Pocket Revolution

dEUS - Pocket Revolution

dEUS - Pocket Revolution

dEUS - Pocket Revolution

Belgická pätica sa minulý rok po viacročnej odmlke a personálnych zmenách vrátila na pódiá (nedávno sa ukázali aj v Prahe) a do štúdia, aby stvorila svoj piaty počin. Debut „Worst Case Scenario“ bol svojou vyváženosťou a vyzretosťou v roku 1994 menším prekvapením a klip k singlovke „Suds & Soda“ v tej dobe pomerne často rotoval aj vo vysielaní MTV. Rozkvet a najzaujímavejšie tvorivé obdobie dopĺňa zakrátko vydané EP „My Sister = My Clock“ a skvelý „In A Bar Under The Sea“, skrývajúci hneď niekoľko skvostov. Na poli mainstreamovej alternatívy slávia úspech ponúknutím pestrej zmesi rocku, jazzových prvkov, popovej uvoľnenosti i schopnosťou napísať poslucháčom mávajúce balady, prekvapivými zmenami nálady i istej surovej neobrúsenosti prejavu.

dEUS„Pocket Revolution“ zachytáva kapelu už v trochu inom veku, čo sa odráža na celkovo jemnejšom vyznení a oddychovo pôsobiacich skladbách. Ostrie a znepokojujúce napätie typické pre napríklad „Worst Case Scenario“ alebo „In A Bar...“ s výnimkou úvodnej pozvoľna gradujúcej „Bad Timing“ patrí k minulosti (natíska sa paralela k neskorej tvorbe ANATHEMY alebo druhej doske THINE). Zostávajú však typické romanticky zasnívané polohy bez skĺznutia do gýčovej presladenosti. Do tejto kategórie spadá jeden z vrcholov albumu, záverečná „Nothing Really Ends“, nesúca v sebe veľa z nálady šlágrov, ktoré ste mohli počuť v Kaurismäkiho Mužovi bez minulosti, alebo nevtieravá zasnívanosť „Include Me Out“. V „7 Days, 7 Weeks“ alebo „What We Talk About (When We Talk About Love)“ dokazujú spôsobom sebe vlastným, že radio friendly veci nemusia byť vždy na kvalitatívne pochybnej úrovni. Titulná „Pocket Revolution“ prekvapí retro zbormi i zapojením asi najväčšieho počtu nástrojov. Okrem tradične minimalistických Janzoonsových huslí si v priebehu celého albumu podávali kľučky na štúdiových dverách viacerí hudobní hostia, obsluhujúci rozličné nástroje zahŕňajúce sláčiky, rôzne perkusie i dychové nástroje. dEUS opäť dokázali typicky skĺbiť také množstvo zvukov do súvislého a zmysluplného celku, pričom niektoré momenty opodstatnene nútia hovoriť o kapele ako o menšom orchestri. Na prvé albumy dá spomenúť živšia a hlučnejšia dvojica „Nightshopping“ a „Cold Sun Of Circumstance“. „Sun Ra“ okrem miestami vyslovene gitarovej ofenzívy zase prekvapí orientálne znejúcim husľovým motívom.

dEUS„Pocket Revolution“ možno označiť za solídny a inteligentný alternatívno-rockový album, hoci podobne ako predchodcovia originalitou nikoho nepresvedčí. Súčasná tvorba je úmerne veku Belgičanov výrazne pokojnejšia, ubrali na v minulosti zámerne kontrastných zvratoch a vykročili v ústrety doposiaľ asi najfarebnejšej škále štýlov, aby tu našli momentálnu rovnováhu. Vyrovnaný album bývalých búrlivákov, z ktorých už v kapele ostali len Barman a Janzoons, sa výborne hodí rovnako ako kulisa i na sústredené počúvanie. V každom prípade dokáže navodiť príjemnú atmosféru pokoja, zafajčeného pivničného baru pre intelektuálov a aspoň na chvíľu dáva oddýchnuť od neznesiteľných letných horúčav.

 4

Radicalcut

Verdikt

dEUS rozšírili svoju diskografiu o ďalší inteligentný rockový album s príjemnou a uvoľnenou atmosférou.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 61:15

Produkce: dEUS
Studio: ICP Studio, Brusel

www.deus.be

Sestava

Skladby

  1. Bad Timing
  2. 7 Days, 7 Weeks
  3. Stop-start Nature
  4. If You Don't Get What You Want
  5. What We Talk About (When We Talk About Love)
  6. Include Me Out
  7. Pocket Revolution
  8. Nightshopping
  9. Cold Sun Of Circumstance
  10. The Real Sugar
  11. Sun Ra
  12. Nothing Really Ends

Diskografie

Keep You Close (2011)
Vantage Point (2008)
Pocket Revolution (2005)
No More Video DVD (2001)
No More Loud Music (2001)
The Ideal Crash (1999)
In A Bar, Under The Sea (1996)
My Sister = My Clock (1995)
Worst Case Scenario (1994)