LORDS - Swords

LORDS - Swords

LORDS - Swords

LORDS - Swords

Katalog amerického vydavatelství Jade Tree není věru příliš skoupý na zajímavá jména. Všechny kapely, se kterými jsem měl tu čest mě vždy dokázaly zaujmou a to je i případ trojice LORDS z města Louisville. O tom, že v Kentucky se krom výborné whisky tvoří i neméně skvělý hardcore mě přesvědčili už divočáci BREATHER RESIST a jejich „sousedé“ LORDS jsou jim v tomto směru velmi zdatnými soukmenovci.

LORDSKromě geografické příbuznosti lze mezi oběma kapelami najít i několik dalších společných prvků. V první řadě se LORDS, stejně jako BREATHER RESIST, řadí do proudu agresivních a nekompromisních hardcoreových kapel stavějících na prověřených hudebních hodnotách, ale neochotných smířit se s bezpečnou sázkou na jistotu a naopak hledajících progresivní elementy, kterými by svoji tvorbu dokázali náležitě obohatit. Základním poznávacím prvkem LORDS je hlavně nevyzpytatelná a rozdivočená rytmika v doprovodu zběsilé palby drtících riffů. Chaos a nestálost jsou pojmy, kterými by se dala tato nekontrolovatelná hudební smršť jednoduše pojmenovat. Na rozdíl od BREATHER RESIST však tato trojice rezignuje na nějaké hlubší experimenty a náladotvornost a místo toho sází hlavně na absolutní intenzitu a zuřivost svého hudebního projevu. Díky tomu tak třináctka skladeb rozprostřených na ploše dvaceti minut působí jako zničující výbušná puma se schopností bořit vše, co se jí postaví do cesty.

Ony zmiňované progresivní postupy se oproti několikrát uváděným kentuckým kolegům v tvorbě LORDS nacházejí přeci jen v poněkud skromnější míře. Krátká stopáž skladeb k nim ani příliš prostoru nedává, což ale koneckonců ani není záměrem kapely. Sázka na brutalitu a údernost je v tomto případě tím nejlepším možným řešením a je fakt, že v porovnání s mnohými podobně znějícími kapelami můžeme tuto trojici v pomyslném kvalitativním pelotonu zařadit na jednu z předních pozic.

Nezastírám, že pro americký hardcore mám slabost a patřím k jeho vyznavačům. To mi však nebrání ve snaze dělit zrno od plev a s klidným svědomím prohlašuji, že tohle zrno v té záplavě plevelu září velmi jasně!

PS: 3. března 2006 by se měli LORDS objevit na pražské sedmičce.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Další zničující nadílka těžkého a agresivního hardcore. LORDS jsou vskutku pěkně divoká partička nedělající žádné kompromisy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 20:01

www.lordsoflouisville.com

Sestava

Skladby

  1. Stigmata Rites
  2. Ringfinger
  3. Two Lies
  4. She Is The Last
  5. Snake It
  6. My Kind Live Low
  7. Watching The Clock
  8. Slow & Stupid
  9. Left High The Mighty Throne
  10. Talking Whip
  11. Beauty Sleep
  12. The Crawl
  13. Curse Of Clear Vision

Diskografie

Swords (2005)