GALACTIC INDUSTRY - Perfect Life?

GALACTIC INDUSTRY - Perfect Life?

GALACTIC INDUSTRY - Perfect Life?

GALACTIC INDUSTRY - Perfect Life?

Ostravská parta GALACTIC INDUSTRY zkouší své štěstí s tvrdou muzikou pod křídly velkého labelu... Pro mnohé valení tunového kamene na Mount Everest, pro tuhle čtveřici životní výzva. Z informačních materiálů, které album provázely, jsem mimoděk nabyl dojem, že dostanu do ruky vývar profláknuté americké nu-metalové školy s popovými čísly a sem tam nějakým odkazem na starý dobrý metal. Ó jak mile jsem překvapen!

Galaktický průmysl nejen že neprodukuje kradený paskvil, ba naopak - pokouší se o svojský, samorostlý a snadno identifikovatelný projev. Tady nám škatulky nepomohou. Ano, jedná se o zajímavě pojatou odrůdu moderního, na hutných kytarových riffech postaveného, metalu. Tuhé šestistrunné palby tvoří díky výtečnému zvuku i produkci neprůchodnou stěnu, po které se plazí chytře a vkusně naaranžované samplové těkání, bicí party doplněné beaty a polozpěv George 13. Chlopi kupodivu neopouštějí drsný projev ani na chvilku - pokud jsem vystrašeně čekal, kdy mi na hlavu padne nějaké to slíbené „popové číslo“, pak jsem vytrvale dostával rány naboostovanými kytarami a syrově přímočarými laufy.

Některé skladby vykazují sklony k „elektro“ gotikou ovlivěnému metalu (zejména výborná Chemical Reaction s tklivou klávesovou kulisou), jiné si zase rády po rammsteinovsku zařádí hlavou proti betonové hradbě. Jinak ale – Galactic Industry... Sví, přesvědčiví, atmosferičtí. Vokální linky sice po většinu času neopouštějí „polo-přednesové“ frázování, ale v refrénech se Galaktici pokoušejí o slíbené chytlavé melodično. Povedené pokusy tu rozhodně máme – ve svižné All We Are Pieces, v potenciálně hitovém love-hate songu You, v titulní Perfect Life... George 13 se na postu zpěváka pokouší o různorodost výrazu, leč není úplně přesvědčivý. Prožitější pasáže zní poněkud utahaně a ploše, těm nakopnutějším by více prospěl nadupanější řevo-zpěv, nežli ve vyšší poloze vedený zpěv frontmana. Pevně věřím, že se v tomto ohledu dá leccos zlepšit – potenciál v hrdle rozhodně je! Je třeba zároveň vyzdvihnout, že se George nepokouší násilně stylizovat do cizí kůže a hlasu...

Poznámku bych měl i k textům. Chválihodný je pokus otextovat Perfect Life? kompletně v angličtině, ale jak už to tak chodí, ne vše se podařilo. Dost neobratně vyznívá zejména protestsong o zhrobu vstalých Woulbe Stars (hádej o kom je?), moc věrohodný není ani text k Point Of Break. Jinak potěší ucho solidní textařský standart i poměrně slušná výslovnost zpěváka (ačkoli kovaný fonetik by mu určitě vyčinil za přehnaně „poamericku“ otevřené vokály).

Mínusové body ale výrazně převažuje velice dobrá hudební nálož tohoto kotouče. Famózní zvukový háv studia Citron, stejně jako velmi profesionální produkci, jsem naťukl a vězte, že si tuhle repetici zaslouží. Bravurní – velký příslib pro komerčněji orientovanou tvrdou hudbu v ČR. Nemusíme před pubertálními hvězdičkami z USA vůbec hanbit. Narozdíl od nich navíc produkují GALACTIC INDUSTRY hudbu po všech stránkách nepodřizovanou pouze dojivosti. Některé skladby dotvrzují, že si kapela rozumí se starou trashovou školou (byť jí chápe hodně moderně) a album Perfect Life? jako celek zase, že Galaktici mají ve své hudbě vzácně jasno. Kapela, která do toho jde s hledím otevřeným, s vlastní tváří a velice kvalitním debutem, který se mi zamlouvá poslech od poslechu víc. Otázkou je, jestli si najde dostatečně širokou obec posluchačů... Ze srdce bych to Průmyslníkům přál.

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Galaktici mají ve své hudbě vzácně jasno. Jsou kapelou, která do toho jde s hledím otevřeným, s vlastní tváří a velice kvalitním debutem, který se mi zamlouvá poslech od poslechu víc. Otázkou je, jestli si najde dostatečně širokou obec posluchačů... Ze srdce bych to Průmyslníkům přál.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:48

Produkce: Galactic Industry + Mroš
Studio: Citron, Ostrava

Kontakt: Tel.: +420 603/870 949

www.galactic.cz

Sestava

Skladby

  1. In the infinite
  2. There´s no way
  3. Regardless
  4. All we are peaces
  5. Perfect life
  6. Fall Down
  7. Point of break
  8. You
  9. Wouldbe stars
  10. Slight
  11. Worse than THC
  12. Chemical reaction

Diskografie

Perfect Life? (2002)