GALLERY OF SOUND - Hegemony

GALLERY OF SOUND - Hegemony

GALLERY OF SOUND - Hegemony

GALLERY OF SOUND - Hegemony

Tohle CD není sice úplně nejaktuálnější (a čert ví, kudy všude si hledalo cestičku, než dorazilo do útulných končin naší Metalopole), nicméně by asi bylo přinejmenším netaktní, kdybychom na něj definitivně pozapomněli, obzvláště když jako celek nabízí několik málo okamžiků, u nichž se klidně dá na chviličku pozastavit. Tak třeba už jen pouhé srovnání jeho tvůrců, tedy rakouských heavy metalistů GALLERY OF SOUND (neboli GOS), s jim na roveň postavenými představiteli domácí scény. Také tihle rakušani si svou desku vydávají sami, také je nejspíš znají jen v jejich rodném městě a nejbližším okolí, a všechno, co na tom metalovém svět mají, je jen chuť do hraní, pár fanoušků a holé zadky (však víte, jak to myslím). A ejhle (pominu-li zvukovou stránku nahrávky, která mi u debutových záležitostí podobných spolků nepřipadá zrovna tou nejdůležitější – i když třeba právě v případě GOS je v naprostém pořádku), nejsou o nic horší nebo naopak lepší, než taková odpovídající a středně zkušená domácí kapela, holdující heavy metalu s klávesami a ženským zpěvem (na NIGHTWISH zapomeňte, protože s těmito řádky nemají nic společného). Pochopitelně to ovšem neznamená, že bych jim chtěl (nebo dokonce mohl) vystavit nějaký glejt na uzemňující úder světové metalové scéně, to v žádném případě. 

GALLERY OF SOUND Ale abychom si nastínili alespoň minimální obrázek o tom, co a jak GOS vlastně doopravdy hrají. Jak patrno, proto, aby se nestali úplně neviditelnými, si na svém čele hýčkají zpěvačku Magdalenu Danner, která sice nezpívá nejhůř, ale zase nepodává nějaký extra výkon (a to prosím nejen výškový). I když připouštím, že do víceméně klasického heavy metalového výrazu kapely sedne jako ulitá, a v některých skladbách („Angels Or Beasts“ nebo „The Feast“) je to především ona, kdo za kapelu mává praporem k upoutání pozornosti. I zřejmě při vědomí toho proto GALLERY OF SOUND přihazují ještě jednu malou špetku, jejímž účelem bylo původně rovněž zvýraznit skupinové kontury. Říkám záměrně původně, neboť ten ždibec něčeho, co by se při troše dobré vůle dalo nazývat progresivitou v duchu kapel typu DREAM THEATER, a co se nenápadně proplétá celým albem, má tu smůlu, že je ve vztahu k metalu pro zletilé, který jinak GOS nepochybně produkují, jaksi předškolní a skoro až „pískovišťový“. Ono totiž když si uvědomíte, že nakonec „Hegemony“ stejně vtiskává jen něco málo nevýznamné melodické nadýchanosti a pozlátka navíc, opravdu už není těžké si přímo představit, kterak kytarista a klávesista otloukají progresivní bábovičky, a ty se jim ne a ne povést. 

No jo, no. O nic lepší, ale ani o nic horší než ti naši. Teď se jen dobrat toho, co to vlastně, u všech všudy, znamená.

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Rakouští heavy metalisté GALLERY OF SOUND. Těžko k nim dodávat něco nad rámec recenze, když je člověk ani pořádně nezná a album „Hegemony“ mu v tomto směru také bůhvíjak nepomůže.

Hodnocení

Autor
4,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:29

Produkce: GALLERY OF SOUND
Studio: Bandbreiten Studios, Linz, Rakousko

www.gos-metal.com

Sestava

Skladby

  1. Power Of Paradise
  2. Angels Or Beasts
  3. The Feast
  4. Who Told You?
  5. On The Top
  6. Broken Wings
  7. Praying For Rain
  8. In Between
  9. Children Of Wonderland
  10. Stockings And High Heels

Diskografie

Hegemony (2004)