SCIENCE FICTION - Mimozemští mesiáši (interview)

SCIENCE FICTION - Mimozemští mesiáši (interview)

CD I.N.R.I. této vědecko-fantastické smečky možná veteráni MetalManie pamatují. Recenzi na něj jsme přinesli minulý rok v červnu a projev téhle poměrně svérázné smečky znamenal velké překvapení. Rázem se dalo hovořit o naději na scéně, kterýžto dojem byl navíc umocněn tím, že se kapely ujal Globus Music. Ovšem nic není jak se zdá, další CD na obzoru až v roce 2003, skupina křižuje po koncertech a snaží se s českým jazykem probít, neboť cítí, že zahraničí je hluché ke všemu, co je z východní Evropy. Nejen o těžkém hudebním životě promluvil Radalf se zpěvákem Martinem Kopejtkem.

Předem dovolte, abych vám pogratuloval k desce I.N.R.I. Na to, že jde o debut je natočena mimořádně porfesionálně a hlavně zní velice originálně.Čím to je, že máte vlastní originální výraz hudby i image ? Čím jste se inspirovali?
Co se týče naší hudby řekl bych ,že je to především muzikálním vývojem. Čím déle hrajeme, tím se naše skladby stále vyvijejí kupředu. Hledáme a vytváříme stále nové postupy. S naší image je to podobné. Inspirujeme se spíše severským metalem.

Název vaší kapely je SCIENCE FICTION. Máte rádi sci-fi ? Která díla upředňostňujete?
Sci-fi ať literatura či filmy vnímáme jako ostatní žánry. Nic neupředňostujeme.

Z desky INRI se dá stěží vyčíst, kterými kapelami jste se inspirovali. Jakou hudbu vlastně posloucháte?
Je pravda, že na desce I.N.R.I. si každý posluchač může vybrat to své od temných klávesových pasáží, rychlých triolových sól až po tvrdý melodický zpěv. Každý z členů poslouchá jiný styl. Např. náš kytarista poslouchá Malmsteena, Stratovarius atd. Já poslouchám především Black-death metal (Children of Bodom, In flames). A naopak basák a bubeník poslouchají hardcore. Proto se tyto styly vyskytují v našich skladbách.

Je poměrně vidět, že jste texty psali až poté, co byla napsána hudba (nerad bych se mýlil :). Jsou poměrně krátké, "sekají" se v nich slova, přesto všechno jsou však velice sdělné. Můžeš vyložit obsahy některých textů, jejich myšlenky (mě osobně nejvíce zajímá text I.N.R.I.)?
Texty opravdu píši až na hotovou hudbu , lépe do ní slova pasují.Jak jsi naznačil naše texty se většinou zabývají vírou s problémy běžného života. Skladba I.N.R.I.je de facto otextovaný film Král králů, který ukazuje Ježíše od narození až po ukřižování.

Obálka desky je dobře vyvedená, kompozičně i graficky skutečně na úrovni. Je však také poměrně šokující - ukřižovaný ufon s nápisem "Ježíš Nazaretský - král židovský" může působit velice provokativně. V textech jsem však žádné narážky na křesťanství nenašel, ba co víc, chvílemi jsem měl pocit, že se k němu stavíte velice kladně (viz. text I.N.R.I)?
Souhlasím s tebou, že kompozičně i graficky je náš booklet velice zdařilý,je to především dílo malířky Jany Šlouflové, která např. má na starosti grafickou úpravu stránky XIII. Století (Marigold zdraví ctnou Maffet :))) . To že ukřižovaný Gray -Ježíš nazaretský král židovský je v celku šokující záměr (mimochodem to byl návrh mé manželky). Ukřižovaný Gray značí: Science fiction -většině z nás se vybaví ufo. Název desky I.N.R.I.-jako Ježíš. Tudíš jsme spojili tyto dvě věci dohromady a vyšel z toho ukřižovaný Gray. Máš pravdu, že texty jsou spíše kladné co se týče víry, Boha. Ač nejsme věřící. Přece jen i ten nejzapřisáhlejší nevěřící jednou začas řekne:“Pane Bože ,prosím tě ať ….“ Ha ha ha.

Jak bys popsal historii své kapely ? Jak vlastně vznikla ?
Science Fiction vznikli 1998 spíše z nudy. Mysleli jsme si, že si budeme hrát ve zkušebně jen pro sebe. Jenže další vývoj ukázal, že máme na to svou hudbu přednést posluchačům. Nikdo z nás neměl žádné zkušenosti-jak s koncertováním, tak z naší domácí scénou. Přesto si myslím, že jsme se dost brzy dokázali přizpůsobit.

Z vaší hudby číší energie i smysl pro melodii. Je poměr těchto faktorů předem daný a budete se ho držet nebo se pokusíte zaexperimentovat?
Myslím že melodické linky v naší muzice stále budou hlavně díky tvurčímu mozku SF Martina Fialky. Dá se říci, že přibydou nějaké nové zvuky atd.

Jak vlastně probíhá příprava na další desku? Můžeš nějak naznačit co nás čeká?
Na novou desku již máme udělané 4 skladby. Myslím, že je to opravdu silný materiál. Jsou trošku rychlejší než skladby na I.N.R.I. Jediný problém s novou deskou jsou finance. I.N.R.I. nás vyšel na bezmála 70 000Kč. Což není žádná sranda. Vše jsme si financovali sami (jako všechny kapely nám podobné). Proto další deska bude až příští rok 2003. Pokud nenastane nějaká komplikace. Ted se především budem snažit co nejvíce koncertovat, aby nás slyšelo co nejvíce lidí. A sehnat nějakou schopnou firmu.

Zpíváš výhradně v češtině. Jak vidíš pozitiva a negativa zpívání v češtině v metalové hudbě?
Co se týče češtiny-pozitivní je určitě to, že poluchač rozumí textům , ne každý mluví angicky. V cizině stejnak nemáme šanci. Proto ta čeština. Samozřejmě angličtina se lépe zpívá i frázuje.

Které kapely, s kterými se znáte bys mohl doporučit ??
Určitě bych poluchačům doporučil skupiny Hydrarrgyrum-melodický death metal z Ústí nad Labem, Salamandra-gotický heavy metal. Erosion of sanity-Thrash Core-Stochov. A další výborné party, např.Baraki, Fata Morgana, Rea Silvia.

 Přidejte svůj názor

Radalf

Další informace

Diskografie

INRI (2001)