THE ESOTERIC - With The Sureness Of Sleepwalking

THE ESOTERIC - With The Sureness Of Sleepwalking

THE ESOTERIC - With The Sureness Of Sleepwalking

THE ESOTERIC - With The Sureness Of Sleepwalking

Přestože je „With The Sureness Of Sleepwalking“ první skutečně plnohodnotná deska Američanů THE ESOTERIC (pozor neplést si se zcela odlišně zaměřenými a asi i mnohem známějšími ESOTERIC), kořeny téhle skupiny z Kansasu sahají až do roku 1996. U zrodu stály i některé zajímavé osoby jako bývalý zpěvák COALESCE Steve Cruz a původní bubeník TODAY IS THE DAY Marshall Kilpatric. Skupina však jen přežívala kdesi na okraji obecného zájmu, mnohá EP a splitka příliš rozruchu nenadělala. Až vydání „With The Sureness Of Sleepwalking“ představuje vyvrcholení mnohaleté snahy a dosažení první mety na cestě k úspěchu.

THE ESOTERICVýše zmíněná jména asi dostatečně napovídají o jak stylově zaměřenou skupinu půjde. Hardcore je jasným základem, ze kterého THE ESOTERIC vyrůstají, své hudební inspirace však čerpají i z mnoha dalších směrů tvrdé hudby, a tak se nezřídka dají použít i nálepky metalcoru, mosh hardcoru, progres coru nebo math metalu. Není to však tak divoké, jak by se z tohoto popisu mohlo zdát, THE ESOTERIC jsou ve využívání těchto vlivů opatrní, dalo by se říct přímo střídmí, vše schovávají za masku vstřícně přizpůsobivé základní formy, která jako by se snažila přesvědčit svět, že tahle hudba je pro každého. Jak už to ale často bývá, výsledek je pak tak trochu „ani kočka ani pes“ a album „With The Sureness Of Sleepwalking“ se proto stává hudbou pro všechny a současně pro nikoho. Pasáže blížící se svou agresivní rozbujelostí současným lídrům novodobého agresivně technického hardcoru NORMA JEAN svazuje strach se jasně vyprofilovat, bojácné úniky do lehčí stravitelnosti nepůsobí důvěryhodně, je to jako neustále připravená adrenalinová injekce poslední záchrany pro případ srdečního kolapsu. Těžko však tuto nevyhraněnost nějak kriticky soudit, neboť materiál alba tvoří z části i znovunahrané skladby z dřívějších EP. To samozřejmě způsobuje jistou nekoncepčnost, a tak se zde vedle sebe objevují jak kousky technicky vybroušené, tak přímočařejší sekanice. Ale tahle surovost a nedotaženost může nabývat i jisté sympatické polohy, když dokáže vybudit pozornost a snad i překvapivě podráždit.

Z mého pohledu skupině nejvíce sluší pomalejší sludge core poloha skladeb „Ram-Faced Boy“ nebo „Somnambulist“, kde vyniká lehce disharmonická rytmika a dominantně řvavý vokál vytváří kontrastní dojem mnohem větší agrese a rychlosti, než jak tomu ve skutečnosti je. Trochu zvláštně naopak působí nesměle rock’n’rollová „Your New Burden“. THE ESOTERIC zkrátka své inspirace jen naznačí, rozbouří očekávání, ale často zůstanou v jakémsi vakuu nedotaženosti. Chybí nebojácnost, kterou by skupina snažící se bořit hranice stylů měla mít. Náznaky namlsají, pak ale absence očekávané bouře lehce zklame. Ale i tak je „With The Sureness Of Sleepwalking“ slušný materiál.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 3

Noisy

Verdikt

Místy trochu netradiční metalcore staršího střihu, plný agrese a tvrdosti s úniky do progresivnějších poloh a razantních výbuchů. Trochu nedotažené, ale upoutávající.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 48:08

Produkce: Ed Rose a THE ESOTERIC
Studio: Black Lodge Recording

www.the-esoteric.com

Sestava

Skladby

  1. Disappearing...
  2. Ram-Faced Boy
  3. His Eternal Enemy
  4. Your New Burden
  5. Unavoidable Conclusion
  6. This Is Dedicated To The Prettiest One
  7. Somnambulist
  8. Make Fine Dreams
  9. To Keep Truth To Oneself
  10. The Curse of Greyface
  11. A Fool's Errand
  12. Until the Grave Gives Up the Ghost
  13. Mapping the Fall

Diskografie

With The Sureness Of Sleepwalking (2005)
1336 (EP) (2004)
THE ESOTERIC / WORMWOOD (7' split) (2003)
A Reason To Breathe (EP) (2002)
Roads Between (split s SAVED BY GRACE) (2002)
Live At CBGB'S NYC (split s LUDDITE CLONE) (2002)
Plagued By Visions (live/demo) (2001)
An Illusion Of Scared Circumstances (demo) (1999)
THE ESOTERIC / DERAILER (split) (1999)
Esoteric (EP) (1998)