ABRAMELIN - Abramelin

ABRAMELIN - Abramelin

ABRAMELIN - Abramelin

ABRAMELIN - Abramelin

Osudy některých nahrávek bývají velice pohnuté. Přestože jejich kvalita je nepopíratelná, cestičky ke svým poslouchačům si hledají velice krkolomně a zdlouhavě. Tohle je případ i albového debutu australských ABRAMELIN. Eponymní deska vychází nejdříve v roce 1995 u malé australské firmičky Thrust. Její kvality však neunikly ani pozornosti lidí z dnes již neexistujícího španělského a ve své době dobře zavedeného labelu Repulse Records, pod jehož křídly se nahrávka o dva roky později dostává i do světa. Tohle zpoždění však z její kvalit neubralo ani píď a i po deseti letech „Abramelin” stále působí jako svěží a invenční death metalové album.

ABRAMELINJestliže si velice zjednodušíme dělení death metalových proudů na evropský a zámořský, tak hudební náplň tohoto disku v sobě skrývá umnou kombinaci vlivů obou zmiňovaných scén. Z toho amerického si bere brutální kytarové riffy a specifickou chorobnou atmosféru, kterou disponují právě hlavně bandy ze Států. Vliv zámořské scény je v hudbě ABRAMELIN přeci jen převažující, protože evropské melodiky se na „Abramelin“ zase příliš nenachází. V tomto případě si přijdou na svoje skutečně hlavně vyznavači intenzivní hudební brutality. Sympaticky zvrhlou atmosféru pak skvělým způsobem šperkují typická death metalová sóla, kterými tihle Australané vskutku nešetří.

Výbornému dojmu z poslechu tohoto materiálu pomáhá kromě uvedeného i jeho strhující dynamika, kdy každá skladba, přestože mají všechny společný základ v rychlém tempu doprovázeném dvoukopákovou palbou bicích, dokáže nabídnout nejeden zajímavý motiv, sólo, vyhrávku, či nenásilnou rytmickou a náladovou změnu. Z každého tónu na „Abramelin“ je poznat, že v srpnu 1995 navštívila melbournské studio Toyland vyzrálá a kompozičně zručná kapela, která na rozdíl například od krajanů MORTIFICATION neměla potřebu chrlit jedno album za druhým, ale právě naopak svůj styl prostřednictvím několika demoahrávek pilovat k dokonalosti.

Tohle je prostě jedna z desek, u které nemá zub času nejmenší šanci na úspěch. Nechci tvrdit, že „Abramelin“ je nějakým převratným, či v rámci svého žánru stylotvorným kouskem, ale rozhodně se i z dnešního pohledu jedná o vynikající death metalové dílo a chuťovku pro deathové fajnšmekry. Kompozičně i instrumentálně skvěle vyvážená deska, která ještě v závěru dokáže překvapit vyvedeným coverem „Cantara“ dalších skvělých a mnohem slavnějších Australanů DEAD CAN DANCE. Jediné, co by se dnes dalo vylepšit, je možná zvuk, na kterém je přeci jen těch bezmála 10 let znát. Můžu-li vám poradit, tak pokud někde tento kotouček uvidíte, s jeho pořízením nemusíte váhat ani vteřinu!

 6

Dalas

Verdikt

Australský death metalový export s vysačkou vysoké kvality. Takhle kvalitních metalových desek se v této zemi zas neurodilo.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 42:09

Produkce: ABRAMELIN
Studio: Toyland Studios, Melbourne (AUS) - srpen 1995

Sestava

Skladby

  1. Misfortune
  2. Grave Ideals (Nekromaniak)
  3. Spiritual Justice
  4. Humble Abode
  5. Stargazer (The Summoning)
  6. Stargazing (Stargazer II)
  7. Deprived Of Afterlife
  8. Invocation
  9. Cantara

Diskografie

Deadspeak (2000)
Abramelin (1995)
Transgression From Acheron (EP) (1994)
Deprived Of Afterlife (7'' EP) (1991)
Eternal Suffering (demo) (1989)