AIDEN - Nightmare Anatomy

AIDEN - Nightmare Anatomy

AIDEN - Nightmare Anatomy

AIDEN - Nightmare Anatomy

V časoch, keď už aj GREEN DAY vydávajú epické rockové albumy, aby na nich potom vykrádali brit-popové ikony OASIS, rozhodne poteší mladá, dravá, dynamická a kvalitne odsýpajúca punková muzika. Tým lepšie, ak je vhodne okorenená metalom a príjemným gotickým imidžom. V tesnom závese za pravdepodobne slávnejšími MY CHEMICAL ROMANCE si v tejto váhovej kategórii v ringu drsného amerického showbiznisu veselo poskakujú chlapci z kapely AIDEN.

AIDENÚsmev na tvári im rozhodne spôsobil fakt, že doska „Nightmare Anatomy“ sa stala najpredávanejším debutom v katalógu ambiciózneho vydavateľstva Victory Records a ich hudobné snahy viacerí kritici označili za veľkú nádej americkej rockovej muziky. Majú AIDEN pred sebou naozaj až takú svetlú budúcnosť? Podľa môjho názoru jednoznačne áno. Na „Nightmare Anatomy“ robia všetko správne, bez chybičky. Jednoduchá punková muzika tu a tam pritvrdená nahnevaným vokálom či riadne nabrúsenou gitarou, vyšperkovaná vynikajúcimi melodickými nápadmi (najmä na spevavých refrénoch si AIDEN dajú záležať) bez akýchkoľvek pochybností musí padnúť na úrodnú pôdu priazne (nielen) amerických tínedžerov. Netreba ani priveľa empatie, aby bolo jasné, že to, čo sme my, starší priaznivci rockovej hudby, cítili na začiatku deväťdesiatych rokov pri počúvaní napríklad albumu „Smash“ od OFFSPRING, lomcuje dnešnou mládežou v súvislosti s chlapcami zo Seattlu, ktorí sa pri názve AIDEN inšpirovali pri sledovaní hororového filmu Kruh.

AIDENTieto temné, „gotické“ inšpirácie sú pri AIDEN a im podobných kapelách mimochodom veľmi zvláštne, miestami priam zábavné. Veselá, pozitívnou energiou nabitá hudba a k nej texty o nočných morách, poslednom východe slnka, romantickom zomieraní – vo veľkej miere vraj ide o inšpiráciu fínskymi velikánmi HIM. Kruh (tentokrát celkom iný) sa teda uzatvára. Americkí stredoškoláci sú fascinovaní fínskymi melancholikmi, ktorí zasa v mnohom vychádzali z brooklynských veteránov TYPE O NEGATIVE. Zaujímavo prepletené zákonitosti rockovej histórie! Konečné hodnotenie albumu „Nightmare Anatomy“ by bolo určite pozitívnejšie, keby kapela vydržala s dychom aj po úvodných troch skladbách. Ak sa v duchu „Knife Blood Nightmare“, „The Last Sunrise“ a „Die Romantic“ budú niesť nasledujúce počiny AIDEN, máme sa rozhodne na čo tešiť!

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 8

Rudi

Verdikt

Jednoduchá punková muzika tu a tam pritvrdená nahnevaným vokálom či riadne nabrúsenou gitarou, vyšperkovaná vynikajúcimi melodickými nápadmi. Ak sa v duchu prvých troch skladieb budú niesť nasledujúce počiny AIDEN, máme sa rozhodne na čo tešiť!

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
2,5 / 10

Další informace

Stopáž: 40:17

Produkce: Steve The Devil Carter
Studio: Robert Lang Studios & Orbit Audio (Seattle, WA)

www.aiden.org

Sestava

Skladby

  1. Knife Blood Nightmare
  2. The Last Sunrise
  3. Die Romantic
  4. Genetic Design For Dying
  5. Breathless
  6. Unbreakable (I.J.M.A.)
  7. It´s Cold Tonight
  8. Enjoy The View
  9. Goodbye We´re Falling Fast
  10. This City Is Far From Here
  11. See You In Hell

Diskografie

Nightmare Anatomy (2005)
Our Gangs Dark Oath (2004)

Jiné pohledy

2,5 / 10
Můj pohled na „Nightmare Anatomy“ je absolutní negace všeho co Rudi vychválil ve vlastní recenzi. Zpěvák jako by svoji neschopnost maskoval za kvákavě artikulované punkové vyřvávání, jednoduché rolování a často do zblbnutí drhnutý postup leze na nervy, stereotypní rytmika nudí, zvuk je to jediné co vyznívá profesionálně, bohužel i díky tomu se odhaluje trapná nahota vlastní hudby, hloupě nenápaditou a účelovou hudbu korunují stupidní refrény (přímo hrůzný v případě „Die Romantic“), za které by se určitě styděli i takoví BLINK 182. Nálada ve skladbách není žádná, co taky najít v kolovrátkové ubečenosti. Ne, vážně ne, tady nedokážu být tolerantní, tohle je zralý na Bohnice. Trochu mi to připomíná poslední počin slovenských EDITOR, jenom nevím koho tím přirovnáním urážím víc.
Noisy | 7. února 2006