THE FLOWER KINGS - Nitra, Stará Pekáreň - 8. apríla 2006

THE FLOWER KINGS - Nitra, Stará Pekáreň - 8. apríla 2006

Najlepší zvuk a najlepšie svetlá, aké som v nitrianskej Starej Pekárni zažil. Zároveň bezpochyby aj jeden z najlepších koncertov. Slovenská zastávka aktuálneho turné k albumu „Paradox Hotel“ švédskych lídrov súčasného prog-rocku veru celkom právom zaknihovala viacero superlatívov. THE FLOWER KINGS sú spolu s ďalšími žánrovými veličinami ARENA a THRESHOLD treťou formáciou, ktorá v Nitre vystúpila už dvakrát. Sympatická snaha tamojších organizátorov prináša svoje plody – fanúšikovia si na miesto konania koncertov a kvalitné kapely očividne zvykli, aj druhú aprílovú sobotu ich prišli zo všetkých kútov Slovenska, Česka a Moravy pekné tri-štyri stovky.

THE FLOWER KINGSŠkoda, že na úvodné intro „Check In“ museli čakať až do deviatej, keď sa otvorenie klubu z pôvodne avizovanej šiestej posunulo zhruba o hodinu a ďalších takmer stodvadsať minút oči a uši divákov trápila projekcia DVD anglických ultra-AOR-agrárnikov PENDRAGON. Ak bolo v úmysle odradiť čo najviac ľudí od návštevy Pekárne o niekoľko týždňov, keď tam zavíta práve tento spolok, v ktorom sa preslávil klávesák ARENY Clive Nolan, podarilo sa to naozaj dokonalým spôsobom.

Viac ako dvojhodinové vystúpenie Kvetinových kráľov však za to čakanie rozhodne stálo. Po spomínanom intre, v ktorom jeho autor, klávesák Tomas Bodin vtipne skĺbil dramatické odpaľovanie raketoplánu s decentnou ping-pongovou výmenou, zahájili THE FLOWER KINGS svoju spanilú jazdu titulnou skladbou z novinky „Paradox Hotel“. Ostré riffy podladených gitár v nej nezazneli v ten večer naposledy. Najmä Hans Fröberg so svojím nástrojom pekelne podkuroval, na svoje si prišiel zvlášť vo vlastnej kompozícii „Life Will Kill You“. Nosnou časťou koncertného setu boli podľa očakávania kúsky z nového albumu, no nechýbali ani staršie opusy na čele s kompozične košatou záležitosťou „The Truth Will Set You Free“.

THE FLOWER KINGSAlbum „Paradox Hotel“ a rovnako tak priebeh celého nitrianskeho koncertu perfektne vystihujú osobnosť hlavnej postavy THE FLOWER KINGS, charizmatického Roine Stolta. Tento hyperaktívny chlapík má jednoducho problém s nadprodukciou a s tým súvisiacou sebareflexiou. Z aktuálneho ozrutného dvojcédečka by sa za asistencie šikovného producenta dal urobiť úplne dokonalý, dychvyrážajúci 50-minútový album. To isté v bledomodrom platí aj o koncertoch. V momente, keď majú THE FLOWER KINGS v priebehu skladby vďaka silnému skladateľskému motívu poslucháča emocionálne v hrsti, celkom zbytočne pridávajú ďalšie a ďalšie zvukové plochy, ktoré ho z pôvodného nadšenia odnášajú do kráľovstva plaziacej sa nudy. Sledovanie koncertu, ale i počúvanie albumu je tak často prehrabávaním sa vo viac či menej zaujímavej hlušine. Možno by bolo lepšie, keby sa tie diamanty (v prípade nového albumu okrem už spomínaných najmä fantastické „End On A High Note“ a „What If God Is Alone“) dali nájsť menej namáhavým spôsobom. Ale to by musel mať samozrejme pán Stolt menej nabobtnané ego. Ešteže to zachraňuje vtipnou komunikáciou s publikom. Najmä príhoda o pohnutom osude zaujímavého nástroja - dvojkrkej kombinácie gitary a basgitary, na ktorej hrá Jonas Reingold, sa podarila. Reingold ju má vlastne požičanú od matky šéfa THE FLOWER KINGS. Tá ju od svojho syna odkúpila kedysi dávno, keď súrne potreboval peniaze (podľa jeho vlastných slov samozrejme na drogy) a rozpredával, čo sa dalo. Bolo jej krásneho nástroja ľúto, zakázala synovi predať ho niekomu cudziemu a radšej ho sama vyplatila.

THE FLOWER KINGSVeľkou výhrou THE FLOWER KINGS je vynikajúci gitarista a spevák Hans Fröberg. Je to on, kto svojou hrou a výnimočným, zdravo špinavým hlasom ťahá hudobný výraz tejto kapely z aristokratickej nudy. Aj keď je Stolt svojím zjavom a vystupovaním na koncertoch stále jasným frontmanom kapely, diablik Fröberg sympatickým spôsobom strháva na seba výraznú časť pozornosti publika. O dobrých koncertoch sa často hovorí, že kapela na nich hrala ako z cédečka - také boli zvukovo dokonalé. V prípade Starej Pekárne to ale neplatilo. THE FLOWER KINGS tam zneli oveľa lepšie ako na novom albume „Paradox Hotel“. Trúfam si povedať, že keby ho nahrávali v sobotu v Nitre ešte raz, okamžite ho vydajú vo zvukovo hutnejšej a kvalitnejšej reedícii. Pôsobivý bol taktiež svetelný park, ktorí pre Švédov organizátori pripravili. Publikum zložené z fajnšmekrov s vekovým priemerom nad tridsať rokov jednoducho muselo byť spokojné.

Ďalším zaujímavým koncertom v Starej Pekárni bude vystúpenie Poliakov RIVERSIDE za asistencie bratislavského trháku PERSONA GRATA. Vidíme sa v Nitre, priatelia! Mekka prog-rocku na Slovensku očakáva svojich pútnikov.

Fotografie: Thorn

 26

Rudi

Další informace

Diskografie

Look At You Now (2023)
By Royal Decree (2022)
Islands (2020)
Waiting For Miracles (2019)
Desolation Rose (2013)
Banks Of Eden (2012)
Tour Kaputt (2011)
The Sum Of No Evil (2007)
Paradox Hotel (2006)
Adam & Eve (2004)
Meet The Flower Kings (DVD) (2003)
Unfold The Future (2002)
The Rainmaker (2001)
Space Revolver (2000)
A Live On Planet Earth (2000)
Flower Power (1999)
Stardust We Are (1997)
Retropolis (1996)
Back In The World of Adventures (1995)