HUDBA ZA VŠETKY PRACHY - ...alebo ako nakúpiť a neprerobiť

HUDBA ZA VŠETKY PRACHY - ...alebo ako nakúpiť a neprerobiť

Poznáte to, raz za čas sa to stane každému. Záplava núl a jednotiek na vašom harddisku číta tisíce rarít a kompletných diskografií všetkých zásadných kapiel za posledných 20 rokov. Napriek tomu vám občas oko uletí na poličku, kde sa vzorne narovnané prsia originály, na ktoré šetríte z metalového vreckového. Pýtajú si prírastok a prasiatko je už plné; ako z neho vytĺcť čo najviac muziky?

CDBod prvý: Tuzemské distrá a e-shopy

Najjednoduchšou cestou je kúpiť CD priamo na koncerte, alebo podporiť niektoré z tuzemských distier. Výhody sú jasné: kompakt vám príde priamo domov (prinajhoršom na najbližšiu poštu), distrá sú ochotné a schopné zohnať všelijaké obskúrne vydania nemenej obskúrnych kapiel. S rastom distier sa rozširuje sortiment. Okrem domácich labelov (ich vydania sú v distrách za najnižšie ceny) sa ponuka rozrastá aj o veľhlasnejšie firmy. Slovenské Rock Extremum úspešne expandovalo aj medzi kamenné obchody a vedie katalóg prakticky všetkých metalových vydavateľstiev, od progových po blackové. Na českej strane si renomé získal Redblack s ich shopom v Brne (kompletný sortiment, prevažne doom/death/avantgarde), doplneným webovým obchodom (zasiela aj na Slovensko). Z „poštovo/koncertných“ distier udávajú krok Shindy Productions, Day After Records (prevažne HC/core/emo/indie/punk, v distribúcii o.i. Relapse Records) či slovenský Forensick Music (v distribúcii o.i. Cold Meat Industry, Avantgarde Music, Unique Leader Records) alebo Absint, ponúkajúci prakticky všetky tlačené ziny a úzko spolupracujúci so Shindym. Nevýhodou distier je okrem špecificky obmedzeného výberu občas pochybná kvalita – CD nezriedka cestujú po fesťákoch či UG akciách a mnohokrát utrpí ich „telesná schránka“. Občas sa teda stane, že za super cenu (za ktorú distrá vďačia fenoménu výmeny diskov v pomere 1:1) dostanete CD v bazárovom stave... Dalším aspektom je fakt, že kúpou v distre neutopíte maržu v reťazci distrubútorov, ale vo väčšine prípadov „investujete“ späť do UG scény. Viacerí pilní organizátori koncertov či vydavatelia zároveň vedú distro či obchod, ktoré v prípade potreby dokáže „zadotovať“ aj stratovú akciu.

Iným prípadom sú klasické, „mainstreamové“ e-shopy, ktoré v našich končinách len zriedka ponúkajú výhodnú cenu (nezriedka sú po zarátaní poštovného a dobierky drahšie, ako bežné obchody). Zľavy a výpredaje sa sem tam nevyhnú ani nim, zvlášť keď ich neinicioval obchodník, ale mocný vydavateľ.

Vhodné pre: ortodoxných metalheads, návštevníkov koncertov, ktorí radi pod vplyvom (zážitku) investujú, zberateľov rarít, demáčov či rôznych UG špecialít od súvisiacich tričiek cez odznaky až po vinyly, fanúšikov a podporovateľov undergroundu

Vyhnite sa: ak vyžadujete 100% kvalitu a v žiadnom prípade nerozbalený kus, ak neveríte dobierkam, ak máte radi mainstream 

Bod druhý: Kamenné obchody

MegastoreV prípade, že preferujete nákup spojený s nerušeným posluchom adepta na doplnenie zbierky, budú kamenné obchody asi vaším favoritom. Bohužiaľ tradičné obchody majú vďaka vyšším nákladom na prevádzku vyššie ceny; trend poklesu cien však zachytil aj ich a hlavne v nárazových zľavách sa dajú vychytiť pekné kusy. Mnohé z major labels zvolili cenovo agresívnu politiku aj u ešte stále zaujímavých titulov, vo všeobecnosti však americký zvyk novinku na trh uviesť so zľavou a až potom „zdražiť“ na normálnu cenu sa ešte neuchytil. Platí teda, že hlavne po kusoch objednávané metalové/undergroundové dosky a horúce novinky sú v práve v kamenných predajniach najdrahšie. Problém u okrajových žánroch nastáva aj so šírkou sortimentu.

Keď už sa vybrať touto cestou, tak: optimálni sú dlhoroční vlastníci obchodov s vzťahom k „tovaru“ (Roxy a Dr. Horák v Bratislave) alebo, vďaka agresívnej cenovej politike, megastores v zahraničí (špecializované Virgin, Fnac, ale aj zmiešanié Saturn či Mediamarkt). Naše „hypermarkety“ vzťahom k hudbe nie sú príliš preslávené, napriek tomu omyl zodpovedného pracovníka občas vedie k objednávke lahôdok, ktoré následne končia vo výpredaji.

Vhodné pre: konzervatívnych nakupujúcich, známych predavačov, obyvateľov veľkých miest a tých, čo si CD musia ohmatať a ovoňať, výpredajových fanatikov

Vyhnite sa: notorickí fanúšikovia nezohnateľných interpretov, šetrní milovníci noviniek, domasedi a asociáli

Bod tretí: Internetom zo zahraničia

Pravdepodobne najlacnejší spôsob, ako sa dopracovať (nielen) k novinke v perfektnom stave a za najnižšiu cenu (len domáce zľavy môžu internetovú ponuku trumfnúť). Rozhliadnite sa po amerických obchodoch, Európu si nechajte len na DVD (kvôli regionálnym obmedzeniam) a na špeciálne prípady. The End Mailorder posiela spoľahlivo (nanajvýš má stredový tŕň obalu vybité zuby), americký zvyk je baliť CD do celofánu isteného nálepkou zabraňujúcou otvorenie. Poštovné (bežná letecká, nie doporučená zásielka!) navýši cenu o 2 až 3 doláre za kus, novinky zvyknú stáť od 11 do 14 dolárov. Dodacie lehoty sú maximálne 14 dní, seriózne obchody (vyskúšané na cdconnection.com) pri strate, krádeži či zatúlaní balíka pošlú náhradný zdarma. Nevýhodou môže byť nutnosť platiť domáce clo a DPH, empiricky mám však potvrdené, že zásielka čítajúca 5 CD a menej sa u colníkov „nezdrží“. Pozor na nadrozmerné predmety, ktoré dopravu komplikujú a poštovné môžu navýšiť.

VISAPri nákupe cez internet je nutné vlastniť embosovanú kartu (VISA, MasterCard). Kartu vydávajú za viac či menej prísnych podmienok všetky banky za cca 700 Sk na 2 roky – stačí však, ak kartu vlastní váš známy – obchody ponúkajú možnosť zaslať na adresu rôznu, než je adresa držiteľa karty. Mnohé banky vydávajú za výhodnejších podmienok tzv. virtuálne karty, určené a prispôsobené výhradne pre nákup na internete. Pri nákupe je nutné overiť, či obchod komunikuje cez HTTPS protokol (adresa začína na https://), problém môžu spôsobiť falošné stránky či spyware číhajúci na vašom počítači. Suma je z karty strhnutá deň-dva po odoslaní objednávky, dlho pred tým, ako zásielku dostanete!

Okrem spomínaných obchodov mám skúsenosť s britským i americkým Amazonom (drahšie poštovné, ale bezpečný a rýchly, s obrovsky rozsiahlym sortimentom) či Sendit.com (DVD).

Samostatou kapitolou je eBay a ostatné aukčné servery či CD shopy v ďalekej Ázii. U obidvoch pravdepodobnosť sklamania po otvorení obálky narastá (naopak cena často klesá), rozumným uvažovaním sa však dá eliminovať na rozumné riziko. U eBay môže navyše nastať problém s platbou.

Vhodné pre: ľudí, čo majú vzťah a dôveru k technike, milovníkov netradičných nosičov, šetrných kupcov noviniek, tých, čo preferujú donášku nedotknutého CD až do domu a tých, čo si chcú vybrať z veľkého množstva titulov na jednom mieste

Vyhnite sa: ak sa ponáhľate, ak nedôverujete pošte, ak je pre vás akékoľvek riziko neúnosné, ak vám nevyhovuje platba z účtu

Bod štvrtý: Bazáry

Rozmáhajúci sa fenomén bazárov vypĺňa cenovú kategóriu medzi „bežne“ ocenenými CD a zľavami v normálnych obchodoch. Okrem viac či menej evidentne použitých nosičov sa nezriedka dá naraziť na raritky či takmer nedotknuté promáče, za ktoré sporovlivý redaktor po vykonaní popravy inkasoval zopár koruniek na prilepšenie. Občas sa dá natrafiť na skutočné skvosty, limitované edície či ťažko zohnateľné nahrávky, fenomén bazárov však trpí stlačovaním cien major labelmi či rastúcim kvantom zliav. Každopádne sa do bratislavského Nepálu oplatí skočiť, pražské Gung-Ho v priestoroch Rock Café je síce miestom príjemným a do istej miery kvltovým, bohužiaľ ceny zodpovedajú cenám noviniek na amerických e-shopoch. Samozrejmosťou je možnosť CD v bazári si vypočuť, skontrolovať či v prípade potreby reklamovať – zákon sa vzťahuje aj na použité predmety a predajca je povinný na závady upozorniť. Bacha na škrabance, nekompletné balenia či piráty, ktoré občas kontrolou majiteľa prekĺznu.

Vhodné pre: lovcov perál, ľudí, čo kompletujú diskografie kúsok po kúsku, dobrodružné typy, finančnou núdzou trpiacich redaktorov

Vyhnite sa: ak idete na istotu, ak nemáte radi to, čo mal rád už niekto pred vami


Porovnanie ku dňu 18.10.2005 (náhodne vybraté nahrávky, nachádzajúca sa vo väčšine „typov“ obchodov, sumy prerátané aktuálnym kurzom NBS):

DIMMU BORGIR: Puritanical Euphoric Misanthropia

1.) Rock Extremum (na dobierku): 440 Sk = 337 Kč (dobierka 85 Sk/80 Kč, poštovné pri platbe vopred cca 40 Kč, osobné prevziatie je väčšinou možné)
2.) Rock Extremum: 590 Sk = 451 Kč (štandardná cena priamo v obchode)
3.) cdconnection.com: 12.60$+3$ = 507 Sk = 388 Kč (včetne poštovného cca 70 Sk/54 Kč)
4.) Bazár Nepál: 300 Sk = 226 Kč

OPETH: Ghost Reveries

1.) Redblack e-shop: 440 Kč = 574 Sk, Rock Extremum (na dobierku): 550 Sk = 421 Kč + poštovné/dobierka
2.) Rock Extremum: 590 Sk = 451 Kč (štandardná cena priamo v obchode)
3.) cdconnection.com: 13.90$+3$ = 549 Sk = 420 Kč včetne poštovného
4.) momentálne v bazári nedostupné

DREAM THEATER: Octavarium

1.) Redblack e-shop: 530 Kč = 692 Sk + poštovné/dobierka
2.) Roxy: 600 Sk = 459 Kč
3.) cdconnection.com: 13.90$+3$ = 549 Sk = 420 Kč včetne poštovného
4.) momentálne v bazári nedostupné

ARCTURUS: Sideshow Symphonies

1.) Forensick e-shop: 450 Sk = 344 Kč, Rock Extremum (na dobierku) 500 Sk = 382 Kč, Redblack e-shop: 430 Kč = 561 Sk + poštovné/dobierka
2.) Rock Extremum: 590 Sk = 451 Kč (štandardná cena priamo v obchode)
3.) The End Mailorder: 12.99$+2$ = 487 Sk = 373 Kč včetne poštovného
4.) momentálne v bazári nedostupné

FORGOTTEN SILENCE: Bya Bamahe Neem (digi)

1.) Redblack e-shop: 250 Kč = 325 Sk + poštovné/dobierka
2.) Rock Extremum: 350 Sk = 268 Kč (štandardná cena priamo v obchode)
3.) The End Mailorder: 12.00$+2$ = 455 Sk = 349 Kč včetne poštovného
4.) momentálne v bazári nedostupné


Tak, a sme na konci. Tento výčet si nedával za cieľ robiť reklamu (so všetkými spomenutými firmami mám kladnú osobnú skúsenosť) ani odradzovať, ba ani neašpiroval na úplnosť. Autor bude rád, ak článok rozprúdi diskusiu – a ešte radšej, ak niekomu pomôže.

Tak, ako má konkrétneho ducha obľúbená kniha, tak dokáže pôsobiť vydarené originálne CD. Veď to poznáte...

 172

Thorn