DELIRIOUS - Made For The Violent Age

DELIRIOUS - Made For The Violent Age

DELIRIOUS - Made For The Violent Age

DELIRIOUS - Made For The Violent Age

Přiznám, že od leckteré nahrávky mě dokáže spolehlivě odradit už vzhled jejího obalu. V tomto případě jsem měl co dělat, abych se přinutil si nový výtvor německých DELIRIOUS vůbec pustit, protože artwork desky „Made For The Violent Age“ připomíná spíše výjev z krabice nějaké počítačové hry ve stylu DOOMa, než obal desky, který by mě měla zaujmout. Navíc průvodní komentář kolegy Rudiho ve znění „německý thrash jako řetěz“, se kterým mi CD předával, jen zvýraznil mé obavy z hudební tryzny, která na mě čeká.

DELIRIOUSLeč světe div se, nic takového se nestalo. DELIRIOUS, kteří za dobu své patnáctileté existence vydávají teprve třetí dlouhohrající desku patří do druhé vlny německých thrashových kapel a jsou jedněmi z předních nositelů tradic tohoto metalové žánru ve své zemi. Ačkoliv jsem od nahrávky očekával hlavně ortodoxní a vyčpělý thrash metal, dostalo se mi pouze toho prvního, protože o vyčpělosti nemůže být žádná řeč! Pravda, kapela si to hrne v hluboce zajetých hudebních kolejích a v zásadě nepřináší nic nového, což zřejmě ani není jejím cílem. Naopak snahou německých je ukázat, že pravěký thrash metal, pokud se oblékne do fešného hávu v podobě kvalitního a řízného zvuku a vyšperkuje moderními kytarovými riffy, má stále co nabídnout a dokázat, že nepatří do propadliště dějin spolu s jeho posluchači oděných v džínsových bundách s nášivkami SODOM.

Formálmě albu můžu vytknout jen minimum, tedy k pochvalám. O bezchybné produkci už zmínka byla. K tomu ještě nutno připočíst kvalitní instrumentaci, cit pro dramaturgii skladeb, kde blok klasických thrashových sekaček zpestří nějaká ta pomalejší skladba, či dokonce balada („My Friends“), rovněž cit pro kvalitní melodii, či naopak správně dávkované agresivní riffové ataky. Vzdáleně, když pominu celou plejádu žánrových klasiků, bych zvuk DELIRIOUS mohl přirovnat třebas k americkým TESTAMENT, konkrétně k jejich prozatím poslednímu albu „The Gathering“ z roku 1999. Částečně k tomu svádí i vokál Markuse, jehož výrazový rejstřík mi dost připomene právě projev Chucka Billyho.

Thrash metaloví gurmáni by DELIRIOUS mohli leccos vytknout, kopírováním svých vzorů počínaje a snad až přílišným lpěním na tradicích konče, ale faktem zůstává, že „Made For The Violent Age“ je deskou kvalitní a rozhodně s ambicí oslovit nejednoho vyznavače velice solidně provedeného ortodoxního metalu. Nic víc, nic míň, ale rozhodně ne málo.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Konzervativně pojatý thrash metal s moderním zvukem. Solidní práce a pro fanoušky žánru nepochybně zajímavá deska. Neodradí-li vás infantilní obal, zklamáni určitě nebudete.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: DELIRIOUS
Studio: Gernhart Studio, Siegburg & The Ragers Elite Studio, Hamm (Německo)

www.delirious.de

Skladby

  1. Intro
  2. Triple Six
  3. I Am The Enemy
  4. Call Me God
  5. Sleep In Peace
  6. Idiot Nation
  7. Blod Begins To Freeze
  8. Hate Trader
  9. My Friends
  10. Down On Myself
  11. The Sky Turns Red
  12. Ragers Elite
  13. In A Cadda Da Vida

Diskografie

Made For The Violent Age (2006)
Designed By Violence (2001)
Time In Progress (1998)
Thoughtlessness (EP) (1997)