THE DWARVES - The Dwarves Must Die

THE DWARVES - The Dwarves Must Die

THE DWARVES - The Dwarves Must Die

THE DWARVES - The Dwarves Must Die

Kalifornská punková legenda, známá mimo jiné také svými nespoutanými pódiovými prezentacemi či kontroverzními sexistickými obaly alb, právě minulý rok oslavila dvacáté výročí existence. Soubor, který neustále mění svou členskou základnu a který se už po dvě dekády oddaně združuje okolo kultovní postavičky americké „indie“ scény západního pobřeží zvoucí se Blag Dahlia – THE DWARVES, patří spolu s BAD RELIGION, NOFX a několika dalšími skupinami k tomu nejznámějšímu, co z punku vzešlo v rozsáhlé pacifické oblasti mezi San Diegem a Seattlem. Budu-li konkrétní, THE DWARVES jsou z překrásného San Francisca. Posledním albem „trpaslíků“ je na punk rock velmi různorodá kolekce „The Dwarves Must Die“ ze sklonku roku 2004, kde se tito tvorové ukazují ve velmi odvážném a širokém hudebnímu spektru.

THE DWARVESPrvní, co na albu zaujme, je jeho velmi kvalitní, moderní a příjemně natlakovaný zvuk. Dále pak schopnost kapely napsat na jednom albu skladby rozlišné stylové příslušnosti, každou z nich velmi nápaditou a ještě to celé zabalit do jednolitého s punkem koketujícího vyznění. Zkrátka THE DWARVES jsou melodický crossover jak má být. Album startuje svižnou a jakoby z živého koncertu sejmutou skladbou „Bleed On“, jejíž refrén navozuje atmosféru barevných šedesátých let a upomíná tak na „surfařské“ kapely (BEACH BOYS) této už dávno opěvované doby. Následuje mohutný crossover „Fefu“ s hysterickými výkřiky a drtivými riffy. Trojka „Salt Lake City“ jsou zase RAMONES jako vyšití. Nářez „Dominator“ patří k nejpovedenějším položkám alba, stejně tak transparentní houpačka „Demented“. Nabušený hip-hop se skoro nu-metalovým nápěvem v refrénu, jehož autorem není nikdo jiný než „pan provařený“ Dexter Holland z OFFSPRING, to je skladba „Massacre“. Tato „MTV“ píseň se liší od zbytku alba asi nejvíc. Naproti tomu svižný futuristicky nazvučený punk reprezentují skladby – „Downey Junior“, „Relentless“, „Go!“ a „Another Classic“. Mnohými samply a podkresy ozvláštněný podivný jehovistický popěvek má název „Christ On A Mic“. Titulní skladba, ve které „liliputáni“zvažují svou další existenci, album nekompromisně zakončí.

Album má velkou schopnost získat si svými nápaditými refrény posluchačovu pozornost. Je na něm jen málo míst, kde by hrozila nuda, snížení napětí nebo dokonce výpadek proudu. Poslední THE DWARVES jsou tedy velmi elektrizující a zábavný punk mnoha tváří, tepající jedním velkým srdcem.

 1

Stray

Verdikt

Svěží a velmi různorodé punkové album, reprezentuje to nejlepší co tahle muzika vzešlá ze západu Spojených států v současné době nabízí. Moderní zábavný „crossover“ plný popových melodií, punkových úprků i nasamplovaných deklamací.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 30:30

Produkce: Blag Dahlia a Eric Valentine

www.thedwarves.com

Skladby

  1. Bleed On
  2. Fefu
  3. Salt Lake City
  4. Dominator
  5. Demented
  6. Blast
  7. Like You Want
  8. Relentless
  9. Massacre
  10. Runaway 2
  11. Go!
  12. Another Classic
  13. Christ On A Mic
  14. Downey Junior
  15. The Dwarves Must Die

Diskografie

The Dwarves Must Die (2004)
Come Clean (2000)
Free Cocaine (kompilace 1986-1988) (1999)
Lick It (kompilace 1983-1986) (1999)
Sugarfix/Thank Heavens For Little Girls (1999)
The Dwarves Are Young And Good Looking (1997)
Sugarfix (1993)
Thank Heavens For Little Girls (1991)
Blood Guts And Pussy (1990)
Horror Stories (1986)