TYPE O NEGATIVE - October Rust

TYPE O NEGATIVE - October Rust

TYPE O NEGATIVE - October Rust

TYPE O NEGATIVE - October Rust

Bylo to na podzim... snad roku 1996, nevím, už je to dávno a všechno kolem vybledlo, ale ne ten pocit, který jsem měl, když mi kamarád poprvé pustil „October Rust“ amerických excentriků TYPE O NEGATIVE. Na dotek něčeho zcela nového člověk tak snadno nezapomíná, obzvlášť, když má to něco nového hlas a tvář Petera Steela, cynického vampíra s uhrančivě hlubokým hlasem. Dnes již legendární deska mi srostla s podzimem, se sladkým parfémem tlení, se šustotem opadaných listů... Její barevná duše je jako vůně dřeva páleného kdesi hluboko ve hvozdu, kde má chýši Zelený muž a vilné nymfy provozují lesbické hrátky v barevných poduškách z listí.

Jakkoli mám rád všechny desky TYPE O NEGATIVE, „October Rust“ má výsadní pozici prvního milostného vzplanutí, ačkoli, pohříchu, nic takového nepotřebuje. Jeho štítem je jen a jen vysoká kvalita, která si nežádá sentimentu. Jedinečný zvuk uvízne v paměti, jak by také ne – kytary znějí synteticky, praskavě, zvýrazňují prostor pro basové linky,  tvoří překrásný kontrast k Peterově hutnému hlasu a magicky snových partech kláves Joshe „G. I. Jew“ Silvera. Zvláštní zvuk, který evokuje ranní mlhu převalující se mezi kmeny stromů, trochu rozostřený, zadumaný, melancholický, ale přitom plný jisker, barev a světel tvoří jednu z důležitých poznávacích známek „October Rust“.

TYPE O NEGATIVENe však jedinou. Jedinečná je především samotná hudba a kompoziční struktura skladeb. Zřejmě by se dalo eklekticky lovit v rozbouřených vodách historie a tu a tam vytáhnout nějaké to jméno inspirátorů, dalo by si i rvát tuto lesní krásku do klícek žánrů (především gotických mutací) , ale to je všechno jenom na škodu věci. TYPE O NEGATIVE mají svébytný výraz, ve kterém se snoubí zasněnost, dravost, tušený sarkasmus a stylizovaná mystika (nebrat negativně!), metal, rock, pop... a už jsou tu zase ty klece. Nechme je a rozhrňme žloutnoucí listí křovin. Za ním nás čeká tajemná říše plná lásky, sexu, vampyrismu, vilných bakchanálií, říše rezonující hlubokým přednesem Petera Steela, který své osobní konfese podává tu v teatrálně majestátním balení, tu naopak v pološepotavé naléhavosti. K vokálním linkám přilínají nádherné melodické nápady, které si jednotlivé instrumenty přehazují (tu je zazpívají klávesy, tu je zaštká kytara) a kterými se skladby jen hemží. Zlomy v melodických tématech jsou pro dlouhé skladby „October Rust“ více než charakteristické a činí stopáž nejen snesitelnou, ale za každých okolností poutavou. Jako příjemné doplnění jsou tu jasné památky čistě rockových kořenů ve skvělých kraťasech „My Girlfriends Girlfriend“ a „Cinnamon Girl“. Přesto za to nejlepší považuji skladby, které se vinou líně jako kouř ohně ke korunám stromů („Love You To Death“, „Green Man“, „Red Water“) a v jejich širých plochách se zračí celičká melancholie podzimu, kterou tak miluji, navíc obohacená o typicky steelovský erotický podtón... Z určitého pohledu je „October Rust“ nejerotičtější deska, jakou znám...

... a ani prchající roky jí neubírají krásu, podmanivost, sex appeal. Tahle věčně vadnoucí a věčně svěží květina hrdě trčí z hald podzimního odumírání, vyzařuje krásu, marnost, naději... A je to stále silné, jen tak u ní ulehnout, oddat se, naslouchat...

Autumn in her flaming dress
Of orange, brown, gold fallen leaves
My mistress of the frigid night
I worship pray to on my knees

 28

Marigold

Verdikt

Smutek, láska, erotika, rozkoš, smrt... album, které má v duši podzim.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Stopáž: 59:32

www.typeonegative.net

Sestava

Skladby

  1. Bad Ground
  2. Intro
  3. Love You To Death
  4. Be My Druidess
  5. Green Man
  6. Red Water (Christmas Mourning)
  7. My Girlfriend´s Girlfriend
  8. Die With Me
  9. Burnt Flowers Fallen
  10. In Praise Of Bacchus
  11. Cinnamon Girl
  12. The Glorious Liberation Of The People's Technocratic Republic Of Vinnland By The Combined Forces...
  13. Wolf Moon (Including Zoanthropic Paranoia)
  14. Haunted
  15. Untitled

Diskografie

Dead Again (2007)
Symphony For The Devil (DVD) (2006)
Life Is Killing Me (2003)
After Dark (DVD) (2000)
The Least Worst Of (2000)
World Coming Down (1999)
October Rust (1996)
Bloody Kisses (1993)
Origin Of The Feces - (Not) Live At Brighton Beach (1992)
Slow, Deep And Hard (1991)

Jiné pohledy

Můj nezapomenutelný společník podzimu léta Páně 1996. Zcela podmanivá deska plná nádherných pomalých skladeb, z nichž některé s klidným svědomím prohlašuji za skvosty ("Red Water", "Be My Druidness", "Love You To Death" ...), mě tehdy doslova chytla za srdce a tyhle pocity při jejím poslechu přetrvávají dodnes. Album žijící podzimem, padajícím listím, truchlivými náladami a nakažlivým smutkem. No povězte sami, dá se tomu hlubokému hlasu Petera Steelea vůbec odolat?
Dalas | 28. října 2005

 

Svojho času ďalšie zo sérií prekvapení, ktoré TYPE O NEGATIVE pravidelne pripravovali s každým novým albumom. Veľmi jemná a prístupná doska, citlivo melodická, vykontrastovaná hradbou typického zvuku TON, modliaceho sa k delayu, čo najväčšiemu sustainu a takmer rovnocennému vzťahu gitara-basgitara. Romantizmus na míle vzdialený samoúčelnosti, atmosféra opačná prvoplánovej.

Bol to moment, kedy ťahacie lietadlo TYPE O NEGATIVE vytiahlo svoj vetroň gotického metalu do ideálnej výšky. Lano sa odpojilo, odľahčení brooklynskí čiernozelenáči smerovali k svojmu absolútnemu vrcholu "World Coming Down", vetroň nabral kurz pomalého letu smerom nadol.

Ozaj. Až raz budem zomierať, chcem aby to bolo na Vianoce a aby mi k tomu hrala "Red Water".
V-dur | 28. října 2005