SILENT EDGE - The Eyes Of The Shadow

SILENT EDGE - The Eyes Of The Shadow

SILENT EDGE - The Eyes Of The Shadow

SILENT EDGE - The Eyes Of The Shadow

SILENT EDGE sa svojou novinkou vydávajú na x-krát prešľapanú cestu heavy metalu/rocku s prísadami, ktoré by snáď zniesli označenie ako progresívne. Je ťažké na takejto ceste sa potknúť, no rovnako je pre poslucháča ťažké nájsť tam niečo nové. Už titulná a zároveň úvodná skladba „Through Different Eyes“ v podstate definuje všetko, čím je nahrávka schopná ohúriť, alebo skôr dosiahnuť opak.

SILENT EDGE ARTWORKTakže ako som už spomenul, recept je vcelku jednoduchý a dostatočne známy. Vezmeme zostavu relatívne zručných muzikantov v podobe gitary, basgitary, bicích, nezbytných kláves a speváka, ktorý to vie vytiahnuť „prekliate“ vysoko a ideme. Keď už máme kompletnú zostavu, je treba zložiť nejaké tie skladby. I tu je recept jednoduchý. Rytmika sa povezie na tradičných základoch heavy/speedu s trochou progresívnej degresie, ďalej pomiešame štruktúry emotívnejšie s hopsajúcimi, k tomu pridáme zopár rýchlo hore a dole prehratých stupníc a je to. Ešte sme zabudli na klávesy, ktoré sa budú správať obdobne a dodajú nahrávke ten správny symfonický, prípadne emotívny element. Uhádnete aký bude výsledok? Určite áno, no beztak to ešte zopakujem. Výsledkom bude totálne sterilná náhravka bez vlastného výrazu, evokujúca všetko možné, čo už bolo zahrané. K tomu pridajme nevýrazne poňatý zvuk a nešťastie máme na svete. Aby som len nehanil, tak sa nájdu aj nejaké tie pozitívne miesta, takže občas môžeme naraziť na vcelku zaujímavé melódie, prípadne zaujímavejšie atmo pasáže. Skladba „For Ancient Times“ bude u mňa zrejme vrcholom nahrávky (aj keď trocha pochybným). Aby som to dorazil úplne, tak stopáž je zbytočne natiahnutá a prehrýzť sa 63-minútovým materiálom mi dalo vždy dosť zabrať.

Nebudem viac kopať do zdochnutého koňa a zhrniem to asi takto. SILENT EDGE určite vedia hrať, lenže svoje úsilie by mali zamerať iným smerom a nájsť si vlastnú cestu a vlastnú tvár.

 Přidejte svůj názor

Arrow

Verdikt

Šablonóvitá, nevýrazná zmes heavy/speedu/rocku s nepatrnou dávkou progu.

Hodnocení

Autor
4,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 63:57

www.silentedge.com

Sestava

Skladby

  1. Through Different Eyes
  2. Savage Symphony
  3. Wasted Lands
  4. The Curse I Hold Within
  5. Crusades
  6. For Ancient Times
  7. Lost Conscience
  8. Under A Shaded Moon
  9. Rebellion
  10. Rebellion (The Awakening)

Diskografie

The Eyes Of The Shadow (2003)