EVERY TIME I DIE - Gutter Phenomenon

EVERY TIME I DIE - Gutter Phenomenon

EVERY TIME I DIE - Gutter Phenomenon

EVERY TIME I DIE - Gutter Phenomenon

Takže hned na úvod musím zdůraznit, že v dnešní záplavě „novometalových“ umělců mi EVERY TIME I DIE připadají jako velice svěží a osobitý výhonek často jinak do stereotypů a klišé zabalených trendařů. Tihle Američané totiž mají to, co se žádá od skupin drápajících se na výsluní, mají charakteristický stylový rukopis, který je v záplavě ostatních tradičních zákusků jako dílo skutečného pana cukráře. Nebývá totiž samozřejmostí, že by se v cukrárně moderního amerického metalu vytvářely laskominy, která jsou nejen vzhledné a upoutávající při letmém pohledu, ale i lahodné a chutně návykové při trvalé konzumaci. Obzvláště mezi skupinami NWOAHM se dá často mluvit o prvoplánové načančanosti, které se však posluchač brzy přejí. V případě alba „Gutter Phenomenon“ mám naštěstí dost důvodů tvrdit, že EVERY TIME I DIE zde nabízejí právě onu trvanlivější pochutinu, která vám nezkysne v ústech ani při častějším požívání. Především je to proto, že se hoši z Buffala brání používat klasické thrash a death postupy oním banálním kombinováním dravé agresivity a melodické líbivosti a naopak zůstávají hodně ponořeni do hadrcorových principů. Občasná výrazová metalová klišé, kterým se ani oni nemohou ubránit, jsou zde zatlačena do pozadí a to co vyrůstá a upoutává je především živelnost a našlapanost materiálu v kombinaci s metalcorovou melodikou, která více než z evropské neothrashové líbivosti čerpá z klasických principů amerického melodického hardcoru. Některé pasáže vyšperkované melodickým vokálem sice mohou způsobovat pocit nepřirozenosti především metalovým fanouškům, kteří nejsou na osobitou punkově hardcorovou vokální polohu zvyklí, EVERY TIME I DIE však používají tento typ zpěvu hodně citlivě a vždy jen v plném souznění s náladou skladeb. Navíc se neuchylují k lacině působícím halekačkám, a tak se hitové ambice skladeb projevují především v dusající energii agresivně, a přitom tak nějak vesele, odsypávajících postupů.

EVERY TIME I DIE

Základem úspěchu této hudby je, dle mého názoru, parádně zvládnutá a „spoutaná“ rozmanitost, kdy forma zdánlivě překonává obsah a materiál se tak tváří jako jednolitý a stylově kompaktní celek. Avšak pouze tváří, ve skutečnosti je forma (především ta zvuková) pouze šminkami uhlazujícími vrásčitost tváře poznamenané zkušenostmi z rozdílných prostředí a ochota vyprávět o krajích rozmanitých stylových „kultur“ je cítit hodně často. A tak se máme možnost setkat s hitovými ambicemi napěchovanou melodikou v „Apocalypse Now An Then“ nebo „Kill The Music“, řvavou roztěkaností i kontrastní agresivitou v „Bored Stiff“, našlapanou typově až punkovou lehkostí v „Easy Tiger“ nebo výrazným retro rockovým nádechem v „The New Black“. Oproti předcházejícímu albu „Hot Damn!“ zaznamenávám odlehčenější uvolněnost a právě hravá nespoutanost je oním pocitovým aspektem povyšující jinak často ne příliš originální postupy na osobitě působící materiál. Zjevně to pramení z neskutečné vitality i pohodové touhy se bavit. Navíc důkazem, že hoši berou sebe i svoji hudbu s nadhledem, je například i vokální vtípek parodující neopunkové „ó-ó-o-ó-o“ v „Guitarred And Feathered“, úsměvné tleskání v „Pretty Dirty“ nebo v neposlední řadě i texty plné nadsázky.

Výsledek je tedy jasný, EVERY TIME I DIE disponují vším co mám rád, mají tah na branku, jsou dostatečně přímočaře agresivní, rozdováděně odlehčení i příjemně melodičtí. A co hlavně, jsou svoji a neodráží se v jejich hudbě trendové ohýbání hřbetu ani ovlivnění současným, v Americe moderním, zájmem o metal.

 15

Noisy

Verdikt

Na Američanech EVERY TIME I DIE je mi sympatické, že se nevezou na dnes v zámoří tolik populárním omílání seversky znějícího thrasth/deathu, ale že se drží sobě vlastního projevu, zakotveného především v hardcorových principech. Jejich hudba je agresivní i hitově melodická, proměnlivá i odlehčeně rozdováděná. U mě dost dobrý, co vy na to?

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 34:26

Produkce: Machine
Studio: IIWII Studios a The Machine Shop

www.everytimeidie.com

Sestava

Skladby

  1. Apocalypse Now And Then
  2. Kill The Music
  3. Bored Stiff
  4. Easy Tiger
  5. Tusk And Temper
  6. The New Black
  7. Champing At The Bit
  8. Gloom And How It Gets That Way
  9. Guitared and Feathered
  10. L'Astronaut
  11. Pretty Dirty

Diskografie

From Parts Unknown (2014)
Ex Lives (2012)
New Junk Aesthetic (2009)
The Big Dirty (2007)
Gutter Phenomenon (2005)
Hot Damn! (2003)
Last Night In Town (2002)
The Burial Plot Bidding War (EP) (2000)