UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE - True Norsk Politológia

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE - True Norsk Politológia

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE - True Norsk Politológia

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE - True Norsk Politológia

„Väčšine ľudí, by sa nepáčila predstava, že im klamete.“ „Väčšina ľudí žije v Číne,“ podnikavé slepé dievčatko odpovedá prostému a dobráckemu pumpárovi Lassemu. Ten je za krátky čas svedkom ôsmych príbehov, tragikomických karikatúr „typických“ voličov politických strán najširšieho spektra. Film „Utópia: Najviac ľudí žije v Číne“ prináša úsmevnú mozaiku na odľahčenú a poľudštenú politickú tému. Poviedkové príbehy spája väčšinou irónia a sarkazmus, jednotnú a uvoľnenú dramaturgiu naruší azda len prílišná vážnosť jedného z príbehov, čierny humor záverečného určite nie.

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE

Stredoeurópanovi prídu niektoré politické zmýšľania kontrastné k tomu, ako sme na ne zvyknutí tu. Ak už sa však aj nechcete poučiť obrazom typického nórskeho kresťanského ľudovca (lesbický pár, ktorý si adoptoval rumunskú sirotu), baviť sa budete určite. Množstvo režisérov a scenáristov je určite zárukou toho, že sa nebude nadŕžať nikomu, ako hlupáci tu nakoniec skončia takmer všetci. Okrem Lasseho. V pozadí minipríbehov sa odohráva jeho vlastný, nezúčastnený. Príbeh o túžbach a obyčajnom ľudskom šťastí, ktorého pátos, v kontraste so zveličovaním hlúposti „voličov“ nejde brať inak, než dobrosrdečne.

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE

Napriek všetkému je film viac o ľuďoch, než o politike. Presvedčeným „-ičiarom“ a „-istom“ zamrzne úsmev na perách, len čo si berú tvorcovia na paškál to ich „-ičiarstvo“ a „-izmus“, schopnosť zasmiať sa na absurdných stereotypoch, či už sú to tie, ktoré si vytvárame my o iných, alebo naopak, je presne ten ušľachtilý výstup, ktorému nás „Utópia“ učí. Jeden príklad za všetky, na scéne, pri ktorej sa skupinka starčekov postupne prepadáva do bažiny, spievajúc si internacionálu, sa budú úprimne smiať aj „trafené husi“.

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE

„Utópia: Najviac ľudí žije v Číne“ je ďalším dôkazom vitálnosti škandinávskej kinematografie a obsahuje jej charakteristickú devízu. Jej poetiku, šteklivú absurditu a posolstvá ocení intelektuálny divák presne tým istým spôsobom, akým osloví toho menej náročného humor a prehľadné rozdelenie na pútavé epizódky. Mnoho z nich by si zaslúžilo plochu samostatného filmu. Ako už bolo spomenuté, konkrétne jedna je svojou vážnosťou natoľko „rušivá“, že si divák až niekde uprostred všimne, že má preladiť na iný spôsob vnímania. Napriek tomu pôsobí film dostatočne kompaktne. Bezstarostne a priam „po nórsky“ sa zdržiava akýchkoľvek poúčaní a návodov, ponúka však posolstvo pozitívneho dojmu, láskavosť a myšlienku.

UTÓPIA: NAJVIAC ĽUDÍ ŽIJE V ČÍNE

 18

V-dur

Verdikt

Ďalší dôkaz vitálnosti škandinávskej kinematografie obsahuje jej charakteristickú devízu: poetiku, šteklivú absurditu a posolstvá ocení intelektuálny divák presne tým istým spôsobom, akým osloví toho menej náročného humor a prehľadné rozdelenie na pútavé epizódky.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 85 min.

FOLK FLEST BOR I KINA
[Nórsko 2002]

Režie: Thomas Robsahm, Martin Asphaug, Arild Fröhlich, Sara Johnsen, Magnus Martens, Hans Petter Moland, Terje Rangnes, Ingebjørg Torgersen, Morten Tyldum
Scénář: Nikolaj Frobenius, Marion Hagen, Kjetil Lismoen, Erlend Loe, Thomas Robsahm, Harald Rosenløw-Eeg, Per Schreiner
Hudba: John Erik Kaada
Kamera: John Andreas Andersen, Anders Flatland, Gaute Gunnari, Trond Høines
Hrají: Ingar Helge Gimle, Kim Haugen, Trond Høvik, Marit Pia Jacobsen, Ingrid Jørgensen, Siv Klynderud, Ole-Jørgen Nilsen, Sven Nordin, Sverre Anker Ousdal, Edward Schultheiss, Sampda Sharma, Kristin Skogheim, Nils Sletta, Elin Sogn, Inger Teien
Premiéra v ČR / SR: 4. 11. 2004 / 12. 1. 2006

Jiné pohledy

8 / 10
Milo ľudský film. Neľakajte sa politického podtextu, ktorý slúži výlučne ako prostriedok na karikovanie typov ľudí, charakterizovaných sympatiami k tej či onej strane. V "Utópii" sa mieša reálne a blízke s absurdným a komickým. Napriek poviedkovému konceptu (každý fragment má na svedomí iný režisér) je snímok kompaktný a vyrovnaný. Tak trochu nórski "Knoflíkáři".
Thorn | 28. ledna 2006