THE IDORU - Hopeless Illusions

THE IDORU - Hopeless Illusions

THE IDORU - Hopeless Illusions

THE IDORU - Hopeless Illusions

Budapešťtská pětice THE IDORU je jednou z nadějí maďarské kytarové scény. Když jsem se poprvé seznámil s její tvorbou, tak jsem byl poměrně překvapen faktem, že vydává na slovenském převážně metalcoreovém labelu Deadbutcher records. Novinkové EP „Hopeless Illusions“ disponuje kromě pěkného obalu a jeho vnitřku i solidní hudební náplní, která přestože ještě stále nepostrádá některé dětské nemoci, má určitě aspirace své cílové publikum výrazněji oslovit.

THE IDORUKapela, která už si mimo jiné vyzkoušela i jaké to je vystupovat na největším maďarském festivalu Sziget přináší pětici příjemně plynoucích písní. Všechny jsou postavené na pevném rockovém základě se šťavnatými kytarami a razantní rytmikou. Klasickou rockovou strukturu se pak snaží obohatit dalšími vlivy, díky čemuž tak muzika dokáže působit svěžím dojmem. Přestože dominantním prvkem hudby THE IDORU je rocková dravost, lze kapelu zaškatulkovat jen velice stěží. V každé z pěti písní se totiž objevují vlivy různých rockových subžánrů. Například v první „Shut Your Eyes, To Love, To Live“ zaujme lehké koketování s progresivně rockovými prvky a velmi chytlavý až hitový refrén. Dovolil bych si ji označit za možná nejvydařenější a nejvýraznější skladbu z celé kolekce, které se ještě v závěru disku dostalo zajímavého tanečního remixu. Hned v následující „Different Ways, Different Situations“ (THE IDORU se zjevně vyžívají v delších názvech) kapela zaútočí v přímočarém punkrockovém rytmu a melodii, která jakoby vypadla z repertoáru hlavně zámořských kapel, aby se pak vzápětí přenesla na emorockovou vlnu. Takovýmito různými rockovými propletenci se vyznačují všechny skladby a i když působí velmi nenásilně a dokazují nemalý stupeň kompoziční vyzrálosti kapely, THE IDORU se i tak nevyhnuli několika hluchým místům a úsekům, které dokáží působit nedotaženě.

I přes kritiku v předchozí větě se dá říct, že Maďaři představují příjemnou alternativu k mainstreamovým rockovým kapelám. Tohle EP navíc můžeme brát jako určitý mezistupeň k dalšímu albu a když se kapele podaří zapracovat na dotažení svých nápadů a aranží budeme moci hovořit o naplnění nadějí vkládaných do této pětice. „Hopeless Illusions“ lze rozhodně doporučit jako posluchačsky přívětivou a chytlavou, avšak nepodbízivou a svěží rockovou nahrávku.

PS: CD obsahuje i multimediální stopu, kterou tvoří videoklip ke skladbě „Lack Of Credibility“ a dvě skladby pocházející ze tři roky starého dema.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Svěží a invenční rocková nahrávka, která v sobě mísí různé polohy tohoto žánru. K úplné spokojenosti však přeci jen ještě něco chybí.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 30:02

Produkce: Varga Zoli & THE IDORU
Studio: Bakery Studio, Érd

www.theidoru.com

Sestava

Skladby

  1. Shut Your Eyes, To Love, To Live
  2. Different Ways, Different Situations
  3. The Valley Of Disappointment
  4. Lack Of Credibility
  5. After The New Storm

Diskografie

My Small Community (split s VELVET STUB) (2010)
Face The Light (2009)
Monologue (2007)
Hopeless Illusions (2006)
Brand New Way, Brand New Situation (2004)
After The Storm (EP) (2003)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Moderní a přece svojská rocková skupina – to je v dnešní době již celkem výjimka. Instrumentální přesvědčivost, aranžérská propracovanost a tomu vydatná porce emocí – to jsou atributy, kterými si mě tato pešťská sebranka získala na svoji stranu. Držím palce do budoucna a těším se na další materiál.
RIP | 3. dubna 2006

 

7 / 10
Plně souhlasím s Dalasovou recenzí a v podstatě pouze zopakuji již jím nastíněné myšlenky. IDORU skutečně působí velmi svěžím dojmem, který ještě nadále zvyšují schopností lehce a nevtíravě předcházet mezi žánry, tu a tam se otřít o takřka metalovou nabroušenost či dát jednotlivým skladbám vnitřní náboj, přesto nesklouzávat do vtíravé primitivnosti. Ačkoli jsou z aktuální nahrávky cítit mnohé rezervy, potenciál nelze hudebníkům rozhodně upřít a důvěru v ještě mnohem zajímavější hudební výsledky vkládám, podobně jako kolega, především do budoucích alb.
Pavel | 27. února 2006