ESSENCE OF EXISTENCE - Terra Mentis

ESSENCE OF EXISTENCE - Terra Mentis

ESSENCE OF EXISTENCE - Terra Mentis

ESSENCE OF EXISTENCE - Terra Mentis

Exkluzívne recenzovaná novinka od vcelku nenápadného potemnelého zjavu ESSENCE OF EXISTENCE mala z môjho pohľadu určite ambíciu posunúť konštatovanie „Slovenská scéna extrémnej hudby je síce malá, no kvalitná” bližšie k pravde. Kapela sa od prvopočiatku prezentovala skôr zaujímavým uchopením umenia „čierneho kovu“ s automatickým bubeníkom a zastúpením elektroniky. „Terra Mentis“ zdarne rozvíja práve tento hudobný koncept. Ak by som mal pre neznalých vysloviť nejakú asociáciu, ku ktorej sa tvorba kapely približuje, bez váhania spomeniem DIMENSION F3H (projekt Morfea z LIMBONIC ART) a z tuzemských spolkov napríklad INNER FEAR.

Porovnanie skončím a začnem pri tom, že ESSENCE OF EXISTENCE na mňa spravili najlepší dojem a to, že štylizácia spomínaných kapiel je dost podobná. Predvedená vízia sa opiera o poctivý metalový základ kladúci hlavný dôraz na melodiku. Svižne podarená zmeska rôznych štýlov – od melodických sól berúcich si inšpirácie až odniekiaľ z rocku až po deathové a blackové zárezy. Ničoho vyložene akademického sa síce nedočkáme, ale vidno, že na kompozičnej výstavbe a pestrosti si dal niekto poriadne záležať. Druhým nosným pilierom je automat bicích. Tu môžem s kľudným srdcom prehlásiť, že na naše pomery je to absolútny unikát a tam, kde iné kapely držia v rukách čierneho Petra, ESSENCE OF EXISTENCE, podobne ako napríklad ANAAL NATHRAKH, držia eso. Rytmicky je automat veľmi pestrý, pritom absentuje kŕčovitá snaha kopírovať prácu živého bubeníka. Tretí pilier a samotný šat albumu reprezentuje samotné pretavenie ideovej stránky do jeho celkového vyznenia. Toto korešponduje s tým, čo som tu už prezentoval. Dočkáme sa širokého spektra „futurizujúcich“ samplov, výraznej úlohy kláves a rôznych podobných špecialitiek, ktoré skladby posúvajú k žiadanému výrazu. Dôležitým aspektom tohto faktu je ale to, že tieto sample nepohlcujú ich jadro a popritom sú často nositeľmi veľmi zaujímavých nápadov a prvkov. Konceptu albumu je uspôsobený aj triumvirát vokálov – občasný (skôr kričaný) death, black a jeden ženský hlások. K prvým dvom nemám vážnejší komentár a a ten tretí, aj keď nie je bombastický, je sebavedomou a pestrou prezentáciou, vhodne doplňujúcou a obohacujúcou štruktúry skladieb (na naše pomery úplne super). Kvalitatívne si všetky tracky držia svoju úroveň a 50-minútová stopáž ubehne veľmi svižne. Ak by som mal predsalen niečo vypichnúť, tak by to bola skladba „Implanted Reveries“, ktorá mi pripomína najlepšie momenty experimentátorov SOURCE OF TIDE, prípadne našliapnutá „Cryotomb“.

„Terra Mentis“ síce nezbúra hranice žánrov, no je veľmi umne skomponovanou kolážou moderne znejúcich nápadov, stretávajúcich sa niekde v hlbokej budúcnosti. Náročným poslucháčom môže pripadať album prinajmenšom priehľadný, ale mňa si získal svojou pestrosťou, solídnym spracovaním, rozmanitosťou i atmosférou. Celé toto pojednanie zakončím tým, že ESSENCE OF EXISTENCE sa dostali tam, kam takí INNER FEAR alebo ADOR DORATH neboli schopní dôjsť a dúfam, že album si najde čoskoro vydavateľa, cez ktorého sa aj presadí.

 6

Arrow

Verdikt

Profesionálne poňatá futuristická vízia moderne znejúceho kovu. Pestrá syntéza elektroniky, blacku, deathu a ďalších subžánrov predstavuje na slovenské a české pomery pomerne unikátne dielo. Pre našincov a priaznivcov kapiel ako KOVENANT alebo DIMENSION F3H, jednoznačné odporúčanie.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:14

Produkce: Technology
Studio: Essence Studio

www.essenceofexistence.com

Sestava

Skladby

  1. Born 1010011010
  2. Spiritless
  3. Mindechoes
  4. Desire Fragments
  5. Implanted Reveries
  6. Cryotomb
  7. Bewildered Reason
  8. Ageless Forrest Silence
  9. Thunders of Dissolution
  10. Unveiled Astral Paths
  11. Components of God

Diskografie

Terra Mentis (2006)
Ephemeris Sun (2001)
Of Bloody Tears (1999)